SLECHTE MANAGERS
30 tekenen dat je te maken hebt met een slechte baas
Je weg vinden door de zakelijke jungle kan een uitdagende onderneming zijn, maar het is nog zwaarder als er een slechte manager aan het roer staat. Niet alle bazen zijn hetzelfde en helaas kunnen sommige van hen jouw reis naar succes belemmeren in plaats van het voort te zetten. Als je ooit hebt gemerkt dat je vraagt of de acties van je baas (of het gebrek daaraan) je professionele groei belemmeren, ben je zeker niet de enige.
In dit blog duiken we in de 30 signalen van een slechte manager die je loopbaanontwikkeling zouden kunnen belemmeren. Hopelijk wapent dit je met de kennis die nodig is om de tekenen van slecht management vroeg te zien, waardoor je de controle over je loopbaan kan nemen.
Slechte managers – Sipko Visser
1. Micromanaging
Micromanaging is een van de meest opvallende zaken waar je mee te maken hebt bij een slechte baas. Een micromanager is geobsedeerd door de kleinste details van je werk, wat je creativiteit en autonomie niet ten goede komt. Ze zijn geneigd te geloven dat hun manier de enige juiste manier is waardoor je wordt ontmoedigd om initiatief te nemen.
Dit belemmert niet alleen je professionele ontwikkeling maar creëert ook een stressvolle werkomgeving. Het constante nitpicking kan je zelfvertrouwen ondergraven waardoor je niet je volledige potentieel bereikt.
2. Geen balans tussen werk en privé
Een slechte baas kan het belang van een gezond evenwicht tussen werk en privé negeren. Ze kunnen verwachten dat je 'altijd aan' bent, e-mails laat in de nacht verzenden of verwachten te werken tijdens je vrije dagen.
Deze meedogenloze druk kan leiden tot een burn-out, wat niet alleen je professionele prestaties, maar ook je persoonlijke leven en welzijn beïnvloedt. Als je baas geen grenzen tussen werk en persoonlijke tijd respecteert, is het een duidelijk teken dat hij geen gezonde en productieve werkplekomgeving bevordert.
3. Gebrek aan empathie
Gebrek aan empathie is een van de meest nadelige kenmerken van een slechte manager op de werkplek. Deze personen tonen niet alleen een gebrek aan verantwoordelijkheid over de gevoelens en het welzijn van hun werknemers, maar ze erkennen ook niet de impact van persoonlijke omstandigheden en het stressniveau van de functie. Ze verwachten consequent hoge prestaties zonder rekening te houden met de uitdagingen waarmee hun teamleden worden geconfronteerd.
Dit gebrek aan begrip en compassie kan verstrekkende gevolgen hebben. Het verdraagt geleidelijk het moreel van het team waardoor een giftige werkomgeving ontstaat waar werknemers zich ondergewaardeerd en niet ondersteund voelen. Als gevolg hiervan lijdt de productiviteit en daalt de algehele prestaties van het team in de loop van de tijd.
4. Onprofessioneel gedrag
Onprofessioneel gedrag is een andere veelzeggend teken van een slechte baas. Dit kan zich in verschillende vormen manifesteren zoals het maken van ongepaste opmerkingen die een ongemakkelijke werkomgeving creëren, consequent (te) laat verschijnen of de tijd van anderen niet respecteren, of op het laatste moment zonder geldige redenen belangrijke vergaderingen annuleren.
Dergelijk gedrag verstoort niet alleen werkroutines en belemmert de productiviteit, maar geeft ook een slecht voorbeeld aan het team. Dit leidt tot lagere motivatie. Het is cruciaal voor leiders om de negatieve impact van hun acties te begrijpen en ernaar te streven een professionele en respectvolle werkcultuur te creëren.
5. Favoritisme tonen
Slechte managers en leiders vertonen vaak tekenen van voortrekken oftewel favoritisme. Dit gebeurt wanneer ze consequent een betere behandeling geven aan bepaalde werknemers wat vaak resulteert in een oneerlijke verdeling van kansen.
De favoriete werknemers kunnen onrechtvaardige promoties, aantrekkelijke voordelen of een meer soepele behandeling ontvangen terwijl anderen over het hoofd worden gezien. Dit creëert een omgeving waarin werknemers zich gedemotiveerd voelen en wrok bij het team wordt versterkt.
