HET ABONNEMENTSMODEL

Een abonnementsbedrijfsmodel is een inkomstenmodel waarbij een klant een terugkerende vergoeding betaalt, meestal maandelijks of jaarlijks, om toegang te krijgen tot een product of dienst. De klant huurt het product of de dienst effectief zolang hij het abonnementsgeld blijft betalen. Dit bedrijfsmodel is de laatste tijd steeds populairder geworden, vooral in de software-, entertainment- en media-industrie. 

 

Tegenwoordig kan men abonnementen afsluiten op allerlei heel gewone producten die je regelmatig nodig hebt. Scheermesjes, parfum, toiletpapier, ondergoed, e-boeken en zo voort. 

 

In dit abonnementsmodel worden de inkomsten gegenereerd uit de terugkerende periodieke betalingen van de klanten in plaats van uit eenmalige verkopen. Door een terugkerende inkomstenstroom tot stand te brengen kunnen bedrijven hun toekomstige inkomsten beter voorspellen, wat hen kan helpen bij het plannen van groei en het opschalen van hun activiteiten. 

 

Wat is een abonnementsbedrijfsmodel? 

Dit is een terugkerend inkomstenmodel waarbij klanten doorlopend betalen voor toegang tot of gebruik van de producten, diensten of inhoud van een bedrijf. Dit type bedrijfsmodel wordt verwacht in de software-as-a-service (SaaS)-industrie, waar klanten betalen voor toegang tot applicaties en andere softwareoplossingen. 

 

Verschillende abonnementsmodellen omvatten gemeten gebruik, gedifferentieerde prijzen, freemium-aanbiedingen en gebundelde abonnementen. Gemeten gebruik vereist dat klanten betalen op basis van hun gebruiksniveau, terwijl gedifferentieerde prijzen verschillende serviceniveaus bieden met steeds duurdere opties naarmate ze hoger worden. Met Freemium-aanbiedingen kunnen klanten basisfuncties gratis uitproberen voordat ze deze overzetten naar betaalde abonnementen als ze de service blijven gebruiken. Aan de andere kant bieden gebundelde abonnementen klanten toegang tot verschillende producten of diensten voor één vaste prijs. 

 

Over het algemeen is dit model voor veel bedrijven een aantrekkelijke optie omdat het hen een stabiele en voorspelbare bron van inkomsten kan bieden. Door gebruik te maken van deze modellen kunnen bedrijven anticiperen op hun cashflow en dienovereenkomstig beter plannen. Bovendien stelt dit model klanten in staat om te profiteren van meer betaalbare prijzen en flexibele betalingsopties. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer bedrijven voor hun producten of diensten overstappen op abonnementen gebaseerde modellen. 

 

Hoe werkt het abonnementsbedrijfsmodel? 

Dit bedrijfsmodel is de laatste tijd steeds populairder geworden bij klanten en bedrijven. Het werkt door klanten regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, te laten betalen voor toegang tot een product of dienst. Aangezien klanten hun abonnementsgeld blijven betalen, behouden ze voortdurend toegang tot het product of de dienst. Deze structuur heeft vaak de voorkeur omdat het tijd en geld kan besparen in vergelijking met het direct kopen van iets of het gebruik van een traditionele eenmalige betaalmethode. 

 

Een van de grootste uitdagingen van dit soort bedrijfsmodel is klantverloop: wanneer klanten hun abonnement niet verlengen en in plaats daarvan opzeggen. Veel bedrijven richten zich op klantbehoudstrategieën om klantverloop tegen te gaan, zoals het aanbieden van kortingen en incentives voor trouwe abonnees. Bovendien onderzoeken sommige bedrijven aanvullende diensten of functies die klanten verder kunnen stimuleren om te blijven. 

 

Enkele voorbeelden van abonnementsmodellen zijn software-as-a-service (SaaS)-bedrijven, platforms voor mediastreaming, lidmaatschapswebsites en gedrukte/digitale tijdschriften. Naarmate meer bedrijven naar een abonnementsmodel evolueren, is het van essentieel belang om de risico's van klantverloop die aan deze structuur zijn verbonden, te begrijpen en zich dienovereenkomstig te richten op strategieën voor klantbehoud. Met de juiste aanpak kunnen deze bedrijfsmodellen ongelooflijk voordelig zijn voor zowel de klant als het bedrijf. 

