HET EGEL PRINCIPE

Dit concept is een raamwerk voor bedrijfsstrategieën dat is ontwikkeld door Jim Collins, de auteur van het boek 'Good to Great'. Het is gebaseerd op drie belangrijke factoren: je passie nastreven, je concentreren op je sterke punten en iets unieks creëren. Bedrijven kunnen zich voorbereiden op succes en groei op de lange termijn door strategisch na te denken over deze drie factoren. Of je nu een ondernemer bent die je eigen bedrijf wil starten of een manager die binnen een gevestigde organisatie werkt, als je dit concept begrijpt,kanje meer succes behalen in je vakgebied. 

 

Hoe wordt het egelconcept gebruikt? 

Het hedgehog (egel)  Concept is een raamwerk dat kan worden gebruikt om strategische beslissingen te nemen. Het werd in de jaren negentig geïntroduceerd door Jim Collins, die erover schreef in zijn boek 'Good to Great'. Het concept omvat het identificeren en focussen op dat ene ding waar je goed in bent (je "egelconcept"), terwijl je dingen vermijdt die niet belangrijk zijn of buiten je expertisegebied vallen. Door dit te doen,kanje je energie richten op wat het belangrijkste is. Dit maakt het gemakkelijker voor je om je zakelijke doelen te bereiken en succes in de loop van de tijd te zien. 

 

Dit concept kan  op veel manieren worden gebruikt bij het nemen van strategische beslissingen voor je bedrijf. Het gebruik van het concept kan  je bijvoorbeeld helpen nieuwe productideeën te identificeren die goed aansluiten bij je sterke punten en je op die ideeën te concentreren. Bovendienkanje bij het overwegen van nieuwe zakelijke kan sen het concept gebruiken om te evalueren of het al dan niet goed bij je bedrijf past. Door dit te doen,kanje beslissingen nemen die aansluiten bij wat je weet dat het beste werkt voor je bedrijf. Over het algemeen kan  het gebruik van het hedgehog (egel) -concept je helpen succes te behalen doordat je zichkanconcentreren op wat het belangrijkst is. 

 

Het gebruik van dit raamwerk heeft veel voordelen bij het nemen van strategische beslissingen voor je bedrijf. Door het concept te gebruiken,kanje zich concentreren op wat na verloop van tijd het belangrijkste is voor succes. Bovendien kan  het je helpen nieuwe kan sen te identificeren die goed aansluiten bij je sterke punten en dingen vermijden die niet goed bij je bedrijf passen. Door deze best practices te volgen bij het nemen van beslissingen is de kan s op succes op de lange termijn groter. Als je nadenkt over manieren om je bedrijfsstrategie en besluitvormingsproces te verbeteren, overweeg dan om het hedgehog (egel) -concept als raamwerk te gebruiken. Dit zal je helpen betere beslissingen te nemen en jezelf klaar te stomen voor succes! 

 

Oorsprong van het hedgehog (egel) -concept 

Het hedgehog-concept is een Griekse gelijkenis die teruggaat tot het oude Griekenland. Volgens dit concept weet de vos veel dingen, maar kent de egel één belangrijke waarheid: dat hij zichzelf moet beschermen en dicht bij zijn kernwaarden moet blijven om succesvol te zijn. Dit idee is op verschillende gebieden toegepast, van zaken en marketing tot politiek en filosofie. Of je nu je eigen bedrijf start of probeert te slagen op een bepaald gebied, het begrijpen van de principes van het hedgehog-concept kan  je helpen gefocust te blijven en je doelen te bereiken. 

 

De drie cirkels van het egelconcept 

De Three Circles of the hedgehog Concept vormen een strategisch raamwerk dat bedrijven heeft geholpen succesvol te worden door hun energie en middelen te richten op datgene waar ze goed in zijn. De drie cirkels zijn Core Competency, het snijpunt van zelfrelevantie en kostenefficiëntie, dat is waar een bedrijf het beste in is. Brancheaantrekkelijkheid, de vraag naar de producten van een bedrijf binnen zijn branche, en Strategic Execution Capability, het vermogen van een bedrijf om uit te voeren. The Three Circles wordt gebruikt door bedrijven als Amazon, Starbucks en Google, die allemaal begonnen zijn als kleine bedrijven en in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot wereldwijde merken. 