6. Conflict vermijden
Het vermijden van conflicten is niet alleen een indicatie van een incompetente manager maar het kan ook schadelijke effecten hebben op de werkomgeving. Een competente baas moet het vermogen hebben om conflicten op een eerlijke en efficiënte manier aan te pakken en op te lossen en een positieve en productieve sfeer te bevorderen. Wanneer een baas echter consequent de confrontatie vermijdt en problemen mogelijk maakt, ontstaat een gespannen en onproductieve werkplek.
Dit gebrek aan conflictbeheer kan leiden tot onopgeloste problemen die niet alleen teamrelaties beschadigen maar ook de algehele productiviteit aanzienlijk beïnvloeden. Het is cruciaal voor managers om conflicten kordaat aan te pakken en effectieve oplossingen te implementeren om een harmonieuze en succesvolle werkomgeving te garanderen.
7. Onduidelijke doelen en doelstellingen
Onduidelijke doelen en doelstellingen zijn een teken van een zwakke manager. Goed leiderschap omvat het stellen van duidelijke, meetbare doelen die aansluiten bij de visie van het bedrijf. Als je baas geen duidelijke doelstellingen vaststelt of deze constant en/of zonder reden verandert kan dit leiden tot verwarring binnen het team. Dit gebrek aan duidelijkheid kan je belemmeren om taken effectief te prioriteren, je productiviteit te beïnvloeden en je in control te laten voelen.
8. Gebrek aan delegatievaardigheden
Een gebrek aan delegatievaardigheden is een sterke indicatie dat je met een slechte baas werkt. Een goede leider kent de waarde van het delegeren van taken en weet dat het vertrouwen op hun werknemers met belangrijke verantwoordelijkheden niet alleen hun eigen werklast verlicht, maar ook de werknemers in staat stelt te groeien.
Omgekeerd kan een baas die niet effectief delegeert een knelpunt in de productiviteit creëren en de ontwikkeling van het team verstikken. Als je baas terughoudend is om te delegeren of dat slecht doet, is het een belangrijk teken van ineffectief leiderschap.
9. Roddelen
Een baas die roddelt, is een definitief teken van slecht leiderschap. Roddels kunnen snel een gezonde werkomgeving giftig maken, divisies binnen het team creëren en een cultuur van wantrouwen en onnodige concurrentie creëren.
In plaats van open en directe communicatie te promoten, bevordert een baas die roddels aanmoedigt een omgeving van geheimhouding en achtersteven. Dit gedrag kan leiden tot misverstanden, gekwetste gevoelens en een afname van het moreel van het team. Bovendien is het een duidelijke indicatie dat de baas de professionele volwassenheid en integriteit mist die nodig is voor effectief leiderschap.
10. Slechte communicatie
Goede leiders zijn duidelijk, beknopt en transparant in hun communicatie. Een baas met slechte communicatie kan echter leiden tot verwarring, frustratie en inefficiëntie binnen het team. Dit gebrek aan duidelijkheid kan leiden tot fouten, gemiste deadlines en verminderde productiviteit op de werkplek.
Als je baas je regelmatig laat raden of worstelen om hun instructies te begrijpen, is het een substantiële indicatie van ineffectief leiderschap, en het is de moeite waard om je positie in zo'n ongezonde werkomgeving opnieuw te beoordelen.
11. Ondersteunt geen groei van werknemers
Een baas die geen groei van werknemers ondersteunt, kan leiden tot slecht management. Dit is te zien in zijn gebrek aan interesse in jouw professionele ontwikkeling of zijn terughoudendheid om kansen te bieden voor upskilling.
In plaats van een cultuur van leren en vooruitgang te bevorderen, kan dit type manager jouw potentieel onderdrukken en jouw ambitie beteugelen. Dit gebrek aan ondersteuning kan jouw loopbaanontwikkeling beperken en jouw moraal dempen.
12. Lage emotionele intelligentie
Leiders met lage EQ worstelen vaak om hun eigen emoties te begrijpen en te beheren, laat staan die van hun team. Ze kunnen impulsief reageren, haastige beslissingen nemen of er niet in slagen zich in te leven in de gevoelens van hun teamleden.
Dit kan resulteren in een losgekoppelde, niet ondersteunende en stressvolle werkomgeving. Als je baas emotionele intelligentie mist, duidt dit op een aanzienlijke zwakte in hun leiderschap, wat van invloed kan zijn op je arbeidstevredenheid en algehele teamprestaties.
