EXCELLEREN IN SALES

In het moderne bedrijfsleven is de concurrentie moordend. Om voorop te blijven en te weten hoe je de concurrentie op het gebied van verkoop kunt verslaan is het essentieel om slim en strategisch te zijn. Dit vereist profiteren van trends, investeren in klantenservice en marktonderzoek, gebruikmaken van technologie, het vormen van een deskundig verkoopteam en netwerken met prospects. Met deze tactieken heb je de overhand op je concurrenten. 

 

Wat is concurrerende verkoop? 

Competitive Selling is een verkoopproces waarbij verkopers hun product, dienst of voorstel moeten onderscheiden van de concurrentie. Het omvat het begrijpen van de behoeften van klanten, het onderzoeken van concurrenten en het positioneren van je aanbod om het aantrekkelijk te maken voor klanten. Dit betekent verwoorden waarom je producten of diensten beter zijn dan die van andere bedrijven. Concurrerende verkoop kan ook betrekking hebben op het vinden van manieren om jezelf te onderscheiden van de concurrentie wanneer je in contact komt met prospects en klanten, bijvoorbeeld door superieure klantenservice te bieden of aanvullende gratis hulpmiddelen/consulten om hun succes te ondersteunen. Uiteindelijk gaat het bij concurrerende verkoop om het creëren van een uniek waarde voorstel dat resoneert met potentiële klanten en hen aanmoedigt om voor jou te kiezen in plaats van voor de concurrentie. Als je dit doet, vergroot je je kansen om meer zaken binnen te halen en relaties met bestaande klanten te versterken. 

 

Uiteindelijk gaat het bij concurrerende verkoop om creatief zijn en alle beschikbare middelen gebruiken om je te onderscheiden van je concurrentie. Het kost tijd en moeite, maar het kan een geweldige manier zijn om op te vallen in de markt en je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Het stelt je ook in staat loyale klantrelaties op te bouwen die de omzet en winstgevendheid van je bedrijf zullen verhogen. Met creativiteit en hard werken kan Competitive Selling je helpen uzelf te onderscheiden van de concurrentie en een uniek waardevoorstel te creëren dat resoneert met klanten. 

 

Waarom is concurrentieanalyse belangrijk? 

Concurrentieanalyse is belangrijk in elke branche, omdat je hiermee de pijnpunten van je concurrenten kunt identificeren en deze kunt gebruiken om ze in de markt te verslaan. Het stelt je in staat je concurrentie voor te blijven door inzicht te krijgen in hun strategieën, zwakke punten, sterke punten en algehele prestaties. Als je weet wat je concurrenten doen, heb je het voordeel dat je snel kunt reageren op veranderingen in de markt en beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen bij het maken van marketing- of productontwikkelingsplannen. Door te analyseren wat je concurrenten doen, kan je je strategie aanpassen om ze in hun eigen spel te verslaan. Concurrentieanalyse helpt je ook verbeterpunten te identificeren waarmee je bedrijf zich kan onderscheiden van de rest. Concurrentieanalyse geeft je uiteindelijk een concurrentievoordeel ten opzichte van je rivalen en moet regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat je de concurrentie voor blijft. 

 

Hoe kan ik mijn concurrentie in de verkoop verslaan? 

Het is geen geheim dat sales een competitieve branche kan zijn met veel verkopers die strijden om dezelfde klanten. Als je je wil onderscheiden van je concurrentie en wil verkopen, kunnen enkele belangrijke strategieën je helpen vooruit te komen. 

 

Concentreer je eerst op het definiëren van je verkoopniche. Een verkoopniche is een unique selling point waarmee jij je onderscheidt van andere verkopers op het gebied van kennis, ervaring of kunde. Met een duidelijk gedefinieerde verkoopniche kan je laten zien wat je anders maakt dan je concurrenten, terwijl je laat zien hoe je expertise ten goede kan komen aan potentiële klanten. Door je te concentreren op het ontwikkelen van deze verkoopniche, kun je je ook specialiseren in specifieke interessegebieden en je richten op bepaalde soorten kopers. 