 

Voordelen van een abonnementsbedrijfsmodel 

Er zijn veel voordelen voor bedrijven om dit bedrijfsmodel over te nemen; laten we er een paar in meer detail bekijken: 

 

1. Abonnementsmodellen zijn handig voor klanten 

Abonnementsmodellen worden steeds populairder, met name abonnementsboxen. In tegenstelling tot traditionele aankopen in de detailhandel, kunnen klanten met abonnementsdiensten regelmatig producten ontvangen tegen een maandelijks bedrag. Dit model biedt klanten het gemak om hun favoriete items direct aan de deur te laten bezorgen zonder het gedoe van winkelen in winkels of online. 

 

Bovendien bieden abonnementsboxen een frisse klantervaring omdat ze verrassingen bevatten die klanten het gevoel kunnen geven dat ze meer waarde uit hun aankopen halen. Ten slotte bieden abonnementsmodellen vaak loyaliteitskortingen en andere bonusvoordelen die niet altijd beschikbaar zijn bij fysieke winkels. 

 

2. Voorspelbare inkomstenstroom 

Abonnementsmodellen worden steeds populairder bij bedrijven omdat ze een voorspelbare inkomstenstroom creëren. Dit bedrijfsmodel is gebaseerd op terugkerende betalingen, doorgaans maandelijks of jaarlijks in rekening gebracht, die klanten doen in ruil voor toegang tot producten en diensten. Met abonnementen kunnen bedrijven hun activiteiten plannen en hun inkomsten nauwkeurig voorspellen. Door elke maand of elk jaar een gestage inkomstenstroom te hebben, kunnen bedrijven de cashflow en het budget voor investeringen in nieuwe technologieën of toekomstige initiatieven beter beheren. 

 

Op subscriptie gebaseerde bedrijven profiteren vaak van een grotere klantloyaliteit, aangezien klanten eerder geneigd zijn te blijven wanneer ze vooraf al geld hebben geïnvesteerd. Vanuit het perspectief van de klant bieden abonnementen gemak doordat ze één keer hoeven te betalen en vervolgens regelmatig zendingen kunnen ontvangen van welk product of dienst dan ook waarop ze zijn geabonneerd. Abonnementsmodellen zijn steeds populairder geworden voor bedrijven van elke omvang, van kleine startups tot grotere bedrijven, omdat ze een meer voorspelbare en duurzame manier bieden om inkomsten te genereren in de steeds veranderende zakelijke omgeving van vandaag. 

 

3. Klanten kunnen nieuwe producten ontdekken 

Met een succesvol abonnement hebben klanten gemakkelijk toegang tot nieuwe producten of diensten. Het biedt klanten een handige manier om het nieuwste aanbod in een specifieke categorie of vakgebied te ontdekken. Stel dat je geïnteresseerd bent in het leren over de nieuwste trends op het gebied van gezondheid en welzijn. In dat geval kan een abonnement toegang geven tot dergelijke informatie en andere gerelateerde producten of diensten. 

 

Dit maakt het voor klanten gemakkelijk om op de hoogte te blijven van het steeds veranderende landschap van consumptiegoederen en -diensten. Bovendien bieden abonnementen klanten een efficiënte manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen zonder elk item te onderzoeken. Op deze manier kan een succesvol abonnement voordelig en handig zijn voor klanten die nieuwe producten willen ontdekken. 

 

4. Abonnementen kunnen meer klanten aantrekken 

Abonnementen zijn een effectieve manier om meer klanten aan te trekken en de klantloyaliteit te vergroten. Bedrijven kunnen een prijsmodel creëren dat klanten aantrekkelijk vinden door maandelijkse abonnementspakketten aan te bieden. Met abonnementsservices kunnen klanten geld besparen en maandelijkse kortingen of gratis items ontvangen, waardoor de service nog aantrekkelijker wordt. Populaire abonnementen zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime zijn steeds populairder geworden voor consumenten die op zoek zijn naar een one-stop-shop voor entertainment en andere diensten. 

