Marktaandeel vergroten

Hoe kan je je marktaandeel vergroten?

 

Om het marktaandeel te vergroten moet een bedrijf drie dingen doen: zijn huidige positie in de markt bepalen, een strategie ontwikkelen om een groter stuk van de taart te krijgen, en die strategie implementeren. Verrassend genoeg nemen veel bedrijven nooit de tijd om hun marktaandeel te beoordelen of te begrijpen wat het zou kosten om een groter deel ervan te veroveren. Als u uw bedrijf wilt laten groeien, lees dan verder voor tips over het vergroten van uw marktaandeel.

 

Wat is marktaandeel?

Marktaandeel is het percentage van een markt dat wordt gecontroleerd door een bepaald bedrijf. Het wordt berekend door de omzet van het bedrijf binnen een specifieke markt te nemen en deze te delen door de totale omzet van alle bedrijven in die markt. Het vergroten van iemands marktaandeel kan wijzen op het succes van een bedrijf omdat het laat zien dat ze meer controle krijgen over de branche. Dit kan echter ook leiden tot monopolies en verminderde concurrentie. Over het algemeen kan het bereiken van een groter marktaandeel een primair doel zijn voor bedrijven.

 

Hoe marktaandeel te vergroten

 

Hoe wordt het marktaandeel berekend?

Om het marktaandeel van een bedrijf te berekenen, moet u eerst de totale marktomvang van een bepaalde bedrijfstak bepalen. Neem vervolgens de omzet van dat bedrijf binnen die branche en deel deze door de totale marktomvang. Dit geeft u het percentage van de markt dat het bedrijf in handen heeft. Als bedrijf A bijvoorbeeld € 50 miljoen omzet heeft in de tandpasta-industrie, die een totale marktomvang heeft van € 500 miljoen, zou zijn marktaandeel 10% zijn.

 

Het is belangrijk op te merken dat het marktaandeel ook kan worden berekend voor een specifiek product of merk binnen een bedrijf in plaats van alleen de totale bedrijfsomzet binnen een bedrijfstak. Bovendien kan het marktaandeel in de loop van de tijd veranderen naarmate de omzet van een bedrijf en de algehele marktomvang verschuiven.

 

Voordelen van marktaandeel

Een groter marktaandeel kan leiden tot een grotere winstgevendheid voor een bedrijf. Dit komt omdat een groter deel van de markt meer klanten en mogelijk hogere verkopen betekent. Bovendien kan het hebben van een groter marktaandeel de onderhandelingspositie van leveranciers vergroten en potentiële investeerders aantrekken. Focussen op het vergroten van het marktaandeel kan een gunstige strategie zijn voor een bedrijf.

 

Impact van marktaandeel

Het marktaandeel van een bedrijf kan een grote invloed hebben op het algehele succes. Een hoger marktaandeel betekent vaak dat een bedrijf meer controle heeft over prijzen en winstgevendheid. Het kan ook leiden tot meer merkherkenning en klantloyaliteit. Er zijn echter potentiële nadelen aan het hebben van een hoog marktaandeel, zoals het aantrekken van overheidstoezicht op mogelijke monopolistische praktijken. Uiteindelijk moeten bedrijven streven naar duurzame groei van hun marktaandeel in plaats van snelle stijgingen ervan.

 

Hoe het marktaandeel van een bedrijf vergroten?

1. Verbeter het product of de dienst. Dit kan betekenen het toevoegen van nieuwe functies, het verbeteren van de kwaliteit of het gebruik van nieuwe technologie.

 

2. Breid uit naar nieuwe markten of richt u op onontgonnen demografieën.

 

3. Het creëren van een sterk merkimago en een positieve klantervaring kan helpen meer klanten aan te trekken en het marktaandeel te vergroten.

 

Het is essentieel om de concurrentie voortdurend te beoordelen en voorop te blijven met betrekking tot aanbiedingen en marketingstrategieën. Over het algemeen kan proactief en adaptief blijven op de markt leiden tot een groter marktaandeel.

 

Marktaandeel vergroten – Sipko Visser

 

Marktaandeel Voorbeeld

Een voorbeeld van een bedrijf met een aanzienlijk marktaandeel is Apple. Vanaf 2019 hebben ze ongeveer 17% van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Een ander voorbeeld is Netflix, dat ongeveer 35% van de streamingmarkt in de Verenigde Staten in handen heeft. Deze bedrijven hebben hun positie als marktleider verstevigd door middel van strategische besluitvorming en innovatieve producten.

 

Waarom is marktaandeel belangrijk?

Het hebben van een hoog marktaandeel kan een concurrentievoordeel opleveren en wijzen op een sterk klantenbestand. Dit kan op zijn beurt leiden tot loyale klanten die consequent de producten of diensten van uw bedrijf verkiezen boven andere. Over het algemeen kan een groter marktaandeel leiden tot hogere winsten en succes voor het bedrijf.