 

Een andere manier om de concurrentie in de verkoop te verslaan, is door goede relaties op te bouwen met je klanten. Door de tijd te investeren in het opbouwen van klantrelaties, kan je vertrouwen en loyaliteit ontwikkelen, wat de verkoop kan stimuleren. Dit kan inhouden dat we een uitstekende klantenservice bieden en voor elke klant verder gaan dan dat. Als je op de hoogte blijft van nieuws en trends in de branche, krijgt je bovendien een beter inzicht in waar potentiële klanten naar op zoek zijn, zodat je oplossingen kunt afstemmen op hun behoeften. 

 

Wees ten slotte niet bang om risico's te nemen in de verkoop. Bereid zijn om nieuwe strategieën of benaderingen uit te proberen, kan je een voorsprong geven op concurrenten die uitsluitend vertrouwen op beproefde methoden. Door berekende risico's te nemen, kan je experimenteren met verschillende tactieken om te zien wat het beste werkt voor je verkoopproces. 

 

Door deze tips te volgen, kunnen verkopers de concurrentie verslaan en de verkoop verhogen. Door de tijd te nemen om een verkoopniche te ontwikkelen, relaties met klanten op te bouwen en bereid te zijn risico's te nemen, kan je je uiteindelijk onderscheiden van de rest in de verkoop. 

 

Hoe de concurrentie in de verkoop te verslaan – Sipko Visser 

 

10 tips om de concurrentie te verslaan

 

1 . Ken je klanten 

Het kennen van je klanten heeft veel voordelen die je kunnen helpen je concurrentie te slim af te zijn. Ten eerste stelt het je in staat om uitstekende klantenservice te bieden en aan de behoeften van klanten te voldoen. Je kan meer te weten komen over hun voorkeuren en je aanbod daarop afstemmen.  

 

Met gedetailleerde kennis over jouw klantenbestand kan je je beter richten op de juiste doelgroep met de juiste communicatie voor maximale impact. Ten slotte kan het leren kennen van de klant waardevolle informatie opleveren, zoals unieke verkoopargumenten die kunnen worden gebruikt om concurrentievoordelen ten opzichte van tegenstanders te creëren. Dit alles samen vormt een sterke basis voor het bouwen van een succesvol bedrijfsmodel waarmee je de concurrentie een stap voor bent! 

 

2. Begrijp je concurrentie 

Het kennen van je concurrentie is een van de meest cruciale stappen als het gaat om het verslaan van de concurrentie. Als je begrijpt wie ze zijn en welke producten of diensten ze aanbieden, kan je een voorsprong op de markt krijgen. 

 

Je moet weten hoe lang ze al actief zijn, waar ze zich bevinden en wat hun klantenbestand is. Dit zal je helpen eventuele zwakke punten te identificeren waar je op kunt inspelen. 

 

Het is ook essentieel om hun productaanbod te analyseren. Door de producten van concurrenten te onderzoeken krijg je een idee van de functies en voordelen die klanten van hen krijgen, zodat je weet wat je in je producten moet opnemen. Bovendien kan het bekijken van klantrecensies voor producten van concurrenten waardevolle inzichten opleveren over gebieden waar er mogelijkheden voor verbetering zijn. 

 

Ten slotte moet je weten hoe je concurrenten hun producten en diensten prijzen. Dit geeft je een beter begrip van waar je je producten in de markt kunt positioneren om de winst te maximaliseren. 

 

Het begrijpen van je concurrentie is een essentieel onderdeel om ze op de markt te verslaan. Weten wie ze zijn, wat ze bieden en hoe ze het in de markt prijzen kan helpen bij het nemen van beslissingen die je op de lange termijn een voorsprong op hen kunnen geven. Met deze kennis zullen kleine bedrijven eerder concurreren met nog grotere bedrijven. 

 

3. Verduidelijk je bericht 

Niets is belangrijker dan een duidelijke boodschap bij het verslaan van de concurrentie. Als je je publiek met duidelijkheid en precisie kunt targeten, heb je de meeste kans om aan te sluiten bij de behoeften en pijnpunten van je prospect. 

 

Specifiek zijn over wie je doelgroep is en wat je aanbiedt waar zij het meeste baat bij hebben, is essentieel voor het opstellen van een boeiende boodschap. Je moet duidelijk uitleggen waarom iemand jou zou moeten kiezen boven een ander bedrijf of merk. Door je communicatie te verduidelijken, kan je je onderscheiden van de concurrentie door potentiële klanten te helpen begrijpen hoe zij kunnen profiteren van het gebruik van je product of dienst. 