13. Gebruikt manipulatie
Slechte managers gebruiken vaak manipulatie. Dit slechte gedrag kan zich in verschillende vormen manifesteren, zoals gaslighting, werknemers dwingen taken uit te voeren buiten hun opdracht, of het gebruik van schuldgevoel om beslissingen te beïnvloeden.
Dergelijke tactieken kunnen een cultuur van angst bevorderen, teamgeest ondermijnen en leiden tot een giftige werkomgeving. Als je baas regelmatig zijn toevlucht neemt tot manipulatieve tactieken, is het een sterk teken van ineffectief leiderschap, en het kan tijd zijn om je positie opnieuw te evalueren.
14. Autoriteit opeisen
Het opeisen van autoriteit, in plaats van het te verdienen, is een van de waarschuwingssignalen waarmee u te maken hebt met een slechte manager op het werk. Echte leiders inspireren respect en loyaliteit door hun acties, waarden en integriteit. Een baas die aandringt op autoriteit door constante eisen, intimidatie of angst, vertoont slecht leiderschap.
Zo'n slechte gewoonte creëert een spanningssfeer en verstikt initiatief en creativiteit binnen het team. Als je baas zwaar leunt op positionele macht, in plaats van leiderschap te tonen door een gedeelde visie en wederzijds respect, is het een duidelijke rode vlag die ineffectief leiderschap signaleert.
15. Ongenaakbaar en niet beschikbaar
Een niet benaderbare en niet beschikbare baas is een sterke indicator van slecht leiderschap. Zo'n leidinggevende creëert een omgeving waarin communicatie en samenwerking een uitdaging worden en slecht zijn voor het bedrijf. In plaats van een open-deurbeleid te bevorderen kan hij zichzelf ontoegankelijk maken waardoor werknemers zich geïsoleerd en niet ondersteund voelen. Dit gebrek aan beschikbaarheid en benaderbaarheid kan probleemoplossing, besluitvorming en ontwikkeling van werknemers onderdrukken.
16. Geeft niet het goede voorbeeld
Een baas die niet het goede voorbeeld geeft, is een klassiek type slecht management. Zo'n baas kan hoge normen, waarden en werkethiek omarmen, maar kan deze principes zelf niet uitdragen. Ze kunnen stiptheid verwachten terwijl ze vaak te laat aankomen, of eisen respect terwijl ze zelf weinig tonen.
Deze ontkoppeling tussen wat ze zeggen en wat ze doen kan wrok en wantrouwen binnen het team opwekken, de autoriteit ondermijnen en het moreel eroderen. Het stuurt een schadelijk signaal dat de regels niet gelijk zijnen het bevordert een cultuur van inconsistentie en oneerlijkheid.
17. Credits stelen
Leiders die de eer op zich nemen voor het werk dat anderen in het team hebben gedaan, dempen niet alleen de teamgeest, maar kunnen ook een gebrek aan vertrouwen binnen het team veroorzaken. Ze gebruiken het harde werk en de creativiteit van hun werknemers om hun eigen reputatie te versterken terwijl de ware bijdragers niet erkend blijven. Dit gedrag ontmoedigt innovatie en initiatief bij teamleden, omdat ze kunnen denken dat hun inspanningen niet worden erkend of gewaardeerd.
Bovendien ondermijnt het de sfeer van wederzijds respect, wat cruciaal is om de werkplekomgeving gezond te houden. Als jouw baas strijkt met de eer van jouw werk of ideeën zonder jouw bijdrage te erkennen is dit een duidelijk teken van ineffectief leiderschap wat wijst op een gebrek aan integriteit en respect.
18. De schuld geven
Slechte bazen richten zich op het toewijzen van de schuld. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen fouten of die van hun team kan zo'n baas de schuld geven aan anderen waardoor een cultuur van angst en wrok ontstaat.
Dit gedrag onderdrukt open communicatie, innovatie en leren van fouten omdat teamleden bang kunnen worden voor represailles om risico's te nemen of hun mening te geven. Bovendien kan het leiden tot verminderde teamgeest en productiviteit omdat individuen zich oneerlijk behandeld of bekritiseerd kunnen voelen.
19. Geen teamgeest
Een gebrek aan teamgeest is een belangrijk teken van een giftige manager. Slechte managers investeren niet in het bevorderen van een gevoel van kameraadschap en wederzijdse ondersteuning binnen hun team waardoor de voordelen van een hechte, samenwerking worden gemist. Ze communiceren zelden met hun werknemers en verzaken om teamgenoten de kans te geven om te binden, van elkaar te leren en een goed begrip van elkaars sterke punten te ontwikkelen.