 

Strategieën om marktaandeel te winnen

1. Voer marktonderzoek uit en identificeer nieuwe klantsegmenten. Dit kan een bedrijf helpen zijn producten of diensten te targeten en aan te passen om deze potentiële klanten aan te trekken. Bovendien kan een goede marktanalyse de niet aangeboorde markten of onontgonnen groeimogelijkheden aan het licht brengen.

 

2. Onderscheid uw aanbod van concurrenten door unieke kenmerken of voordelen te benadrukken. Dit kan klanten aantrekken die op zoek zijn naar iets specifieks waarmee een merk zich onderscheidt van andere merken op de markt.

 

3. Het verbeteren van de algehele klantervaring kan ook leiden tot het winnen van marktaandeel. Dit kan inhouden dat u investeert in betere technologie, meer gepersonaliseerde interacties aanbiedt of uitzonderlijke service biedt bij elk contactpunt van de klantreis.

 

4. Potentieel andere bedrijven overnemen of strategische partnerschappen vormen, kan het marktaandeel en bereik van een bedrijf vergroten. Deze bewegingen kunnen nieuwe middelen, klanten en marktaanwezigheid opleveren om een bedrijf te helpen groeien.

 

Over het algemeen betekent het winnen van marktaandeel dat je op de hoogte blijft van de markt en proactief bent in het aanpassen van strategieën om aan de behoeften van de klant te voldoen en zich te onderscheiden van de concurrentie.

 

Hoe meet je je marktaandeel?

Een methode om marktaandeel te meten is door verkoopgegevens te onderzoeken. Hierbij wordt gekeken naar de totale omzet binnen een specifieke markt en deze vergeleken met de individuele verkopen van het bedrijf binnen diezelfde markt. Een andere manier om marktaandeel te meten is door middel van enquêtes en klantonderzoek, waarbij individuen worden gevraagd naar hun koopgedrag en merkvoorkeuren.

 

Marktaandeel kan ook worden gemeten door het aantal klanten of abonnees te analyseren dat een bedrijf heeft in vergelijking met zijn concurrenten. Bovendien kunnen bedrijven kijken naar hun aanwezigheid in de branche, zoals het aantal winkellocaties of advertentie-inspanningen, om hun marktaandeel te meten. Over het algemeen is er geen definitieve manier om het marktaandeel te meten, maar dit zijn enkele veelgebruikte methoden die bedrijven gebruiken.

 

Hoe kan ik verlies van marktaandeel voorkomen?

Een effectieve manier om verlies van marktaandeel te voorkomen is door te focussen op het behouden van bestaande klanten. Dit kan door consequent uitstekende service te bieden en nieuwe producten of diensten aan te bieden die aansluiten bij hun veranderende behoeften. Daarnaast kan het ontwikkelen van een strategie voor het verwerven van nieuwe klanten en het vergroten van het marktaandeel ook helpen om het verlies van marktaandeel te voorkomen. Dit kan het lanceren van marketingcampagnes zijn die gericht zijn op specifieke demografische groepen, het uitbreiden naar nieuwe markten of zelfs het overnemen van een concurrent. Door voortdurend proactief klanten te werven en te behouden, kunt u verlies van marktaandeel effectief voorkomen.

 

Veelgestelde vragen

Wat betekent een groter marktaandeel?

Het vergroten van het marktaandeel betekent het verkrijgen van een groter percentage van een markt in vergelijking met uw concurrenten. Dit kan worden bereikt door nieuwe klanten aan te trekken of aankopen bij bestaande klanten te vergroten. Een hoger marktaandeel kan leiden tot grotere winsten en dominantie in de branche. Het is echter essentieel om rekening te houden met de kosten-batenanalyse en mogelijke terugslag van agressieve marketingtactieken. Uiteindelijk is het voor bedrijven van cruciaal belang om hun strategieën voortdurend te evalueren en aan te passen om hun marktaandeel te behouden en te laten groeien.

 

Wat is een goed marktaandeel?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een goed marktaandeel boven de 10% ligt. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de branche en de concurrentie. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een marktaandeel van slechts 5% hebben in een zeer concurrerende bedrijfstak, maar dat kan nog steeds als succesvol worden beschouwd. Aan de andere kant kan het zijn dat een bedrijf met een marktaandeel van 20% in een minder competitieve sector minder goed presteert. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden bij het evalueren van het succes van het marktaandeel van een bedrijf.

 

Sipko Visser

 

Profile Analysis

We start by building a profile of your unique personality, strengths, and opportunities. Then we'll match you with a specialized career consultant who will be your point person throughout the process.

Passion Plan

You'll work with your consultant to design a clear vision of your personal and professional passions. Together you'll brainstorm career options, available jobs, and brands with aligned values to unlock new opportunities.  

Dream Placement

Your consultant will provide resources to find jobs, develop your skillsets, target employers, and land the perfect job. This consultant remains your contact to provide ongoing support along your career journey.

Let's Get Started

"Choose a job you love and you will never work a day in your life." - Confucius

Sign Up