 

Goede communicatie helpt ook bij het creëren van een sterke merkidentiteit die op emotioneel niveau resoneert met mensen. Als het goed is gedaan, zal je boodschap gedenkwaardig, effectief en uitnodigend zijn. Het is een kans om contact te maken met je doelgroep en je te onderscheiden van de concurrentie. 

 

Neem de tijd om na te denken over hoe je wilt communiceren waarom iemand je product of dienst zou moeten kiezen boven een ander. Als je hier eenmaal duidelijkheid over hebt, maak dan een krachtige boodschap die het effectief communiceert. 

 

4. Focus op je merk 

Door te focussen op je specifieke merk kan je je marktaandeel vergroten. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van Starbucks ten opzichte van zijn concurrenten door de nadruk te leggen op de unieke koffie-ervaring en productkwaliteit. Door zich af te scheiden van andere coffeeshops konden zij een groter deel van het marktaandeel veroveren. Dit is slechts één voorbeeld van hoe het focussen op een specifiek merk kan helpen de concurrentie te verslaan en het marktaandeel te vergroten. Er zijn veel strategieën om jezelf te onderscheiden van de concurrentie, zoals het bieden van betere klantenservice of het aanbieden van meer concurrerende prijsopties. Toch gaat het soms gewoon om het aanscherpen van je merkidentiteit. Zorg ervoor dat je duidelijk begrijpt waardoor je opvalt, zodat klanten je als uniek onder je concurrenten herkennen. Als je je concentreert op je merk en op wat je onderscheidt, kan je de concurrentie effectief verslaan en je marktaandeel vergroten. 

 

5. Blijf innoveren 

Als je de concurrentie voor wil blijven moet je blijven innoveren. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Apple; met hun steeds evoluerende technologie en geavanceerde producten zijn ze altijd een stap voor. Om de concurrentie te verslaan, moet je beginnen met het begrijpen van de behoeften van je klant en welke strategieën je kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Overweeg om nieuwe producten of diensten te implementeren die een antwoord bieden op een huidig klantprobleem. Of misschien manieren vinden om bestaande oplossingen kosteneffectiever of tijdbesparender te maken - alles wat je klanten toegevoegde waarde geeft, zal zeker de loyaliteit vergroten en tegelijkertijd nieuwe klanten aantrekken. Een succesvol bedrijf stopt nooit met groeien en evolueren - blijf innoveren! Het is de enige manier om concurrerend te blijven in de huidige markt. 

 

6. Stel concurrerende prijzen in 

Het vaststellen van concurrerende prijzen is essentieel voor succes, omdat klanten willen weten dat ze de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen. Het is essentieel om te weten wat je concurrenten bieden in termen van prijs en kwaliteit om ervoor te zorgen dat je klanten het meeste waar voor hun geld krijgen. Wanneer klanten het gevoel hebben dat ze een goede deal krijgen onderscheidt je bedrijf zich van anderen en verhoogt het de loyaliteit van klanten. Je klanten zullen eerder terugkomen als ze weten dat je hen goede aanbiedingen voor kwaliteitsproducten of -diensten aanbiedt tegen een eerlijke prijs. Als klanten niet het gevoel hebben dat ze een goede deal krijgen kunnen tal van andere bedrijven meer waarde bieden voor dezelfde prijs of zelfs lager. Daarom is het essentieel om concurrerend te blijven om klanten terug te laten komen. Bovendien zal het vaststellen van concurrerende prijzen je ook helpen je bedrijfsresultaten te verbeteren, aangezien klanten eerder geneigd zijn producten te kopen die lager geprijsd zijn dan hun concurrenten. Uiteindelijk willen klanten veel waar voor hun geld en als je weet wat je concurrentie te bieden heeft, kan je een loyale klantenkring opbouwen die je succes zal verzekeren. 

 

7. Wees proactief en consistent 

Als je beter wilt verkopen dan de concurrentie, moet je je concurrentie kennen en op de hoogte blijven van de huidige verkoopbenadering. Zoek proactief uit wat ze doen en pas je strategie consequent toe. Je kunt technologie ook gebruiken om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en strategieën die andere bedrijven implementeren. Onderzoek hun website, sociale media-accounts, prijsstrategieën en andere bronnen die je online kunt vinden. Houd ook hun personeel in de gaten - als er een wijziging of nieuwe aanwerving is, kan dit een teken zijn dat er iets nieuws komt van de concurrentie. Nadat je ze hebt onderzocht, neem je even de tijd om hun methoden met die van jou te vergelijken, zodat je weet hoe je het doet ten opzichte van hen. Op die manier kan je zo nodig wijzigingen aanbrengen om ervoor te zorgen dat je een stap voor bent. Vergeet niet dat het voor blijven van de concurrentie van het grootste belang is voor succes in de wereld van vandaag. Met een proactieve en consistente benadering om je concurrentie te kennen, weet je zeker dat je beter verkoopt dan hen en je verkoopdoelen bereikt. 