 

Egelconcept – Sipko Visser 

 

1. Waar ben je diep gepassioneerd over? 

Het blijkt dat het vinden van je passie essentieel is voor het vinden van je egelconcept. Als je ergens gepassioneerd over bent, betekent dit meestal dat je een diepe interesse in dat onderwerp hebt en een sterk verlangen hebt om er meer over te leren. Deze passie wordt een drijvende kracht en motiveert je om het onderwerp verder uit te diepen, wat je vervolgens helpt de kwaliteiten en vaardigheden te identificeren die je nodig hebt om op dat gebied te slagen. 

 

2. Waar kun je de beste van de wereld in zijn? 

Op de vraag wat de beste manier is om succes te behalen, zullen veel mensen zeggen dat je hard moet werken, slim moet werken en gefocust moet blijven op het bereiken van een doel. Maar voor degenen die het egelconcept begrijpen, is het antwoord veel eenvoudiger: vind één ding waarmee je de beste ter wereldkanzijn. De term egelconcept verwijst naar het idee dat, net zoals egels een paar stekels hebben om hun zachte lichaam te maskeren, je een paar sterke punten zou moeten hebben om je zwakheden te maskeren. Dit betekent dat je je moet concentreren op één gebied dat belangrijk voor je is, alle mogelijke manieren moet vinden om het goed te doen en de beste ter wereld moet zijn. Door naar dit doel toe te werken, kun je een bevredigende carrière en een bron van rijkdom vinden. 

 

De beste ter wereld worden in één ding is makkelijker gezegd dan gedaan. jekankiezen uit elk gebied waarop je zich wilt concentreren, van het runnen van een bedrijf of het maken van kunst tot het helpen van anderen. 

 

Begin met het identificeren van je sterke en zwakke punten. Bedenk wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Wat is jouw vakgebied? Waarvoor komen mensen bij jou voor hulp? Overweeg om je unieke vaardigheden te benutten om optimaal succes te behalen en werk vervolgens aan het voortdurend verbeteren of uitbreiden van dat gebied. 

 

3. Wat drijft je economische motor? 

De economische motor is de drijvende kracht achter economische groei en welvaart. Het kan  vele vormen aannemen, afhankelijk van de branche of sector waarin het actief is. Zo kunnen innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten de economische motor van de technologische industrie aandrijven. Tegelijkertijd kan  iemand in de financiële sector voornamelijk worden aangedreven door investeringsactiviteit en speculatie. 

 

In de kern wordt een economische motor aangedreven door factoren die bijdragen aan economische groei en ontwikkeling. Deze omvatten natuurlijke hulpbronnen, arbeid, innovatie en infrastructuur. Wil een economische motor op de lange termijn succesvol zijn, dan moet hij ook snel reageren op veranderingen in de marktomstandigheden, flexibel en flexibel zijn om concurrerend te blijven en economische waarde genereren voor zowel bedrijven als consumenten. 

 

Er is niet één 'juiste' economische motor die voor elke bedrijfstak of sector werkt. Als zodanig is het essentieel voor bedrijven om zorgvuldig de factoren te beoordelen die de economische groei in hun specifieke markt stimuleren om de beste economische motorstrategie voor hun organisatie te bepalen. Door dit te doen, kunnen ze ervoor zorgen dat hun economische motor sterk blijft en de komende jaren economische welvaart blijft stimuleren. 

 

Het egelconcept toepassen 

Het toepassen van het hedgehog (egel) concept is essentieel om een succesvol product of dienst te creëren. Dit omvat het evalueren van je doelgroep, het identificeren van je expertisegebied en het creëren van producten die deze elementen effectief combineren. Het kan  moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen als je net met een nieuw product begint, maar als je de stappen van het hedgehog (egel) concept volgt, weet je zeker dat je op de goede weg bent. 

 

De eerste stap bij het toepassen van het hedgehog -concept is het evalueren van je doelgroep. Om een effectief product te maken, is het van cruciaal belang om te begrijpen wie je het maakt voor de duidelijkheid en hun behoeften. Dit kan  marktonderzoek inhouden en je concurrenten verkennen om te bepalen welke producten er al zijn en wie ze gebruikt. Zodra je een beter idee hebt van voor wie je het product maakt, kan  je beginnen met het identificeren van je expertisegebied. 

