Influencer marketing

Weet jij wat influencermarketing is?

 

Zo niet, dan ben je niet de enige. Veel mensen weten niet wat het is, maar dat zou eigenlijk wel moeten. Influencer-marketing is een geweldige nieuwe manier om contact te maken met (potentiële) klanten en relaties met hen op te bouwen. Het is ook een geweldige manier om uw bedrijf te promoten. In deze blogpost vertellen we je wat influencer marketing is en geven we je enkele tips om je te helpen bij het ontwikkelen van je strategie. 

 

Wat is influencermarketing?

Influencer-marketing is een vorm van marketing die zich richt op het gebruik van belangrijke personen of 'influencers' om merkboodschappen naar een grotere markt te sturen. Deze beïnvloeders kunnen iedereen zijn, van beroemdheden en persoonlijkheden op socialmedia tot experts uit de industrie en opinieleiders.

 

Een influencer-marketingcampagne is bedoeld om het bereik en de geloofwaardigheid van deze personen aan te boren om een merk of product te promoten. Deze strategie kan bijzonder effectief zijn omdat consumenten aanbevelingen van collega's of vertrouwde autoriteiten vaak als authentieker beschouwen dan traditionele advertentietactieken.

 

Merken moeten echter zorgvuldig kiezen met wie ze samenwerken als influencer. Hun waarden en online aanwezigheid moeten overeenkomen met het merk, wil de campagne echt binnenkomen bij het publiek. Het is ook belangrijk (en in veel gevallen verplicht!) om voor transparantie te zorgen en eventuele partnerschappen of sponsoring openbaar te maken om het vertrouwen van de consument te behouden. Over het algemeen kan influencermarketing, mits goed uitgevoerd, een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun bereik willen vergroten en in contact willen komen met hun doelgroep.

 

Waarom is influencermarketing belangrijk?

 

Influencer-marketing is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, waarbij Kim Kardashian alleen al een geschatte merkaanbeveling heeft van $ 1 miljoen per Instagram-bericht. Dit komt omdat consumenten meer vertrouwen hebben in de aanbevelingen van hun favoriete influencers dan in traditionele advertenties. 49% van de consumenten vertrouwt op aanbevelingen van influencers bij het nemen van aankoopbeslissingen. Bovendien kan het integreren van influencers in een marketingstrategie helpen bij het targeten van nichedoelgroepen en het bereik van een merk vergroten. Met de aanhoudende groei en impact van sociale media in 2023 zal influencer marketing alleen maar belangrijker worden voor bedrijven.

 

Wat zijn de voordelen van influencermarketing voor merken?

Influencer-marketing is een populaire merkstrategie geworden omdat het de merkbekendheid enorm kan vergroten en de verkoop kan stimuleren. Studies hebben aangetoond dat influencer marketing zes keer effectiever is dan traditionele vormen van adverteren.

 

Bovendien kan het samenwerken met een influencer met een sterke relatie met hun publiek het promoten van een product of dienst authentieker en betrouwbaarder maken. Dit kan leiden tot meer merkloyaliteit en langdurige klantrelaties. Het is ook belangrijk op te merken dat influencer marketing vaak een hoge ROI heeft, waardoor het een kosteneffectieve aanpak is voor bedrijven. Het opnemen van influencer marketing in uw merkstrategie kan de bekendheid en verkoop aanzienlijk ten goede komen.

 

Marketingtips voor influencers

 

Hoe creëer je een influencer-marketingstrategie?

Het creëren van een effectieve influencer-marketingstrategie kan een uitdaging zijn, vooral voor degenen die nieuw zijn in het veld. Bedrijven kunnen echter verschillende belangrijke stappen volgen om een succesvolle strategie te creëren en hun marketingdoelen te bereiken. Een van de belangrijkste stappen is het identificeren van de juiste influencers voor jouw merk. Dit betekent het vinden van personen of groepen wiens mening gewicht in de schaal legt bij uw doelgroep en het promoten van waarden die aansluiten bij de waarden van uw bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om influencers te kiezen op basis van factoren zoals bereik, betrokkenheidsniveaus en gebruikte socialemediaplatforms.

