IN GESPREK MET AZIZ AKHATH

BEKIJK DE VIDEO

In dit Business Blog interview ik leuke, interessante ondernemers. Gewone ondernemers uit het MKB bij jou om de hoek, van wie je wat van kan leren. Ondernemers die fouten maken, struikelen, opstaan en ervaring hebben. Die succes hebben, maar ook falen. Ik vind het ongelofelijk leuk om van deze ondernemers te horen wat ze meemaken, wat ze leren en wat voor hen de sleutel tot succes is. Dus niet Bill Gates, maar gewoon de ondernemer bij jou uit de straat.

Vandaag ga ik in gesprek met Aziz Akhath. Aziz is een inspirerende ondernemer met aandacht voor zijn omgeving in het algemeen en jeugdcriminaliteit in het bijzonder. Wat zijn zijn grootste drijfveren en welke plannen heeft hij voor de toekomst van zijn bedrijf?

Sipko

Kan je iets vertellen over je bedrijf, wat doe je precies?

 

Aziz

Ik ben Aziz, buddycoach, en mijn bedrijf heet Wazzap-coaching/ BuddyCoach&Co. Wij begeleiden jongeren die vastlopen.

 

Sipko

In welke zin “vastlopen”?

 

Aziz

Mijn achtergrond is justitie: ik heb tien jaar in een jeugdgevangenis gewerkt met jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd of verdacht werden van een strafbaar feit. Die kwamen in de jeugdgevangenis terecht en mijn eerste vraag was: “hoe komt het dat jij hier terecht bent gekomen?” En regelmatig kreeg ik te horen: “ja, ik wist het ff niet meer, waardoor ik een strafbaar feit heb gepleegd. Ik wilde geld hebben maar ik wist geen betere manier te bedenken om geld te verdienen, dus ik ging stelen of criminele activiteiten doen”. Want dat was de makkelijkste manier om geld te verdienen, dachten zij. 

 

Sipko

En hoe lang doe je dit al?

 

Aziz

Sinds 2010.

 

Sipko

En is het iets wat je altijd al wilde doen toen je klein was?

 

Aziz

Nee, ik wilde graag profvoetballer worden. Helaas is dat na blessures niet gelukt. Maar het ondernemen vond ik altijd leuk: spulletjes kopen en verkopen, netwerken. 

 

Sipko

En 2010 ben je voor jezelf begonnen?

 

Aziz

Vanaf 2010 heb ik eerst tien jaar in de jeugdgevangenis gewerkt en sinds officieel 2020 heb ik ontslag genomen, maar in de tussentijd heb ik wel altijd mijn eigen bedrijfje naar boven gelift. 

 

Sipko

Nu hadden we vorig jaar last van COVID; wat heeft dat gedaan voor jouw onderneming?

 

Aziz

Ik had een goed draaiend bedrijf dus wij hebben daar niet echt veel last van ondervonden. Eigenlijk hebben we juist veel meer werk gekregen, omdat er heel veel jongeren vastliepen. Want het onderwijs liep niet meer, de problemen bij de jongeren werden alleen maar heftiger en in de thuissituaties zaten ze op elkaars lip, dus daar werden de problemen ook groter. Dus wij hebben harder kunnen werken in de COVID-tijd. 

 

Sipko

Dus het heeft jouw bedrijf eigenlijk een soort versnelling gegeven?

 

Aziz

Meer zichtbaarheid, ja. Helaas konden wij niet op locatie afspreken (wij hebben een dagbestedingsplek). Met de anderhalve meter hebben we zeker rekening gehouden, maar met onze grootste opdrachtgever – de overheid – hebben wij ervoor gekozen om buiten af te spreken, op openbare plekken, en niet bij ons op locatie. Dus sporten en koken zat er niet in. Toen zijn we overgegaan op de straat.

 

Sipko

En waar haal jij je inspiratie vandaan?

 

Aziz

Mijn inspiratie haal ik uit de jongeren.

 

Sipko

Oh ja?

 

Aziz

Ja. Eigenlijk door middel van gesprekken te voeren met de jongeren, hun belevingswereld te doorgronden, en diegenen op te zoeken die strafbare feiten hebben gepleegd. Om te kijken van: “hoe komt het dat je bent overgegaan op die strafbare feiten?” En wat ik van die jongeren – eigenlijk jongvolwassenen – leer, dat presenteer ik aan de overheid en tijdens congressen, als ik voor symposia word gevraagd. Het is mijn business geworden. Wat ik van anderen hoor, presenteer ik aan professionals.  

 

Sipko

Je bent dus ook een spreker? 

 

Aziz

Ja.

Sipko

En even voor mijn begrip: jij helpt een jongere, en daar maak je en factuur voor. Waar gaat die factuur dan naartoe?