 

Deze maandelijkse abonnementen bieden gemak en waarde in één pakket, en daarom verkiezen veel klanten ze boven traditionele aankoopmethoden. Bovendien kunnen bedrijven, door binnen deze abonnementen exclusieve aanbiedingen te creëren, klanten verder stimuleren om herhaalaankopen te doen. Het aanbieden van maandelijkse lidmaatschapsdeals met lagere prijzen dan losse artikelen kan ook een effectieve manier zijn om meer klanten aan te trekken. Met een maandelijks abonnementsmodel kunnen klanten profiteren van gereduceerde prijzen en exclusieve aanbiedingen ontvangen die alleen beschikbaar zijn voor maandelijkse abonnees. 

 

De mogelijkheid om toegang te krijgen tot dergelijke spaaropties maakt maandelijkse lidmaatschapsplannen bijzonder aantrekkelijk voor consumenten die het meeste waar voor hun geld willen krijgen. Door gebruik te maken van maandelijkse abonnementen kunnen bedrijven loyaliteitsprogramma's opzetten die huidige klanten belonen en kansen creëren om nieuwe klanten aan te trekken. Abonnementen kunnen een geweldige manier zijn om langdurige klantrelaties op te bouwen en de klanttevredenheid op de lange termijn te vergroten. 

 

5. Bouw sterkere en langdurige klantrelaties op 

Wanneer klanten zich abonneren, ontvangen ze doorlopende klantenondersteuning en hebben ze toegang tot exclusieve aanbiedingen. Hierdoor kunnen bedrijven hun relatie met nieuwe en bestaande klanten versterken. Bovendien kunnen abonnementen waarde bieden die verder gaat dan alleen kortingen, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen of exclusieve inhoud, waardoor loyale klanten betrokken blijven. Deze dingen maken het voor bedrijven gemakkelijker om langdurige klantrelaties op te bouwen en hun klanten in de loop van de tijd te behouden. Uiteindelijk zijn abonnementen een effectief hulpmiddel om heel langdurige relaties met klanten op te bouwen. 

 

6. Abonnementen verlagen de acquisitiekosten van klanten 

Een van de belangrijkste voordelen van op abonnementen gebaseerde modellen is dat ze de acquisitiekosten voor klanten aanzienlijk kunnen verlagen. Traditionele bedrijfsstrategieën zijn vaak gericht op het werven van nieuwe klanten, maar het is veel kosteneffectiever om bestaande klanten te behouden en ze om te zetten in loyale abonnees. Wanneer een klant zich aanmeldt voor een nieuw abonnement, zeggen ze tegen je bedrijf: "Ik vertrouw je en waardeer je product genoeg om er regelmatig voor te betalen". Dit creëert een voortdurende relatie met de klant, wat resulteert in een uitgebreidere verkoop, meer loyaliteit en lagere acquisitiekosten in de loop van de tijd. 

 

Abonnementen bieden bedrijven waardevolle klantgegevens, waardoor ze beter kunnen begrijpen wat hun gedrag drijft en hun strategieën daarop kunnen afstemmen. Dit helpt bij het opbouwen van langdurige relaties met elke klant en stimuleert hogere niveaus van loyaliteit. Bovendien ontvangen klanten die zich op een dienst hebben geabonneerd vaak exclusieve aanbiedingen of kortingen, waardoor ze nog langer betrokken kunnen blijven. 

 

Abonnement Business Model – Sipko Visser 

 

Hoe bouw je een abonnementsmodel? 

Om een abonnementsmodel te bouwen, kunt je deze stappen volgen: 

 

1. Zoek uit of het bedrijf baat heeft bij het aanbieden van abonnementen 

Voordat je een abonnementsservice bouwt, is het belangrijk om te bepalen of het bedrijf baat heeft bij het aanbieden van scheuren. Houd rekening met klantbehoeften, omzetdoelen en de kosten van het runnen van een succesvolle abonnementsservice. Door dit onderzoek van tevoren te doen, kan je beter begrijpen wat voor soort abonnementsmodel je moet gebruiken en of het de moeite waard is om in te investeren. 