 

Zodra u de juiste beïnvloeders hebt geïdentificeerd, moet u boeiende inhoud genereren die is geoptimaliseerd om te delen en die waarde biedt aan uw bedrijf en de door u gekozen beïnvloeders. Ten slotte is het essentieel om uw prestaties consequent bij te houden, zodat u de effectiviteit van uw strategie kunt meten en in de loop van de tijd continu kunt verbeteren. Met deze tips in het achterhoofd kun je een winnende influencer-marketingstrategie creëren die echt resoneert met het publiek en resultaten voor je bedrijf oplevert. Laten we dit in meer detail onderzoeken.

 

1. Hoe vind je influencers en hoeveel moet je ze betalen?

Bij het vinden van influencers is een geweldige plek om te beginnen door te kijken naar wie uw doelgroep volgt en waarmee ze interactie hebben op sociale media. U kunt ook tools zoals BuzzSumo of SocialBlade gebruiken om naar influencers in uw branche te zoeken. Wat de betaling betreft, deze hangt af van het bereik en de betrokkenheid van de influencer, evenals de specifieke kenmerken van uw campagne. Het is belangrijk om te onthouden dat werken met influencers een partnerschap is – zij zouden ook baat moeten hebben bij het promoten van uw merk. Onderhandel over een eerlijk tarief of bied ze gratis producten aan in ruil voor promotie. Uiteindelijk is het belangrijkste het vinden van een influencer die aansluit bij uw merkwaarden en een oprechte band heeft met hun publiek.

 

2. Bepaal een budget en beheerstrategie

Bij het werken met influencers is het opstellen van een budget en het opzetten van een managementstrategie essentieel. Dit helpt ervoor te zorgen dat je binnen je toegewezen budget blijft en effectief communiceert met de influencer(s).

 

Een manier om een budget vast te stellen, is door te bepalen hoeveel u aan elke post wilt of kunt uitgeven en dit vervolgens met de influencer te bespreken voordat u verder gaat met het partnerschap.

 

Wat het management betreft, kan het stellen van duidelijke verwachtingen en richtlijnen helpen om succesvolle samenwerkingen te verzekeren. Dit kan het gewenste aantal berichten, verwachte boekingsdatums en gewenste communicatiemethoden omvatten. Door van tevoren een plan op te stellen, kunnen beide partijen hun rollen en verantwoordelijkheden in het partnerschap beter begrijpen. Het instellen van een budget en het vaststellen van een managementstrategie kan helpen bij het creëren van een succesvolle samenwerking met influencers.

 

3. Bepaal doelen en boodschap

Wanneer u influencers gebruikt om uw merk te promoten, moet u eerst duidelijke doelen en een sterke boodschap bepalen. Dit helpt het partnerschap te begeleiden en zorgt ervoor dat beide partijen op dezelfde pagina staan. Het helpt ook om succes te meten en te bepalen of de campagne haar doelen heeft bereikt. Evenzo zorgt het hebben van een solide boodschap voor consistentie en samenhang in het campagnemateriaal.

 

Vergeet niet om deze doelen en berichten met de influencer te communiceren, aangezien ze een integrale rol zullen spelen bij het verspreiden van de berichten van uw merk naar hun publiek. Het stellen van duidelijke verwachtingen vanaf het begin kan zorgen voor een soepele en succesvolle samenwerking. Over het algemeen kan de tijd nemen om vooraf te plannen en strategieën uit te werken, leiden tot een meer impactvolle en succesvolle campagne.

 

4. Influencer outreach: Hoe contact op te nemen met influencers?

Zodra je de influencers hebt geïdentificeerd die aansluiten bij je merk en doelgroep, is het tijd om contact met ze op te nemen.

 

Zorg er eerst voor dat uw pitch gepersonaliseerd is en laat zien hoe een samenwerking met uw merk hen ten goede zou komen.

 

Bied ze bovendien iets waardevols aan, zoals exclusieve deals of gratis producten.

 

Wanneer u contact opneemt, zorg er dan voor dat u hun favoriete contactmethode gebruikt: e-mails, directe berichten op sociale media of zelfs een handgeschreven brief.

 

Vergeet niet om contact op te nemen als u niet onmiddellijk iets hoort, en wees altijd beleefd en professioneel. Met de juiste aanpak kan influencer outreach leiden tot succesvolle partnerschappen en meer naamsbekendheid.

 

5. Doe je onderzoek

Het is essentieel om je onderzoek te doen voordat je met influencers gaat werken. Neem de tijd om hun publiek, hun merk en eerdere controversiële acties die ze mogelijk hebben ondernomen te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat een samenwerking met hen aansluit bij uw merkwaarden en kan leiden tot een succesvolle samenwerking.