 

De tweede stap bij het toepassen van het hedgehog (egel) -concept is het identificeren van je expertisegebied. Je expertisegebied is het cruciale element van je product en ervoor zorgen dat het zich onderscheidt van de concurrentie. Dit kan  een specifieke vaardigheid of kennis zijn waarover je beschikt, zoals programmeren of data-analyse, of het kan  een bepaalde benadering zijn om problemen op te lossen. Het is essentieel om goed na te denken over wat jouw product uniek maakt. 

 

De laatste stap bij het toepassen van het hedgehog concept is het creëren van producten die je doelgroep op een effectieve manier combineren met je vakgebied. Zodra je deze twee sleutelelementen hebt geïdentificeerd, is het tijd om ze samen te voegen, zodat je een product kan  maken dat voldoet aan de behoeften van je klant en waarde aan hen toevoegt. Dit kan  inhouden dat je je oorspronkelijke idee wijzigt op basis van wat je tijdens de vorige stappen hebt geleerd, of dat je een andere aanpak kiest dan je oorspronkelijk had gepland. Wat je eindproduct ook wordt, het moet beide elementen bevatten om succesvol te zijn. 

 

Door de stappen van het hedgehog (egel) -concept te volgen,kan je een product creëren dat zich onderscheidt van de concurrentie en waarde toevoegt aan je doelgroep. Of je nu net begint met een nieuw project of een bestaand project wilt verbeteren, door dit concept toe te passen, weet je zeker dat je op de goede weg bent. 

 

Jouw egelconcept vinden 

Het vinden van je egelconcept is een essentieel onderdeel van het bepalen van je bedrijfsstrategie. Als je je HgC kent, kan je je concentreren op wat er op de lange termijn echt toe doet en voorkom je dat je tijd verspilt aan dingen die je bedrijf kunnen schaden in plaats van te helpen groeien. Dit kan een moeilijke taak zijn, maar door deze stappen te volgen,kan je je HgC in een mum van tijd identificeren! 

 

Een van de eerste dingen die je wilt doen, is je sterke en zwakke punten onderzoeken. Een duidelijk begrip van waar je momenteel staat, helpt je erachter te komen welke gebieden je kan verbeteren en geeft je inzicht in dingen die je bedrijf mogelijk kunnen onderscheiden van de concurrentie. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen: 

 

 • Welke unieke vaardigheden heb jij die je concurrenten niet hebben? 
 • Wat onderscheidt je product of dienst van die van je concurrenten? 
 • Zijn er zwakke punten waaraan je moet werken op het gebied van verkoop- of marketingtechnieken of het product zelf? 

Nadat je je sterke en zwakke punten hebt beoordeeld, is het tijd om je te concentreren op kansen. Je moet erachter komen hoe je het meeste uit je huidige situatie kan halen door trends of marktveranderingen te identificeren die een positieve invloed kunnen hebben op je bedrijf. Overweeg deze vragen om dit te doen: 

 

 • Hoe reageren klanten op je product of dienst? 
 • Hoe verandert de branche en welke impact kan dat hebben op je bedrijf? 
 • Zijn er nieuwe kansen op het gebied van partnerschappen, trends of marktveranderingen waarvan je kan profiteren? 

Nadat je je sterke en zwakke punten hebt geëvalueerd en mogelijke kansen hebt geïdentificeerd, is het tijd om bedreigingen te overwegen. Kijk eens naar wat je concurrenten doen en overweeg welke problemen zij voor je kunnen veroorzaken als je nu niet de juiste stappen neemt. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen: 

 

 • Hoe kunnen je concurrenten je bedrijf schaden? 
 • Welke risico's kunnen je in de toekomst bedreigen? 
 • Met welke uitdagingen kan je te maken krijgen met betrekking in relatie tot je branche, marktveranderingen of concurrentie?

Door deze vragen te beantwoorden krijgt je een duidelijk beeld van wat je bedrijf uniek maakt en hoe je daar op kan inspelen. Zodra je je hedgehog (egel) -concept hebt geïdentificeerd, de kruising tussen waar je het beste in bent (sterke punten), wat je graag doet (passies) en wat je klanten willen of nodig hebben (kan sen),kan je je focussen op de gebieden die er echt toe doen en voorkomen dat je verstrikt raakt in dingen die je bedrijf kunnen schaden in plaats van het te helpen groeien. 

