NEWSJACKING ALS MARKETINGMIDDEL

Allereerst: wat is Newsjacking eigenlijk? Newsjacking is een pr-tactiek waarin een organisatie bestaand nieuws kaapt om aandacht te krijgen in media of op sociale media. Het woord newsjacking verwijst naar het Engelse “hijacking” of kaping. Het idee is dus om bestaand nieuws te “kapen” en te gebruiken voor je eigen onderneming. Newsjacking is een uitstekende tool voor contentmarketeers die hun stempel willen drukken op het huidige gesprek. Het is een marketingtechniek waarbij merken proberen te profiteren van de populariteit van een bestaand verhaal of trend om aandacht en betrokkenheid bij hun inhoud te trekken. 

 

De 4 beste tips om Newsjacking in de praktijk te brengen in je bedrijf

Laten we eens kijken naar vier tips om dit tot leven te brengen. 

 

1. Het juiste verhaal kiezen 

Het is essentieel om het juiste verhaal te kiezen dat logisch is voor je merk en aansluit bij je kernwaarden. Je moet niet alleen voorkomen dat je verhalen kiest die buiten je vakgebied vallen, maar ook verhalen die je doelgroep mogelijk kunnen beledigen. Als je twijfelt, moet je je afvragen of het verhaal iets is waarmee je je merk graag zou associëren. Zo niet, dan is het waarschijnlijk maar het beste om duidelijk te blijven en op zoek te gaan naar een ander nieuwswaardig evenement om van te profiteren. Door rekening te houden met de verhalen die je kiest voor newsjacking, kan je ervoor zorgen dat je altijd je beste beentje voorzet. 

 

Dit zal niet alleen helpen om de reputatie van je merk te beschermen, maar het zal er ook voor zorgen dat je het nieuws op de meest effectieve manier benut. Uiteindelijk kan newsjacking, als het goed wordt gedaan, een krachtig hulpmiddel zijn om aandacht te trekken en betrokkenheid te stimuleren. Zorg ervoor dat je de juiste verhalen voor je merk kiest om het meeste uit deze opwindende marketingkans te halen. 

 

Het is mijn ervaring dat het publiceren van goede content die past bij de visie, missie en kernwaarden van jouw bedrijf een hele goede manier zijn om jouw expertise te etaleren en jouw autoriteit op jouw vakgebied te benadrukken. 

 

2. Wees anders 

Newsjacking is een goede manier om je merk op te laten vallen, maar het is alleen effectief als je een unieke invalshoek vindt. Op de kar springen en gewoon herhalen wat iedereen heeft gezegd, zal niet veel doen om je merk te differentiëren of enige zinvolle betrokkenheid te creëren. Een slimme, originele kijk op het gesprek kan ervoor zorgen dat je je onderscheidt van de massa en de aandacht trekt van potentiële klanten. Dus de volgende keer dat je deze aanpak gebruikt, denk buiten de gebaande paden en bedenk iets nieuws. Dit kan precies zijn wat je merk nodig heeft om door de ruis te breken. 

 

3. Promoot je bericht 

Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat mensen de content die je plaatst gemakkelijk kunnen vinden en ook benutten. Dit betekent dat je promoties moet uitvoeren, zoals tweeten of delen op sociale media, en andere tools moet gebruiken, zoals betaalde advertenties, om je post te verspreiden. Je kunt ook overwegen om samen te werken met influencers en andere verkooppunten met een vast publiek om het nieuws over je nieuwsbericht te verspreiden. Door dit te doen, kunt je het bereik van je inhoud vergroten en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze zien. 

 

Uiteindelijk heeft newsjacking tot doel de naamsbekendheid van het merk te vergroten en betrokkenheid bij je publiek te stimuleren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je al het mogelijke doet om ervoor te zorgen dat je bericht wordt gezien door degenen die er baat bij kunnen hebben het te lezen. Het promoten van je inhoud is slechts één manier om dit doel te bereiken. 

 

Het is ook belangrijk op te merken dat de inhoud die je maakt bij newsjacking deelbaar en boeiend moet zijn. Door ervoor te zorgen dat je bericht nuttige, interessante informatie bevat en gemakkelijk te lezen en te verteren is, zullen mensen het eerder delen met hun eigen netwerk van vrienden en volgers. Dit kan een sneeuwbaleffect creëren en uiteindelijk helpen het bereik van je bericht nog verder te vergroten. 

 

Zorg er dus bij newsjacking voor dat je alle tools gebruikt om je bericht te promoten en het bereik ervan te maximaliseren. Met een beetje extra inspanning kan je ervoor zorgen dat je content door zoveel mogelijk mensen wordt gezien, waardoor je meer bekendheid en betrokkenheid krijgt. 