 

Aziz

*Lachend* die gaat naar de grootste opdrachtgever: de overheid. 

 

Sipko

En dat is dan in de zorg, of is dat bij justitie, waar gaat dat dan naartoe?

 

Aziz

Wij dienen ze in bij de gemeentes. Maar het kan ook door middel van een WLz- of PGB-aanvraag, dat ouders er zelf voor kiezen om ons in te zetten. De gemeente is voor mij een betrouwbare partner die zekerheid biedt. Op het moment dat je je opdracht goed afsluit: je levert er één in, en je krijgt een aanbod van meerdere. Het is echt top, de overheid. 

 

Sipko

En wat is jouw grootste succes als ondernemer?

 

Aziz

Tot nu toe: wat ik heb neergezet. Ik ben met € 10,- begonnen op 2 augustus 2010, en ik ben dus eigenlijk officieel in 2020 gestopt met werken in de jeugdgevangenis. En als ik kijk naar wat wij nu hebben: wij hebben binnen twee jaar de tweede locatie geopend, in de wijk waar ik vroeger altijd hing, en waar ze zeiden: “het gaat je niet lukken”. Daar zijn we teruggekeerd, en daar hebben we één van de mooiste locaties, waar we jongeren en mensen uit de wijk ontvangen. 

 

Sipko

En is het dan een kwestie van doorzetten?

 

Aziz

Als je bij mij op kantoor komt, zie je op alle computerschermen een quote: “Aziz, het gaat je toch niet lukken.” Aziz is mijn bijnaam, en dat is wel mijn motivatie en inspiratie dat ze altijd zeiden: “het gaat je toch niet lukken”. Het moment dat ik op kantoor kom, dan denk ik: “ja, dit zeiden ze, maar kijk, ik ben er nog niet,”. Maar dat geeft me wel energie voor de dag.

 

Sipko

Wat is de visie, waar gaat het heen?

 

Aziz

Mijn boek is vorige maand uitgekomen: ‘Effectief werken met risicojeugd’. Dit heb ik samen geschreven met mijn collega Merel van Dorp, sociaal wetenschapper. En dan gaan we over tot trainingen en congressen, en gemeentes inspireren om over te gaan op onze werkwijze. 

 

Sipko

Jouw werkwijze ga je de wereld in brengen.

 

Aziz

Ja, daar geloof ik in. We gaan Nederland rustig laten kennismaken met onze werkwijze.

 

Sipko

Alleen Nederland, of de hele wereld?

 

Aziz

Ik ben dankbaar, heel dankbaar, en vergeet nooit waar je vandaan bent gekomen. Muizenstapjes, geen grote stappen. En een paar muizenstapjes is een flinke stap in de toekomst. 

 

Sipko

Wauw. En als er nou een jongen van 18 rondloopt die droomt van het ondernemerschap, zijn er dan tips die jij als ondernemer aan die jongen kan geven?

 

Aziz 

Ik heb daar een voorbeeld van: wij hebben een jongen begeleid die echt een straathosselaar was. Op straat was hij nummer één, maar hij liep vast in het onderwijs: alleen maar problemen met de leerplicht. Hij is boeken gaan lezen, echt in de boeken gegaan, en is begonnen met het verkopen van energiecontracten vanuit zijn studiekamer. Vorig jaar heeft mijn collega het traject afgesloten en hij heeft nu gewoon een eigen locatie, waar hij energiecontracten verkoopt. Op het moment dat dat afliep – in de energiesector werden er dingen veranderd – is hij overgegaan op een andere branche, dus hij heeft gelijk ingespeeld op vraag en aanbod. Dit is een jongen die wij begeleid hebben; hij heeft in het ondernemerschap gebruikgemaakt van de straat-skills.

 

Sipko

Maar als ik het goed begrijp, dan zeg jij dus: “lees boeken”.

 

Aziz

Zeker. Ik leer ook van mijn jongens. En wat ik eigenlijk doe, ook leuk: dan gaan we naar de kringloopwinkel met onze jongens, en dan kopen we boeken voor een prikkie. Echt interessante boeken, voor € 1,- of € 2,-. 

 

Sipko

En wat is het laatste boek dat jij zelf gelezen hebt?

 

Aziz

‘Justitiële interventies voor jeugdige daders en risicojongeren.’

 

Sipko

Echt op jouw vakgebied gericht.

 

Aziz

Ja, ik hou van kennis.

 

Sipko

En ook op het gebied van ondernemen?

 

Aziz

Daar ben ik nog lerende in. Ik wist echt niet wat ondernemen was en hoe ik een factuur moest opzetten. Door middel van Google en YouTube-filmpjes heb ik dat wel kunnen leren. Ik was echt een leek op dat gebied en wist echt niet wat ik moest doen. Ik ben gewoon begonnen.

 

Sipko

En werk je heel veel uren?