 

Stappen om het hedgehog (egel) -concept toe te passen – Sipko Visser 

 

5 stappen om het egelconcept toe te passen 

 

1. Vind je passie 

Je moet je passie vinden als je een betere carrière wilt opbouwen of je eigen bedrijf wilt starten. Dit is een essentiële eerste stap op weg naar succes. Immers, als je geen brandend verlangen hebt naar wat je elke dag doet, zal het moeilijk zijn om te slagen als de tijden moeilijk worden. Hier zijn enkele tips om je passie te vinden. 

 

 • Denk na over je interesses en prestaties uit het verleden. Denk terug aan je jeugd, of zelfs maar een paar jaar geleden, toen je vrije tijd had voor hobby's en andere passies. Hoe zit het met die activiteiten die ze leuk voor je maakten? Je passie is misschien gemakkelijk voor je om te doen of kan een unieke uitdaging blijken te zijn. 

 

 • Vraag je vrienden en familieleden wat zij als je sterke punten zien. Misschien ben je een natuurlijke leider of heb je een bepaalde vaardigheid waar anderen je vaak mee complimenteren. Denk aan de keren dat je iemand hebt geholpen, hetzij in je persoonlijke leven of op het werk, en overweeg of die acties je voldoening en plezier gaven. 

 

 • Overweeg je huidige levensstijl en schema. Veel mensen vinden een passie terwijl ze een ander doel nastreven, zoals het starten van een bedrijf of het afronden van school. Kijk naar je agenda en probeer te bepalen waar je tijd hebt voor een activiteit buiten de gewone routine die je elke dag volgt. 

 

 • Gebruik hulpmiddelen voor zelfevaluatie als je hulp nodig heeft. Veel persoonlijkheden en loopbaantests die online beschikbaar zijn, kunnen je helpen bij het analyseren van je vaardigheden, interesses en waarden. Onthoud dat deze beoordelingen niet perfect zijn en dat het uiteindelijk aan jou is om te beslissen wat je met je leven wilt doen. 

 

 • Probeer zo nodig nieuwe activiteiten uit. Soms is de beste manier om onze passie te vinden, nieuwe dingen te proberen en te kijken wat ons interesseert. Dit kan  betekenen dat je een les volgt in iets waar je altijd al nieuwsgierig naar bent geweest of dat je je aanmeldt voor een oefenprogramma in de sportschool. 

 

Wat je passie ook is, het is essentieel om het van harte na te streven en je uiterste best te doen. Of je nu een bedrijf wilt starten of een betere baan wilt vinden, je passie zal je op de lange termijn helpen slagen. 

 

2. Begrijp wat je het beste doet 

Als je worstelt met waar je bedrijf of onderneming goed in is, is er een eenvoudige manier om daarachter te komen. De eerste stap is het begrijpen en bepalen van je kernwaardepropositie. 

 

Het ontwikkelen van het hedgehog (egel) -concept begint met het identificeren en begrijpen van waar je goed in bent en waar je de beste van de wereld kan worden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet onmogelijk als je goed nadenkt en onderzoek doet om deze vragen te beantwoorden: 

 

Wat zijn je bedrijf en productaanbod? Wat zijn je kerncompetenties - wat doet je beter dan wie dan ook in de branche of op de markt? 

 

Welke behoeften of problemen lost je op? Wat hebben je klanten het meest nodig en waarderen ze? 

 

Als je eenmaal precies weet waar je goed in bent, krijg je een beter idee van hoe je die kennis kan omzetten in groeimogelijkheden. Je kan dan beginnen met het ontwikkelen van strategieën om te profiteren van de gebieden waarin je uitblinkt, door uit te breiden naar nieuwe markten of door nieuwe producten te ontwikkelen die profiteren van wat je al goed doet. 

 

3. Ontdek je economische motor 

Als je moeite hebt om je bedrijf van de grond te krijgen, kan het zijn dat je je 'economische motor' nog niet hebt ontdekt. Een economische motor drijft je bedrijf vooruit, net zoals een auto een motor nodig heeft om goed te functioneren. Het kan van alles zijn, van het leveren van goedkope goederen en diensten aan je doelgroep tot het aanbieden van unieke producten en diensten waar veel vraag naar is. De unieke waardepropositie zorgt ervoor dat je bedrijf zich onderscheidt van de massa. 