 

Controleer nogmaals of ze een hoog betrokkenheidspercentage en echte volgers hebben om ervoor te zorgen dat uw campagne de beoogde doelgroep bereikt. Ga niet alleen voor de influencer met de grootste aanhang - kwaliteit is de sleutel. Over het algemeen zal het op de lange termijn ten goede komen aan jou en de samenwerking om de tijd te nemen om potentiële beïnvloeders te onderzoeken.

 

6. Herzie en verfijn uw strategie

Het is essentieel om uw influencer-marketingstrategie regelmatig te herzien en te verfijnen door te stesten en de resultaten te meten. Dit omvat het identificeren van de juiste beïnvloeders voor uw merk, het duidelijk definiëren van doelen en statistieken voor succes, en ervoor zorgen dat de berichten aansluiten bij uw algehele marketingplan.

 

Bovendien helpt het op de hoogte blijven van de huidige trends in sociale media je om je aanpak waar nodig aan te passen. Voortdurende communicatie en samenwerking met de influencers zijn ook cruciaal voor een succesvolle campagne. U kunt uw strategie consequent evalueren en verfijnen om maximale impact van influencer-partnerschappen te garanderen.

 

Over het algemeen zal het benaderen van influencer marketing met een strategische mindset leiden tot succesvollere campagnes en een betere ROI voor uw merk.

 

Hoe u influencer-marketingcampagnes kunt volgen

 

Het succes van influencer-marketingcampagnes kan worden gevolgd door statistieken zoals betrokkenheidspercentages, websiteverkeer en verkopen te analyseren.

 

Deze statistieken kunnen worden gemeten via tools zoals Google Analytics of een beheerplatform voor sociale media.

 

Het is ook belangrijk om eventuele unieke kortingscodes of links die aan de influencer worden verstrekt goed bij te houden omdat deze direct de impact van hun promotie op de verkoop kunnen aantonen.

 

Bovendien kan het houden van enquêtes of focusgroepen met consumenten die interactie hebben gehad met de inhoud van de influencer waardevolle inzichten opleveren in de effectiviteit van de campagne. Over het algemeen stelt het volgen van het succes van een influencer-marketingcampagne merken in staat hun strategie voor toekomstige samenwerkingen te optimaliseren.

 

Influencer-marketingstrategie

 

De opkomst van influencermarketing

Toen de corona pandemie bedrijven dwong hun marketingstrategieën om te gooien, wendden velen zich tot influencermarketing als een manier om online contact te leggen met consumenten. De verschuiving naar digitaal koopgedrag zorgde er ook voor dat social media platforms zoals Instagram meer zeggenschap kregen bij aankoopbeslissingen. Dit, in combinatie met het feit dat consumenten aanbevelingen van collega's en influencers meer vertrouwen dan traditionele advertenties, leidde tot een toename van het aantal influencers.

 

 

De uitgaven aan influencermarketing zullen naar verwachting in 2023 € 25 miljard bedragen. Niet alle merken hebben echter succes geboekt met deze aanpak. Het is belangrijk voor bedrijven om hun doelgroep zorgvuldig te overwegen en de juiste influencers te kiezen om mee samen te werken om hun gewenste klanten effectief te bereiken. Lees verder om te zien waarom deze vorm van marketing aan populariteit wint.

 

1. Toename van zoekopdrachten naar 'Influencer Marketing'.

Door de opkomst van sociale mediaplatforms zoals Instagram is influencermarketing een populaire strategie geworden voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken. Nu consumenten aanbevelingen van social media-persoonlijkheden steeds meer vertrouwen in plaats van traditionele advertenties, investeren bedrijven meer middelen om samen te werken met influencers met een sterke online aanwezigheid en een trouwe aanhang. Deze trend wordt weerspiegeld in de zoekgegevens, aangezien 'influencer marketing' de zoekopdrachten de afgelopen jaren gestaag heeft doen toenemen. Het is echter belangrijk voor bedrijven om hun keuzes van beïnvloeders zorgvuldig te overwegen en deze af te stemmen op hun merkwaarden om ervoor te zorgen dat het partnerschap authentiek is en resoneert met consumenten.

 

2. Influencer-marketing groeit

Naarmate de rol van sociale media in ons dagelijks leven steeds groter wordt, is influencer marketing uitgegroeid tot een belangrijke speler in de advertentie-industrie.