 

8. Zorg voor geweldige klantenservice 

Door uitstekende klantenservice te bieden, krijg je een concurrentievoordeel ten opzichte van je concurrenten. Zo word je klantgerichter en zorgt je voor terugkerende klanten. John Lewis heeft bijvoorbeeld een reputatie opgebouwd als uitzonderlijk in klantenservice, wat hen heeft geholpen loyale klanten te krijgen die keer op keer terugkomen. 

 

Het kan nogal wat moeite kosten om eersteklas klantenservice te bieden, maar als je hetzelfde niveau van loyaliteit wilt krijgen als John Lewis, loont dat op de lange termijn. Het hebben van sterke relaties met klanten helpt bij het ontwikkelen van vertrouwen, zodat ze blijven terugkomen, zelfs als ze elders goedkopere alternatieven tegenkomen. Zorg er dus voor dat je de nodige moeite doet om uitstekende klantenservice te bieden - het zal het waard zijn! 

 

9. Ontdek nieuwe strategische samenwerkingsmogelijkheden 

Het verkennen van nieuwe strategische samenwerkingsmogelijkheden kan je helpen je concurrentie voor te blijven. Bedrijven kunnen een aanzienlijk voordeel behalen in hun branche door gebruik te maken van de middelen en kennis die via partnerschappen beschikbaar zijn. Bedrijven zoals HubSpot werken bijvoorbeeld samen met Zoom om gebruikers in staat te stellen snel videoconferenties op te zetten zonder ooit het platform te verlaten. Dit helpt bedrijven tijd te besparen en efficiëntere workflows te creëren voor werknemers die meerdere tools tegelijk gebruiken. Bovendien kunnen dit soort partnerschappen kanalen openen voor het creëren van nieuwe producten of diensten die verbeterde klantervaringen bieden. Met strategische partnerschappen kan je je concurrenten een stap voor blijven en klanten iets bieden dat ze nergens anders vinden. 

 

Beoordelen hoe beide partijen kunnen profiteren van de relatie is essentieel bij het zoeken naar strategische partners. Kan je partner je bijvoorbeeld een uniek product of dienst aanbieden die je nog niet hebt? Zijn er kortingen beschikbaar of aanvullende bronnen die kunnen worden gedeeld? Strategische partnerschappen moeten elk bedrijf helpen succesvoller te worden en een voorsprong op de concurrentie te krijgen. 

 

Het verkennen van nieuwe strategische samenwerkingsmogelijkheden is een geweldige manier om je concurrenten in de huidige markt te verslaan. Door gebruik te maken van de kracht van samenwerking en middelen van verschillende bedrijven, kunt je een voordeel behalen en een aanbod creëren dat zich onderscheidt van andere bedrijven in je branche. 

 

10. Zorg voor je team 

Als je je concurrentie wilt verslaan, is het essentieel om voor je team te zorgen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Zappos. De CEO van het bedrijf, Tony Hsieh, heeft ervoor gezorgd dat zijn team hun topprioriteit was door een bedrijfscultuur te creëren die samenwerking en waardering aanmoedigt. Zappos staat nu bekend als een van de meest succesvolle bedrijven van dit moment, grotendeels dankzij de aandacht die ze aan hun werknemers geven. Dus als je vooruit wilt komen en jezelf in een betere positie wilt brengen dan je concurrenten, zorg er dan voor dat je in je team investeert – het zal zich tienvoudig terugbetalen! 

 

Versla de concurrentie in verkoop – Sipko Visser 

 

Conclusie 

Concluderend, het verslaan van de concurrentie in de verkoop vereist een grondig begrip van het gedrag en de motivatie van klanten. Door neurowetenschappelijke principes in je marketingstrategie op te nemen, kunt je een praktische benadering creëren om klanten te winnen en je klanten te laten groeien. Met deze tips in gedachten is het tijd om ze in je bedrijfsmodel te implementeren om voorop te blijven lopen als het gaat om het succesvol verkopen van producten of diensten. 