 

Je economische motor is de drijvende kracht achter je bedrijf, dus als je er nog niet achter bent moet je wat onderzoek doen om erachter te komen wat het is. Hier zijn een paar tips voor het vinden van je economische motor: 

 

 • Definieer je doelmarkt. Om erachter te komen wat je bedrijf drijft, moet je eerst weten wie je probeert te bedienen en waarom. Als je die informatie eenmaal hebt, kun je erachter komen hoe je ze het beste kan bereiken en welke waarde je ze kan bieden. 
 • Bestudeer je concurrenten. Zodra je een goed idee hebt van je doelgroep, moet je gaan kijken in welke producten en diensten zij geïnteresseerd zijn. Hoe worden die producten en diensten op de markt gebracht? Wat onderscheidt hen van de concurrentie? Door je concurrenten te bestuderen kan je bepalen welke aspecten van je bedrijf de moeite waard zijn om te benadrukken en welke niet. 
 • Identificeer wat jou uniek maakt. Er is geen "one size fits all"-benadering bij het runnen van een bedrijf. Elk bedrijf heeft een unieke waarde propositie waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie, of het nu gaat om de manier waarop je zakendoet of de kwaliteit van je producten en diensten. Als je eenmaal weet hoe je bedrijf zich onderscheidt, kan je je daarop concentreren om je branche echt te beïnvloeden. 
 • Concentreer je op wat het belangrijkst is. Soms is het gemakkelijk om te verdwalen in alle details van het runnen van een bedrijf, maar het is belangrijk om te onthouden dat je economische motor het belangrijkste is. Als je je te veel concentreert op de kleine dingen, kan je snel uit het oog verliezen wat echt belangrijk is voor je bedrijf en het succes ervan. 

Door je economische motor te identificeren en daarop te focussen, kan je ervoor zorgen dat je bedrijf jarenlang succesvol blijft. 

 

 

4. Zoek naar de overlapping 

In de huidige markt kan het voor bedrijven moeilijk zijn om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Met zoveel mensen die hetzelfde publiek proberen te bereiken en hun aandacht te trekken, moet je weten wie je klanten zijn en wat ze willen. 

 

Volg deze stappen om de overlap te vinden tussen wat je doet en wat je klanten nodig hebben: 

 

 • Zoek naar de overlap tussen je kernactiviteiten en de behoeften van de klant. Dit is meestal vrij eenvoudig te achterhalen omdat het precies voor je ligt. Stel dat je een makelaar in onroerend goed bent en dat je typische klant een huis wil kopen of verkopen. Dat zou je core business zijn. De overlappende behoeften van deze klanten kunnen bestaan uit het vinden van de juiste buurt, het zoeken naar woningen in hun prijsklasse of het krijgen van hulp bij financieringsonderhandelingen. 
 • Zoek naar de overlap tussen wat je concurrenten doen en wat je klanten willen. In de meeste markten zul je merken dat er verschillende concurrerende bedrijven zijn die allemaal dezelfde doelgroep proberen te bereiken. Dat betekent dat het waarschijnlijk is dat sommige van hun dingen overlappen met de behoeften of wensen van je klanten. Een goede manier om dit te ontdekken, is door aandacht te schenken aan klantrecensies of opmerkingen op sociale media. Als een klant bijvoorbeeld aangeeft dat hij moeite heeft om onroerend goed in zijn regio te vinden of moeite heeft om financiering van een externe partij te krijgen, kan je deze gebieden benadrukken als je concurrentievoordeel. 
 • Identificeer hoe je anders bent door je niche uit te stippelen – Ook al kan er enige overlap zijn met wat je concurrenten doen, je moet zich concentreren op wat je bedrijf uniek maakt. In het vastgoedvoorbeeld kan dit betekenen dat je een expert bent in een bepaalde buurt, toegang hebt tot exclusieve advertenties of meer ervaring hebt met financieringsonderhandelingen dan andere bureaus. 

 

Als je je klanten kent en weet wat ze willen, wordt het veel gemakkelijker om een marketingstrategie te ontwikkelen waarmee je opvalt in de massa. Door de overlap te vinden tussen wat je doet en wat je klanten nodig hebben, kan je een bedrijf opbouwen dat zal gedijen in de huidige competitieve markt. 