 

Deze groei kan worden toegeschreven aan het toenemende vertrouwen van consumenten in influencers en het gepersonaliseerde karakter van hun aanbevelingen. Bovendien bieden platforms zoals Instagram nieuwe mogelijkheden voor merken om in contact te komen met influencers en hun doelgroepen.

 

Nu de effectiviteit en populariteit stijgen, is het duidelijk dat influencer marketing de komende jaren alleen maar zal blijven groeien. Merken doen er verstandig aan deze trend te herkennen en te overwegen om influencers op te nemen in hun marketingstrategieën.

 

3. Op influencer marketing gerichte platforms

Enkele populaire platforms voor influencer-marketing zijn Instagram, YouTube en blogs. Influencers op deze platforms hebben een aanhang opgebouwd op basis van hun merk, en merken werken vaak met hen samen om hun producten of diensten te promoten bij het publiek van de influencer.

 

Instagram influencers richten zich op specifieke niches zoals mode, beauty, fitness of reizen. Social media influencers kunnen naast Instagram ook meerdere kanalen op verschillende platformen hebben. Bloggers richten zich vaak op niche-onderwerpen en hebben meestal langere inhoud dan berichten op sociale media.

 

Merken moeten nadenken over het type influencer waarmee ze willen werken om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij hun merkimago en doelgroep. Werken met micro-influencers, die een kleinere maar zeer betrokken aanhang hebben, kan ook een succesvolle strategie zijn. Uiteindelijk gelooft de juiste influencer voor een merk oprecht in en gebruikt het zijn producten of diensten. Deze authenticiteit resoneert met hun volgers en leidt uiteindelijk tot hogere conversies voor het merk.

 

Over het algemeen is influencermarketing op sociale media en blogplatforms waardevol geworden voor merken die een gericht publiek willen bereiken en de verkoop willen stimuleren.

 

4. Hoge gemiddelde verdiende mediawaarde per € 1 uitgegeven aan influencermarketing

Het succes van een influencer-campagne kan vaak worden gemeten aan de hand van de Average Earned Media Value (AEMV) per bestede euro. En als het gaat om influencer-marketing, is een hoge AEMV niet ongewoon.

 

Dit komt waarschijnlijk omdat influencers communities op hun sociale netwerken hebben opgericht en betrokken, waardoor het voor merken gemakkelijker wordt om hun doelgroep te bereiken. Bovendien hebben influencers vaak een sterke persoonlijke band met hun volgers, wat resulteert in meer oprechte en effectieve merkpromotie.

 

Dus hoewel influencer-marketing een grotere investering kan vergen dan andere vormen van adverteren, kan het rendement op de investering aanzienlijk zijn. Investeren in influencers die aansluiten bij uw merkwaarden en sterk aanwezig zijn op sociale media, kan leiden tot een hoge AEMV en uiteindelijk tot succes voor uw campagne.

 

5. Veel bedrijven hebben nu budget voor zowel influencermarketing als contentmarketing

Met de opkomst van sociale media is influencer marketing een essentiële vorm van digitale marketing geworden. Veel bedrijven hebben nu budget voor zowel influencermarketing als traditionele contentmarketinginspanningen.

 

Door samen te werken met influencers die al relaties hebben opgebouwd met hun doelgroep, kunnen merken nieuwe markten aanboren en hun online aanwezigheid versterken. Het is echter essentieel om influencers te selecteren wiens waarden overeenkomen met het merk om een positieve reputatie te behouden en mogelijke terugslag van klanten te voorkomen.

 

Over het algemeen kan het integreren van influencer-marketing in een bredere contentstrategie een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun bereik willen vergroten en op een zinvolle manier met consumenten willen communiceren.

 

Instagram-insights

Instagram Insights zijn gegevens en statistieken die door het Instagram-platform zelf worden geleverd en gebruikers informatie geven over hun berichten en volgers. Dit omvat inzichten zoals berichtbetrokkenheid, demografische gegevens van volgers en websiteklikken.

 

Deze inzichten zijn essentieel voor marketeers, bedrijfseigenaren en influencers omdat ze waardevolle informatie bieden over welk type content het goed doet bij hun publiek. Met deze kennis kunnen gebruikers hun inhoud strategiseren en aanpassen om hun volgers beter te betrekken. Met Instagram Insights kunnen gebruikers ook het succes van hun promoties en partnerschappen volgen. Deze inzichten kunnen de strategie voor sociale media verbeteren en uiteindelijk het succes van een merk of een persoonlijk account vergroten.