 

Als je de antwoorden op deze vragen kent, kan je bedrijf op de lange termijn zowel tijd als geld besparen. Uiteindelijk komt de beslissing of een abonnementsservice geschikt is voor je bedrijf neer op het afwegen van de voor- en nadelen en het nemen van een weloverwogen beslissing. Overweeg zorgvuldig alle opties voordat je zich vastlegt op een abonnementsservice. 

 

2. Stel een doel in voor je op abonnementen gebaseerde bedrijf 

Je weet wat je wil bereiken met je op abonnementen gebaseerde onderneming. Wat zijn je doelen? Wil je winst maken of de loyaliteit van je klanten vergroten? Wil je een doorlopende service bieden die klanten ten goede komt of een langdurige relatie met hen opbouwen? Door deze doelen te stellen, kunt je het juiste plan voor succes maken. Houd rekening met prijzen, marketing, productselectie en klantenservice bij het bepalen van je doelstellingen. Als je de tijd neemt om vooraf over deze details na te denken, kan je op de lange termijn tijd besparen en ervoor zorgen dat je op abonnementen gebaseerde onderneming succesvol is. 

 

3. Kies de juiste prijsstrategie voor abonnementen 

Voordat je een abonnementsservice start, is het belangrijk om de meest geschikte prijsstrategie te kiezen. Dit zal je helpen ervoor te zorgen dat klanten waar voor hun geld krijgen en doorlopend terugkerende betalingen doen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de juiste aanpak wordt gekozen. 

 

Overweeg factoren zoals hoe vaak klanten moeten betalen, wat voor soort kortingen er kunnen worden aangeboden en eventuele aanvullende diensten die bij het abonnementspakket kunnen worden inbegrepen. Uiteindelijk moet het vinden van de juiste balans tussen het genereren van inkomsten en klanttevredenheid je primaire doel zijn bij het kiezen van een prijsstrategie voor je abonnementsservice. 

 

Door de tijd te nemen om verschillende opties vooraf goed af te wegen kan je een effectieve en winstgevende abonnementsservice bouwen. Houd rekening met klanten bij het nemen van beslissingen, omdat dit ervoor zorgt dat je abonnementen op de lange termijn succesvol en duurzaam zijn. 

 

4. Ontvang meer aanmeldingen 

Het starten van een op abonnementen gebaseerd bedrijf is niet eenvoudig. Het vereist langdurige inzet, organisatie en veerkracht. Je moet je abonnees betrokken houden. Dit levert je de initiële inkomsten op en helpt je vertrouwen op te bouwen bij je huidige klanten en nieuwe klanten aan te trekken. Meer aanmeldingen kan ook betekenen dat je meer klantgegevens hebt om je diensten of producten verder te optimaliseren. 

 

Bovendien wordt het voor je gemakkelijker om gerichte marketingcampagnes te maken die zijn afgestemd op de behoeften van verschillende klantsegmenten om conversies te maximaliseren. Al met al is het krijgen van meer aanmeldingen een belangrijke strategie bij het starten van een op abonnementen gebaseerd bedrijf. Mis deze kans niet en investeer tijd en middelen om meer aanmeldingen te krijgen! 

 

5. Stroomlijn het facturatieproces 

Als je een op abonnementen gebaseerd bedrijf hebt is een van de belangrijkste dingen die je moet uitzoeken hoe je je factureringsproces kunt stroomlijnen. Het laatste wat je wil, is dat klanten gefrustreerd raken door lange en gecompliceerde betalingsprocessen waardoor ze het gevoel krijgen dat ze geen waar voor hun geld krijgen. Een gestroomlijnd factureringssysteem zorgt voor klanttevredenheid en zorgt ervoor dat ze terugkomen voor meer. 

 

Door het algehele proces zo naadloos mogelijk te laten verlopen, kan je ervoor zorgen dat iedereen snel krijgt waarvoor hij heeft betaald. Bovendien kan het je tijd besparen. 

 

Customer lifetime value (CLV) 

Customer Lifetime Value (CLV) is een maatstaf die wordt gebruikt om de waarde van een klant te beoordelen gedurende hun gehele betrokkenheidsperiode bij een bedrijf. Het houdt rekening met factoren zoals hoeveel de klant uitgeeft, hoe vaak ze kopen en hoe lang ze bij het bedrijf blijven. CLV helpt bedrijven hun meest waardevolle klanten te begrijpen om marketinginspanningen beter te richten en middelen toe te wijzen om de inkomsten van elke klant te maximaliseren. 