 

5. Beoordeel en communiceer je strategie 

Als je eenmaal een egelconcept voor je bedrijf hebt ontwikkeld, wil je dit aan anderen communiceren. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van je doelgroep en de boodschap die je wilt overbrengen. Hier zijn enkele tips om je te helpen je strategie te herzien en te communiceren: 

 

 • Krijg feedback van anderen – Krijg feedback over je strategie en eventuele wijzigingen die je aanbrengt. Praat met werknemers en andere belanghebbenden in je bedrijf en vraag hen wat zij van het concept vinden en hoe het voor hen zou kunnen werken. 
 • Presenteer je strategie aan het management – Werk samen met het hogere management om je strategie te presenteren. Bespreek de redenen erachter en hoe het kan worden geïmplementeerd op een manier die het beste werkt voor alle betrokkenen, evenals mogelijke risico's of punten van zorg die kunnen ontstaan. 
 • Deel je concept met klanten – Informeer hen over je strategie en vraag hen naar hun mening. Ze hebben misschien input en ideeën waar je nog niet aan had gedacht, en algemene feedback kan je helpen je strategie te verbeteren. 
 • Communiceer de doelen voor je strategie – Zorg ervoor dat iedereen je uiteindelijke zakelijke doelen kent en bespreek hoe je het hedgehog (egel) -concept gaat implementeren om deze te bereiken.  
 • Evalueer je strategie in de loop van de tijd - Als je het hedgehog (egel) -concept eenmaal hebt geïmplementeerd, wil je de voortgang ervan volgen en evalueren of het werkt zoals verwacht. Dit kan bestaan uit regelmatige ontmoetingen met medewerkers en klanten om te bespreken hoe het gaat, het beoordelen van prestatiegegevens en het maken van aanpassingen indien nodig. 

 

Door deze tips op te volgen kan je je hedgehog (egel) concept effectiever communiceren en de kans op succes voor je bedrijf vergroten. 

 

Laatste gedachten 

Het creëren van je hedgehog (egel) -concept is geen gemakkelijke taak, maar elk snelgroeiend bedrijf moet het ondernemen. Probeer het zelf uit te werken maar als je het moeilijk hebt, zoals velen, neem dan contact op met een professional die een sessie kan  faciliteren om je te helpen je HgC te ontdekken. 

 

Veelgestelde vragen 

Wat bedoel je met het egelconcept? 

Het egelconcept is een bedrijfsstrategie waarbij je zich concentreert op één belangrijk onderdeel van je bedrijf en dit goed doet. Om een egelconcept te implementeren, moet je eerst je kerncompetentie of concurrentievoordeel identificeren en vervolgens een strategie ontwikkelen om deze kracht in je voordeel te gebruiken. 

 

Er zijn verschillende manieren om een egelconcept te implementeren. Ten eerste kan je je product of dienst creëren door een onvervulde behoefte in de markt te identificeren en hiervoor een oplossing te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld merkt dat er niet veel bedrijven zijn die gepersonaliseerde voedingsplannen aanbieden,kan je je voedingsadviesbureau starten om aan deze behoefte te voldoen. 

 

Ten tweede kan je je bestaande producten of diensten versterken door je kerncompetentie te identificeren en manieren te vinden om deze te gebruiken om de kwaliteit van wat je al aanbiedt te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een softwarebedrijf bent dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van programma's voor gegevensanalyse, kan je je egelconcept gebruiken door je te concentreren op het verbeteren van de snelheid en nauwkeurigheid van deze programma's. 

 

Over het algemeen is een egelconcept een krachtige manier om een concurrentievoordeel in de markt te behalen en je winst te verbeteren. Je kan in de loop van de tijd effectieve en duurzame strategieën ontwikkelen door je te concentreren op datgene waar je goed in bent en dit in je voordeel te gebruiken. 

 

Hoe verschilt het egelconcept voor een non-profitorganisatie? 

Een non-profitorganisatie verschilt van een organisatie met winstoogmerk doordat het gericht is op het bereiken van maatschappelijk welzijn in plaats van het genereren van winst. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals fondsenwerving of het verlenen van diensten aan de gemeenschap. Het hedgehog (egel) -concept is een raamwerk dat non-profitorganisaties kan helpen hun doelen te bereiken door zich te concentreren op waar ze het beste in zijn en wat ze hoogstwaarschijnlijk kunnen bereiken. Door hun kernmissie en -strategie duidelijk te begrijpen, kunnen organisaties effectieve beslissingen nemen die de gemeenschap die ze dienen ten goede komen en tegelijkertijd bijdragen aan het algehele welzijn van de samenleving. 