 

Hoe effectief is influencermarketing?

Volgens een onderzoek van Influencer Marketing Hub heeft 62% van de consumenten een aankoop gedaan nadat ze deze op de pagina van een influencer hadden gezien. Dit suggereert dat influencer marketing de verkoop en conversies voor bedrijven effectief kan stimuleren. Het is echter belangrijk op te merken dat het succes van een influencer-campagne ook afhangt van de relevantie en geloofwaardigheid van de gekozen influencer, evenals de afstemming van hun publiek op de doelmarkt van het bedrijf. Influencer-marketing kan een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven die hun bereik willen vergroten en conversies willen stimuleren, mits dit strategisch en effectief wordt gedaan.

 

Veelgestelde vragen

Werkt influencer marketing nog?

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de effectiviteit van influencer marketing. Aan de ene kant beweren sommigen dat consumenten sceptischer worden over gesponsorde posts en Instagram-aanbevelingen. Aan de andere kant toont onderzoek aan dat partnerschappen met influencers nog steeds substantiële betrokkenheid en conversies voor merken kunnen genereren.

 

Uiteindelijk hangt het succes van een influencer-campagne af van een doordachte strategie en het selecteren van de juiste influencer voor je merk. Mits goed uitgevoerd, kan influencermarketing een krachtige tool zijn om doelgroepen te bereiken en zinvolle resultaten te behalen. Het is belangrijk om te onthouden dat authenticiteit de sleutel is: consumenten kunnen niet-authentieke, gesponsorde berichten op anderhalve kilometer afstand zien. Merken moeten prioriteit geven aan het vinden van influencers die aansluiten bij hun waarden en producten en samenwerken aan inhoud die organisch en oprecht aanvoelt.

 

Hoewel er enkele uitdagingen zijn met influencer-marketing, is het nog steeds een waardevolle strategie voor merken om te overwegen als onderdeel van hun algehele marketingmix.

 

Waarom influencermarketing inzetten?

Influencer-marketing stelt bedrijven in staat een specifiek publiek aan te boren dat de influencer vertrouwt en ermee omgaat. Deze gerichte aanpak kan resulteren in hogere conversieratio's en een sterker merkimago bij de doelgroep. Bovendien geven algoritmen voor sociale media vaak de voorkeur aan inhoud van influencers, waardoor bedrijven meer zichtbaarheid krijgen voor hun campagnes. Samenwerken met de juiste influencers kan een succesvolle strategie zijn om producten te promoten en nieuwe klanten te bereiken.

 

Hoe werkt influencermarketing?

Influencer-marketing houdt doorgaans in dat merken samenwerken met influencers op sociale media om hun producten of diensten te promoten. De influencer deelt content met zijn publiek, zoals gesponsorde posts of productvermeldingen. Hierdoor kan het merk de betrokken volgers van de influencer aanspreken, waardoor de merkbekendheid mogelijk wordt vergroot en de verkoop wordt gestimuleerd. Het is belangrijk voor merken om zorgvuldig influencers te selecteren die aansluiten bij hun waarden en een oprechte connectie hebben met hun producten om effectief contact te maken met consumenten. Bovendien is openbaarmaking van gesponsorde inhoud noodzakelijk om de authenticiteit en het vertrouwen bij consumenten te behouden. Over het algemeen kan influencermarketing, mits correct uitgevoerd, een effectief hulpmiddel zijn voor bedrijven om nieuwe doelgroepen te bereiken en conversies te stimuleren.

 

"Onthoud: niet leren, is leren falen."

 

 

Sipko Visser

Profile Analysis

We start by building a profile of your unique personality, strengths, and opportunities. Then we'll match you with a specialized career consultant who will be your point person throughout the process.

Passion Plan

You'll work with your consultant to design a clear vision of your personal and professional passions. Together you'll brainstorm career options, available jobs, and brands with aligned values to unlock new opportunities.  

Dream Placement

Your consultant will provide resources to find jobs, develop your skillsets, target employers, and land the perfect job. This consultant remains your contact to provide ongoing support along your career journey.

Let's Get Started

"Choose a job you love and you will never work a day in your life." - Confucius

Sign Up