 

Veelgestelde vragen

 

Hoe versla je een sterke concurrent? 

Het verslaan van een sterke concurrent is niet eenvoudig, maar met de juiste strategie kan het worden gedaan. Je moet de sterke en zwakke punten van je concurrent identificeren om als beste uit de bus te komen. Als je hun mogelijkheden en beperkingen kent, kunt je een effectief plan ontwikkelen om ze te overwinnen. Bovendien is het essentieel om de markt te begrijpen en alle mogelijke kansen die je kunt benutten om een voordeel te behalen ten opzichte van je concurrenten. Vergeet ten slotte niet om een stap voor te blijven door regelmatig de activiteiten van je concurrentie te volgen en je strategieën dienovereenkomstig aan te passen. Met deze stappen in gedachten heb je een grotere kans om zelfs de meest formidabele concurrenten te verslaan! 

 

Hoe ben ik een concurrent te slim af? 

Een manier om een concurrent te slim af te zijn, is door zijn strategie en zwakke punten te begrijpen. Zoek naar gebieden waar je een voordeel kunt behalen door ervoor te zorgen dat je bedrijf dingen beter en/of anders doet. Als een concurrent zich bijvoorbeeld richt op prijs in plaats van op klantenservice, richt je dan op het bieden van een uitstekende klantenservice die ervoor zorgt dat je bedrijf op de eerste plaats komt wanneer klanten op zoek zijn naar producten of diensten in je branche. Bovendien kunt je tactieken gebruiken zoals gerichte advertenties, co-marketing met andere bedrijven en zelfs campagnes op sociale media om de aandacht af te leiden van wat zij aanbieden en naar wat je te bieden heeft. Als je dit doet, kunt je meer zichtbaarheid en bekendheid rond je eigen merk creëren, terwijl het hun merk verzwakt. 

 

Een andere manier om concurrenten te slim af te zijn, is door hun activiteiten te monitoren. Houd in de gaten wat ze doen en hoe ze het doen, zodat je voorbereid bent om snel te reageren als ze een nieuw product of nieuwe dienst lanceren. Door dit regelmatig te doen, kunt je hen voor blijven en eventuele zwakke punten in hun strategie identificeren die je in je voordeel kunt gebruiken. Vergeet ten slotte niet om de gegevens te analyseren: zoek naar trends in klantgedrag en feedback om je producten of diensten continu te optimaliseren en de concurrentie een stap voor te blijven. 

 

Hoe vind ik de sterke en zwakke punten van mijn concurrent? 

Om je te helpen de sterke en zwakke punten van je concurrenten te analyseren, bieden de modellen van Verne Harnish en Michael E. Porter een goed uitgangspunt. Harnish's Rockefeller Habits is gebaseerd op vier bouwstenen - People, Strategy, Execution en Cash Flow - en biedt een kader om te beoordelen hoe goed het team van de concurrent is vanuit organisatorisch oogpunt. Het Five Forces-model van Porter biedt inzicht in de concurrentie in de sector door factoren als toetredingsdrempels en de onderhandelingspositie van leveranciers of klanten te onderzoeken. Door deze krachten te analyseren, kan je ontdekken waar er mogelijkheden zijn voor verstoringen in de markt die je een voorsprong op je concurrenten kunnen geven. Zodra je de belangrijkste zwakke punten voor hen hebt geïdentificeerd (ten opzichte van jouzelf), zal het gemakkelijker zijn om die zwakke punten aan te pakken om een concurrentievoordeel te behalen. 

 

U kunt ook tactieken voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) gebruiken, zoals het controleren van de website van de concurrentie op zoekwoordgebruik en backlinkstructuur, het controleren van hun aanwezigheid op sociale media en het beoordelen van klantrecensies. Bovendien kan je tools zoals Google Alerts gebruiken om nieuws van concurrenten te volgen of je aan te sluiten bij hun e-maillijsten, zodat je rechtstreekse updates van hen kunt ontvangen over nieuwe producten of services. Door een paar eenvoudige stappen te nemen, kan je waardevolle informatie over de sterke en zwakke punten van je concurrenten ontdekken die je zal helpen je strategie te onderbouwen. 

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.” 

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn. 

 

Groet 

 

Sipko