 

Nu non-profitorganisaties zich steeds meer richten op het maken van een sociale impact, moeten ze begrijpen hoe ze hun middelen het beste kunnen gebruiken om hun impact te maximaliseren. Het hedgehog (egel) -concept is een raamwerk dat organisaties kan helpen dit doel te bereiken door hun kernmissie te identificeren en deze toe te passen op de beslissingen die ze nemen. Hierbij wordt gefocust op wat klanten het meest waarderen, waar de organisatie goed in is en welke kan sen er zijn om op deze gebieden succesvol te zijn. 

 

Door duidelijk te begrijpen hoe ze hun klanten het beste van dienst kunnen zijn en hun kernmissie kunnen bereiken, kunnen organisaties strategische beslissingen nemen die hen in staat stellen om te slagen en tegelijkertijd bij te dragen aan de algemene sociale vooruitgang. Uiteindelijk kan dit raamwerk non-profitorganisaties helpen meer positieve verandering in de wereld te creëren door hun acties af te stemmen op de belangen van degenen die ze dienen. 

 

Wat is het enige grote dat de egel weet? 

De egel weet iets fundamenteels over het leven - hij weet dat de beste manier van leven is door je op één groot ding te concentreren en de prijs in de gaten te houden. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het kan behoorlijk uitdagend zijn om in de praktijk te brengen. 

 

Veel mensen proberen te veel dingen tegelijk te doen of hebben een lange lijst met doelen die onmogelijk te bereiken lijken. Als je echter een stap terug doet en nadenkt over je enige grote ding - het enige doel dat het belangrijkst voor je is en waarop je zich boven alles wilt concentreren – dan kan je je tijd gemakkelijker prioriteren en eraan werken om het te bereiken. 

 

Dit wil niet zeggen dat je al het andere moet negeren en je alleen op je grote ding moet concentreren, maar in plaats van dat je er een prioriteit van moet maken in je leven. Door tijd vrij te maken om je doel na te streven kan je vooruitgang boeken om het te bereiken - en als dit eenmaal gebeurt, zal het gevoel van voldoening enorm lonend zijn! 

 

Dus als je worstelt met het gevoel dat je overweldigd wordt door alles wat je moet doen, doe dan een stapje terug en zoek uit wat jouw enige grote ding is. Maak er dan een prioriteit van en begin eraan te werken om het te bereiken. 

 

Hoe wordt het egelconcept geïllustreerd in grote bedrijven? 

Een kritieke eigenschap die geweldige bedrijven onderscheidt van hun concurrenten is hun vermogen om het egelconcept toe te passen. Dit concept, gepopulariseerd door bedrijfsstrateeg en auteur Jim Collins in zijn boek Good to Great, verwijst naar een drieledige benadering om succes te behalen door focus, eenvoud en duurzaamheid. 

 

In de kern is het hedgehog (egel) -concept gebaseerd op een reeks fundamentele vragen die elke organisatie zichzelf zou moeten stellen om haar grootste sterke punten en meest haalbare wegen voor groei te bepalen. Deze vragen draaien rond drie basisconcepten: waar kun je het beste in zijn, wat drijft je economische motor en waar ben je diep gepassioneerd over. Door zich op deze gebieden te concentreren, kunnen bedrijven hun doelen effectiever bereiken en op de lange termijn succesvol blijven. 

 

Een van de beste manieren om dit concept te illustreren, is door middel van voorbeelden van bedrijven die het met succes hebben geïmplementeerd. Southwest Airlines staat bijvoorbeeld bekend om zijn toewijding aan klantenservice en betaalbare tarieven, waardoor het een van de grootste en meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen van de VS is geworden. Evenzo staat Apple bekend om zijn innovatieve producten en gebruiksvriendelijke interfaces, waardoor het kon uitgroeien van een nichecomputerfabrikant tot een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld. 

 

Het hedgehog (egel) -concept biedt een waardevol kader voor bedrijven die op zoek zijn naar duurzame groei en succes. Door zich te concentreren op de drie hierboven geschetste kerngebieden, kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten en blijven bloeien op de lange termijn. 

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.” 

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn. 

 

Groet 

 

Sipko