 

4. Houd betrokkenheid en reacties bij 

Het is essentieel om de betrokkenheid en reacties die je krijgt bij te houden. Als je dit doet, kan je beter begrijpen wat wel en niet werkt bij je doelgroep en eventuele risico's identificeren die verband houden met newsjacking. Je kan tools zoals sociale media-analyse gebruiken om belangrijke statistieken bij te houden, zoals vertoningen en aandelen. Deze gegevens kunnen je helpen te begrijpen welk type inhoud het meest aanslaat bij je publiek, en kunnen ook mogelijkheden voor verbetering in de toekomst identificeren. Door betrokkenheid en reacties bij newsjacking bij te houden, kunt je een nauwkeurig beeld krijgen van hoe effectief je inspanningen zijn - vergeet dus niet om bij te houden! 

 

Bovendien kan het bijhouden van de betrokkenheid en reacties je een idee geven van hoe het publiek je inspanningen op het gebied van newsjacking ziet. Je moet de berichtgeving in de media voortdurend in de gaten houden om te zien of er een negatief of positief gevoel is over je poging tot nieuwsdiefstal. Als er veel negatief sentiment is, wilt je misschien je aanpak heroverwegen. Ten slotte kan het bijhouden van betrokkenheid en reacties je ook helpen mogelijke juridische problemen met je newsjacking-inspanningen te identificeren en ervoor te zorgen dat je zich aan de toepasselijke wetgeving houdt. Door op de hoogte te blijven van deze onderwerpen, kunt je ervoor zorgen dat je pogingen tot newsjacking succesvol en compliant zijn. 

 

Over het algemeen is het bijhouden van betrokkenheid en reacties bij newsjacking een cruciale stap om succes te garanderen. Door belangrijke statistieken, berichtgeving in de media en juridische kwesties bij te houden, kunt je een nauwkeurig beeld krijgen van hoe effectief je pogingen zijn - vergeet ze dus niet bij te houden! 

 

Welke soorten Newsjacking zijn er? 

Newsjacking kan op veel verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type nieuwsgebeurtenis en de boodschap die je probeert over te brengen. Over het algemeen zijn er twee soorten: reactieve en proactieve newsjacking. Reactieve newsjacking omvat het reageren op een actueel of actueel nieuwsbericht met inhoud die betrekking heeft op je product of dienst. Proactieve newsjacking is meer strategisch en omvat het van tevoren maken van inhoud die kan worden gebruikt om te profiteren van nieuwswaardige onderwerpen. 

 

Beide typen kunnen effectieve manieren zijn om bekendheid voor je merk te genereren, maar de sleutel is om te begrijpen hoe elk type werkt, zodat je de beste strategie voor je situatie kunt kiezen. 

 

Voorbeelden van Newsjacking 

Newsjacking kan een manier zijn om wat aandacht voor je merk te trekken en creatief aan de slag te gaan met je marketing. Hier zijn enkele voorbeelden van newsjacking die succesvol zijn geweest voor merken: 

 

1. Toen de film ‘Star Wars: The Force Awakens’ uitkwam, werd het Chewbacca-masker van Hasbro enorm populair. Hasbro profiteerde van het nieuws en bracht een reeks video's uit waarin hun Chewbacca-masker reageert op nieuwsverhalen. 

 

2. Quaker Oats brengt de Olympische Spelen van 2016 in het nieuws met een campagne gericht op het promoten van hun instant-havermoutpakketten met olympisch thema, met beroemde atleten als onderdeel van hun verpakkingsontwerp. 

 

3. Oreo nieuws over de zonsverduistering van 2017 met een videoserie "Cookie vs Cream", waarin Oreo-koekjes en -room tijdens de zonsverduistering "uitvechten". 

 

4. Tijdens het WK 2018 maakte KFC nieuws over het evenement door een video uit te brengen van hun mascotte, kolonel Sanders, die een potje voetbal speelde met klanten. 

 

5. In de aanloop naar Sinterklaas wordt er steevast een nieuwsbericht geplaatst over pepernoten, de verkrijgbaarheid ervan of de voorraad pepernoten in Nederland. Deze berichten worden heel slim geplaatst door van Delft biscuits, een grote producent van pepernoten. 