Dergelijk leiderschap kan leiden tot een gefragmenteerd team waar miscommunicatie, misverstanden, conflicten en stress gemakkelijk kunnen ontstaan. Teamleden kunnen zich geïsoleerd en niet ondersteund voelen, wat leidt tot een lage teamgeest en een afname van de efficiëntie.
20. Weinig tot geen zelfbewustzijn
Een slechte manager heeft weinig tot geen zelfbewustzijn. Leiders die zelfbewustzijn missen zijn vaak blind voor de impact van hun acties en gedrag op hun team. Ze kunnen een scheve, slechte perceptie van zichzelf hebben, geloven dat ze effectief en gerespecteerd zijn terwijl de realiteit volledig anders is.
Dit gebrek aan zelfbewustzijn kan leiden tot een verwijdering tussen de baas en hun team, waardoor een omgeving wordt gecreëerd waar feedback wordt genegeerd en slecht gedrag ongecontroleerd blijft. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat werknemers zich ontevreden voelen en leiden tot disfunctie binnen het team, wat de algemene teamprestaties negatief beïnvloedt.
21. Uniforme benadering van management
Slechte leiders missen een uniforme benadering van het management. Dit verwijst naar de mogelijkheid om werknemers consequent en eerlijk te behandelen en te beheren, door ieders unieke bijdragen te waarderen en tegelijkertijd een verenigde, harmonieuze teamomgeving te promoten. Bij afwezigheid van een uniforme benadering kunnen discrepanties in de behandeling leiden tot gevoelens van favoritisme, ongelijkheid en wrok binnen het team.
Het kan ook verwarring en inefficiëntie creëren, waarbij er bij teamleden onduidelijkheid heerst over verwachtingen en normen. Een baas die een uniforme aanpak demonstreert, bevordert juist vertrouwen, respect en samenwerking tussen teamleden, wat leidt tot een hogere efficiëntie en arbeidstevredenheid.
22. Geen respect voor anderen
Een gebrek aan respect voor anderen is een grimmige indicator van een slechte baas. Leiders die hun teamleden niet respecteren, creëren vaak een vijandige, negatieve werkomgeving. Ze kunnen werknemers kleineren, hun ideeën afwijzen of hun bijdragen negeren en per ongeluk hun vertrouwen en zelfrespect ondermijnen. Dit gebrek aan respect kan wrok veroorzaken, het moreel verminderen en de algehele productiviteit van het team beïnvloeden.
Medewerkers kunnen zich ondergewaardeerd voelen, wat leidt tot hoge vertrek percentages en een verlies van talent. Bovendien kan een gebrek aan respect open communicatie belemmeren, creativiteit verstikken en de vorming van een samenhangend, coöperatief team voorkomen. Als jouw baas geen respect toont voor alle teamleden, is dit een duidelijk teken van ineffectief leiderschap.
23. Geobsedeerd door uiterlijk
Het hebben van een baas die geobsedeerd is over het uiterlijk, is een veelzeggend teken van ineffectieve managers. Leiders die een buitensporige nadruk leggen op het oppervlakkige, zoals de kledingvoorschriften of het kantoordecor, verwaarlozen de inhoud van het werk dat wordt gedaan. Ze kunnen de kwaliteit van ideeën of de efficiëntie van processen over het hoofd zien en in plaats daarvan focussen op hoe dingen "eruitzien".
Deze obsessie met uiterlijk kan een oppervlakkige werkcultuur bevorderen waarbij werknemers zich onder druk gezet voelen om een façade te presenteren in plaats van hun energie te investeren in zinvol, effectief werk. Het kan ook leiden tot een ongezonde nadruk op perfectionisme, wat stress en demotivatie tussen teamleden veroorzaakt.
24. Slechte luistergewoonten
Een van de ergste dingen die een manager kan doen, is niet goed naar hun werknemers luisteren. Een baas die niet effectief luistert kan essentiële informatie missen, de communicatie belemmeren en de teamgeest verminderen. Teamleden voelen zich misschien ondergewaardeerd en ongehoord, wat leidt tot terugtrekking en een afname van de productiviteit.
In plaats van een omgeving van open dialoog en samenwerking te bevorderen, kunnen slechte luistervaardigheden een hiërarchische eenrichtingsstroom van communicatie creëren waar ideeën, feedback en zorgen van het team worden genegeerd. Dit kan innovatie onderdrukken, omdat werknemers kunnen worden ontmoedigd om hun gedachten en suggesties te delen.