 

Aziz

Ik werk best veel uren, ja. En ik sla ook heel veel werk af. Er zitten 24 uur in een dag, 7 dagen in de week. Meer uren passen niet in een jaarschema, en ook meer omzet is niet mogelijk voor mij. Ik heb dat maximale wel behaald vorig jaar. Meer is niet mogelijk.

 

Sipko

Als je meer mensen om je heen verzamelt dan zou je meer moeten kunnen doen, toch?

 

Aziz

Ik ga over naar een bv, want mijn boek is vorige maand uitgekomen, en vanuit de bv en de holding gaan we toch kijken om lichtelijk te kunnen groeien. 

 

Sipko

Wauw, grote groeiplannen nog. En over vijf jaar, hoe ziet je leven er dan uit?

 

Aziz

Over vijf jaar hoop ik zelf trainingen te kunnen geven en een symposia met kwaliteit, met mijn inhoud, te kunnen presenteren, met sprekers van niveau. Wat ik altijd zeg: “wij werken met de jongeren, wij praten er niet over”. Je hoort heel vaak mensen die op een podium staan over de jongeren praten, maar wij voelen de jongeren, wij weten waarover we praten, en daarin maken wij echt het verschil. En daar betalen mensen graag voor. Daar geloof ik geheid in, dat mensen graag betalen voor kwaliteit.

 

Sipko

En jouw systeem, jouw model dat jij hanteert, dat is kwaliteit.

 

Aziz

Zeker, en puur. Recht is recht, krom is krom, en wij draaien er niet omheen. En dat is ook wat ondernemers willen horen.

 

Sipko

En jouw slagingspercentage: hoe is dat met die jongeren, heb je ook jongeren waarbij het niet lukt? 

 

Aziz

Binnen justitie, binnen de jeugdgevangenis werden tienduizenden, misschien wel miljoenen ingepompt. En na een paar jaar: 2 op 10 die het redt. Ongeveer, wat wij hanteren. 

 

Sipko

Recidive is heel hoog.

 

Aziz

Recidive is gigantisch hoog. Maar als ik kijk naar het afgelopen jaar – ik heb een caseload van zes jongens – en afgelopen jaar heb ik er wel vier succesvol afgesloten en met twee loop ik nog door. En het traject duurt anderhalf jaar. Dus wij hebben echt flink positieve cijfers qua afsluitingstrajecten.

 

Sipko

En steun jij ook nog de lokale gemeenschap?

 

Aziz

Wij sponsoren ook binnen de gemeenten echt mensen die het niet breed hebben. We doen boodschappen voor mensen, gewoon anoniem, dat ze niet hoeven te weten dat het vanuit ons komt. We geven ook graag dingen weg. Vergeet de kleintjes niet, hè? In de zin van: ook ondernemers die net beginnen, een voetbalclub of een voedselbank. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je niet vergeet dat er ook mensen zijn die niet zo veel hebben. En dat heb ik geleerd in de jeugdgevangenis. Ik genoot echt van de mooie blauwe lucht, want om mij heen zaten alleen maar hoge muren. Dus ik ben echt teruggegaan naar de basis van: wees dankbaar. En je hoeft niet in een dikke Porsche te rijden. Ga terug naar je basis en geniet. En wees dankbaar voor je gezondheid, en de mensen om je heen die je liefhebt. Dat heeft me wel wakker geschud: tien jaar jeugdgevangenis.

 

Sipko

Wat is het beste advies dat jij als ondernemer hebt gekregen van anderen?

 

Aziz

Het beste advies dat ik heb gehad was van mijn oud-mentor. Ik bleef maar aan hem vastklampen. Hij zei uiteindelijk: “Aziz, nu sta je er echt alleen voor. Je mag fouten maken, maar ga ervoor, je moet het durven. Je kan het”.

 

Sipko

Dus je werd echt in het diepe gegooid. Wat ik wel inspirerend vind, is dat jij zegt dat er op jouw beeldschermen staat: “het gaat je toch niet lukken”. Dat er mensen zijn die er niet in geloven, en dat je dan toch daartegen ingaat en bewijst dat het wel kan. Dat is een kwestie van het echte doorzetten. Mooi, man. En is er nog iets dat je aan de lezers mee wil geven vanuit het ondernemerschap?

 

Aziz

Verwacht het onverwachte. Soms komen er dingen op je pad waar je nooit aan hebt durven denken. Dat je denkt: “Hé, daar liggen echt kansen”. Op het gebied van jeugd, nu, als ondernemer: de markt ligt open. Er liggen heel veel kansen. En juist als je gaat samenwerken kan je Nederland veroveren.

 

Sipko

Wauw, wat mooi. Dank je wel voor deze inspirerende woorden en succes met het uitbouwen van je onderneming.

 

Aziz Akhath

Dank je wel!