 

Deze voorbeelden van newsjacking laten zien hoe creatieve en tijdige campagnes met succes de aandacht van het publiek kunnen trekken. Als je op zoek bent naar manieren om aan nieuws te komen, overweeg dan de nieuwscyclus en identificeer potentiële nieuwsverhalen waar je merk op zou kunnen inspelen. Met een beetje creativiteit kan newsjacking een geweldige manier zijn om je merk op te laten vallen! 

 

Veelgestelde vragen

Wat is newsjacking en hoe is het een hulpmiddel voor contentmarketeers? 

Newsjacking is een uitstekende tool voor contentmarketeers die hun stempel willen drukken op het huidige gesprek. Het is een marketingtechniek waarbij merken proberen te profiteren van de populariteit van een bestaand verhaal of trend om aandacht en betrokkenheid bij hun inhoud te trekken. Je kunt zichtbaarheid, volgers en klanten krijgen door de boodschap, het product of de service van je merk te koppelen aan een actueel onderwerp waarin mensen al geïnteresseerd zijn. Het is geweldig om op te vallen en je boodschap snel over te brengen. 

 

Hoewel er risico's verbonden zijn aan newsjacking, kan het, mits correct uitgevoerd, een effectieve manier zijn voor merken om contact te maken met hun doelgroep en relaties met hen op te bouwen. Dus, de volgende keer dat je een trending verhaal in het nieuws ziet, aarzel dan niet om in het gesprek te springen en je hand op newsjacking te proberen! 

 

Wat is newsjacking op sociale media? 

Newsjacking op sociale media is een beslissende stap die kan helpen de naamsbekendheid en betrokkenheid te vergroten. Het gaat om het nemen van verhalen in het nieuws of trends en deze gebruiken om inhoud te creëren die aansluit bij je merkboodschap. Het doel is om mensen over je merk te laten praten op platforms zoals Twitter, Facebook, Instagram en meer. Om dit effectief te doen, moeten de inspanningen van newsjacking worden afgestemd op het sentiment van het verhaal en rijk zijn aan trefwoorden, zodat het doorzoekbaar is op sociale media. Door nieuwsartikelen te combineren met relevante content, kunnen merken een tweet binnen enkele minuten viraal laten gaan! 

 

Met newsjacking kunnen merken profiteren van verhalen waar mensen al om geven en hun unieke invalshoek op het nieuws toepassen. Dit kan helpen om meer betrokkenheid te stimuleren en een sterkere relatie met klanten op te bouwen. Wanneer newsjacking op de juiste manier wordt toegepast, kan het voor merken een effectieve manier zijn om in contact te komen met hun publiek, de zichtbaarheid te vergroten en top-of-mind te blijven in de steeds veranderende nieuwscyclus. 

 

Wat is newsjacking in PR? 

Newsjacking in PR is een manier om een bestaand verhaal veel aandacht te geven en dit te gebruiken om je merk te laten profiteren. Dit houdt in dat je inspringt op nieuwswaardige onderwerpen, gebruikmaakt van de belangstelling van de media ervoor en die verhalen gebruikt om de aandacht op je bedrijf te vestigen. Door snel te reageren wanneer er nieuws komt, kunt je je merk onder de aandacht brengen en de zichtbaarheid ervan vergroten. je kunt newsjacking ook gebruiken om inhoud te maken, zoals blogposts of infographics, om te laten zien hoe je merk verbonden is met het verhaal. Dit helpt je op te vallen en een opinieleider in de branche te worden. Newsjacking is een effectief hulpmiddel voor PR-professionals omdat het hen in staat stelt te profiteren van bestaande verhalen en inhoud te creëren waarover mensen willen lezen. 

 

Het is ook gemakkelijk te doen en vereist geen enorm budget. Met newsjacking kunt je je merk zichtbaarder maken in de branche en relaties opbouwen met mediakanalen. Het enige dat nodig is, is op de hoogte blijven van de actualiteit en een innovatieve benadering van contentcreatie hebben. 

 

Door newsjacking kunnen PR-professionals inhoud creëren waarmee hun merk zich onderscheidt, zelfs in een druk veld. Dit helpt om hun expertise te vestigen en vertrouwen op te bouwen met klanten. Het is ook een effectieve manier om de bekendheid van het merk te vergroten en conversaties op sociale mediaplatforms te creëren. Hoewel newsjacking een uitdaging kan zijn om goed te doen, heeft het de potentie om een krachtige marketingtool te zijn als het correct wordt gebruikt. Met 

 

Met de juiste aanpak kunnen PR-professionals nieuwswaardige verhalen gebruiken om de zichtbaarheid van hun merk te vergroten en een groter publiek te bereiken. 

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.” 

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn. 

 

Groet 

 

Sipko