25. Toont overmatige woede
Een ander soort slechte manager is er een die overmatige woede heeft. Slechte managers verliezen vaak hun geduld en creëren een omgeving van angst die schadelijk is voor de efficiëntie van het team en de algehele teamcohesie.
Deze uitbarstingen kunnen onvoorspelbaar en intimiderend zijn, waardoor werknemers zich ongemakkelijk voelen en open communicatie belemmeren. Teamleden kunnen bang zijn om hun ideeën of zorgen te uiten, wat creativiteit en innovatie belemmert. Bovendien toont frequente woede een gebrek aan emotionele intelligentie, een belangrijke kwaliteit in effectief leiderschap.
26. Desorganisatie
Een ander type slechte manager is iemand die ongeorganiseerd is. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals het missen van deadlines, het vergeten van verplichtingen of consequent te laat komen voor vergaderingen. Dit soort gedrag kan leiden tot een chaotische en onvoorspelbare werkomgeving waar taken slecht worden beheerd, doelstellingen onduidelijk zijn en efficiëntie wordt belemmerd.
Bovendien kan een ongeorganiseerde baas moeite hebben om taken effectief te prioriteren, wat leidt tot inefficiënt gebruik van middelen en verhoogde stressniveaus binnen het team. Werknemers kunnen zich overweldigd en niet ondersteund voelen, wat kan leiden tot ontevredenheid en hoog verzuim.
27. Tunnelvisie
Tunnelvisie in leiderschap is een duidelijk teken van slecht management. Wanneer een baas overdreven gericht raakt op een enkel doel of idee met uitsluiting van alle anderen, loopt hij het risico het grotere geheel te missen en mogelijk kritieke problemen of kansen over het hoofd te zien.
Deze bijziende benadering kan creativiteit onderdrukken en innovatie belemmeren als alternatieve ideeën en strategieën worden genegeerd of afgewezen. Bovendien kan tunnelvisie leiden tot slecht geïnformeerde besluitvorming, omdat de baas mogelijk werkt met een onvolledig begrip van de situatie. Het kan ook een bekrompen werkcultuur creëren waar de diversiteit van het denken wordt ondergewaardeerd, wat leidt tot een gebrek aan progressie en groei.
28. Geen respect voor persoonlijke grenzen
Een baas die geen respect toont voor persoonlijke grenzen, demonstreert ongetwijfeld slecht management. Dit gedrag kan verschillende vormen aannemen, zoals het stellen van onredelijke eisen aan jouw persoonlijke tijd, in de verwachting dat je 24/7 beschikbaar bent of jouw privéleven opgeeft. Een dergelijke minachting voor grenzen kan leiden tot een significante onbalans tussen het werk en het persoonlijke leven, wat ontevredenheid, stress of een burn-out kan veroorzaken.
Bovendien kan het wrok veroorzaken, omdat werknemers zich ondergewaardeerd kunnen voelen, wat de efficiëntie beïnvloedt. Een gezonde werkomgeving respecteert de persoonlijke ruimte van elke werknemer en erkent het belang van de werk-privébalans voor algemeen welzijn en prestaties.
29. Draagt niet bij aan de productiviteit
Wanneer een baas niet bijdraagt aan de productiviteit, is dit een onmiskenbaar teken van slecht management. Dit soort gedrag kan talloze vormen aannemen zoals het voortdurend creëren van obstakels, micro-management of het niet leveren van de middelen die nodig zijn voor het voltooien van de taak.
In plaats van een klimaat van efficiëntie en vooruitgang te bevorderen, kunnen deze leiders een omgeving van verwarring en stagnatie creëren. De productiviteit van een team is direct gerelateerd aan de leiderschapsmogelijkheden van de baas. Een leider moet dienen als facilitator, het verwijderen van obstakels en het verstrekken van hulpmiddelen en middelen die teamleden in staat stellen hun werk effectief te doen.
30. Meet alle werknemers volgens dezelfde criteria
Het meten van alle werknemers volgens dezelfde criteria is een veelzeggend teken van slecht leiderschap. In een effectief team brengt elk lid unieke vaardigheden, ervaringen en perspectieven, en het is van cruciaal belang voor een leider om deze individuele verschillen te herkennen. Wanneer een baas een one-size-fits-all benadering van evaluatie gebruikt, erkent hij niet de uiteenlopende sterke punten en bijdragen die elke werknemer aan tafel brengt. Dit kan leiden tot demotivatie en ontevredenheid, omdat werknemers het gevoel kunnen hebben dat hun unieke bijdragen ondergewaardeerd zijn.
Bovendien kan het innovatie en individualiteit ontmoedigen, waardoor het vermogen van het team om zich aan te passen en te groeien wordt belemmerd. Een goede manager kan zijn managementbenadering aanpassen aan de behoeften en sterke punten van elk individu, waardoor een omgeving wordt bevorderd waarin elk lid kan floreren.
Samenvatting
Het onderscheiden van de tekenen van slecht management is essentieel voor het begrijpen van jouw werkomgeving en het bepalen of deze bevorderlijk zijn voor jouw persoonlijke en professionele groei. Als jouw baas de efficiëntie belemmert, een one-size-fits-all-aanpak hanteert of niet bijdraagt aan een constructieve en efficiënte werkomgeving, is dit een duidelijk teken van slecht beheer.
Het herkennen van de belangrijkste tekenen van een slechte manager is belangrijk omdat het je in staat kan stellen om beslissingen te nemen over je carrièrepad en omgevingen te zoeken waarin je vaardigheden, welzijn en individualiteit worden gewaardeerd en gerespecteerd.
Veelgestelde vragen
Hoe ga je om met een slechte manager?
Omgaan met een slechte manager kan lastig zijn, maar het is niet onmogelijk. De eerste stap is om te begrijpen en te accepteren dat het probleem niet persoonlijk is en voortkomt uit slechte managementvaardigheden. Probeer vervolgens open en eerlijk te communiceren met jouw manager over jouw zorgen, deze op een constructieve manier te presenteren en mogelijke oplossingen voor te stellen.
Als deze aanpak geen positieve resultaten oplevert, overweeg dan om het probleem met HR te bespreken. Het is belangrijk om instanties van slecht management te documenteren, omdat dit waardevol bewijs kan leveren, mocht het probleem escaleren. Zoek bovendien steun van collega's die mogelijk soortgelijke uitdagingen ondervinden.
Hoe word ik een goede manager?
Een goede manager worden vereist een mix van interpersoonlijke vaardigheden, strategisch denken en een oprecht begrip van de dynamiek binnen jouw team. Begin met het bevorderen van open communicatie en een positieve werkomgeving, waardoor jouw werknemers autonomie krijgen en een kans om hun gedachten en ideeën te uiten. Toon empathie en respect voor je collega's en laat zien dat je hun werk en bijdragen waardeert. Neem ook een flexibele managementstijl aan, herken de unieke sterke punten en werkstijlen van elk individu.
Dit omvat het bieden van de nodige middelen en ondersteuning om hun rollen te vervullen. Investeer ook in persoonlijke ontwikkeling door workshops of cursussen bij te wonen die jouw leiderschapsvaardigheden verbeteren. Vergeet niet dat goed management niet gaat over het uitoefenen van macht, maar over het in staat stellen van jouw teamleden om te slagen.
Hoe weet ik dat ik in een giftige werkomgeving zit?
Het identificeren van een werkomgeving als giftig kan een uitdaging zijn omdat de tekenen niet altijd overduidelijk zijn. Een paar belangrijke indicatoren kunnen hier echter op wijzen. Als u zich consequent ondergewaardeerd, gestrest of ongemakkelijk voelt op het werk, kan dit een teken zijn van een giftige omgeving. Gebrek aan communicatie, aanhoudende negatieve attitudes, overmatige werklast zonder erkenning en een cultuur van roddels of favoritisme zijn allemaal rode vlaggen.
Een ongezonde werkomgeving kan ook worden gekenmerkt door een gebrek aan verantwoording, waarbij fouten vaak als beschuldiging worden gebruikt in plaats van te worden gebruikt als leermogelijkheden. Ook als er een minachting is voor het welzijn van werknemers, zonder aandacht voor een gezonde balans tussen werk en privéleven, kan dit wijzen op een giftige cultuur. Het is belangrijk om op je gevoelens te vertrouwen: als iets niet goed voelt, is het dat waarschijnlijk ook niet.
Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.”
Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn.
Groet,
Sipko
© 2024 Sipko Visser | ActionCOACH | Real People. Real Results® | All Rights Reserved. Privacy Policy | Terms of Service