 

Als je de levenslange waarde van je klanten kent, kunt je ook prijsstrategieën aanpassen en het serviceaanbod verbeteren op basis van wat een optimaal rendement voor elke klant oplevert. Door te optimaliseren voor CLV kunnen bedrijven sterke relaties opbouwen met loyale klanten die eerder terugkerende kopers worden of nieuwe klanten doorverwijzen. Uiteindelijk resulteert het begrijpen en verhogen van CLV in hogere winsten voor bedrijven. 

 

Conclusie 

Zoals we hebben gezien, biedt het abonnementsbedrijfsmodel veel voordelen voor bedrijven die duurzame groei willen opbouwen en langdurige klantrelaties willen aangaan. Door klanttevredenheid prioriteit te geven en hun aanbod voortdurend te optimaliseren, kunnen bedrijven gebruikmaken van de kracht van terugkerende inkomsten om succes op de lange termijn te behalen. 

 

Veelgestelde vragen

 

Is een abonnementsbedrijf winstgevend? 

Bij het beoordelen of een abonnementsbedrijf winstgevend is, moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Abonnementsinkomsten zijn over het algemeen betrouwbaarder dan eenmalige aankopen, aangezien klanten regelmatig betalen voor goederen en diensten. De abonnementeneconomie is de afgelopen jaren flink gegroeid, wat aangeeft dat dit model kan slagen. Bedrijven moeten echter overwegen hoelang klanten geabonneerd blijven en hoeveel inkomsten ze van elke klant kunnen verwerven om te bepalen of hun abonnementsmodel winstgevend is. 

 

Bovendien moeten de kosten voor het werven van nieuwe abonnees en de middelen die nodig zijn om ze te behouden ook worden onderzocht om de winstgevendheid binnen een abonnementsbedrijf te waarborgen. Dit type bedrijf kan succesvol en winstgevend zijn vanwege de betrouwbaarheid en het groeipotentieel. 

 

Hoe verdienen abonnementen geld? 

Abonnementen verdienen geld door klanten te laten betalen voor terugkerende services of regelmatig toegang te krijgen tot producten. Er zijn verschillende soorten abonnementen beschikbaar, zoals maandelijks terugkerende abonnementen, jaarlijks terugkerende abonnementen en prepaid-abonnementen. Door zich aan te melden voor een abonnement, betalen klanten in wezen vooraf om de voordelen ervan gedurende een langere periode te verkrijgen. Afhankelijk van het gekozen type abonnement, kunnen deze betalingen wekelijks, maandelijks of jaarlijks worden gedaan. 

 

Abonnementen kunnen toegang tot streamingdiensten (zoals Netflix), digitale inhoud (zoals online cursussen), productbezorgdiensten (zoals maaltijdpakketten) of zelfs fysieke producten (zoals kledingdozen) omvatten. Klanten profiteren van terugkerende toegang tot diensten of producten tegen een gereduceerd tarief door ervoor te kiezen zich te abonneren in plaats van producten afzonderlijk te kopen. 

 

Dankzij deze terugkerende betalingsstructuur kunnen bedrijven geld verdienen met abonnementen. Met terugkerende inkomsten kunnen bedrijven hun financiën effectiever plannen en beheren. Aangezien klanten zich blijven abonneren op diensten of producten, kunnen bedrijven vertrouwen op terugkerende inkomsten om hun bedrijf draaiende te houden. Hierdoor kunnen ze hun activiteiten in de loop van de tijd opschalen en hun klanten beter van dienst zijn door hoogwaardige diensten en producten te leveren tegen een eerlijke prijs. Uiteindelijk zijn abonnementen een effectieve manier voor bedrijven om geld te verdienen terwijl ze klanten het gemak bieden van terugkerende toegang tot diensten en producten. 

 

Verhogen abonnementen de omzet? 

Abonnementen worden een populaire manier om geld te verdienen met digitale producten en dat is niet voor niets. Door klanten regelmatig voor een product te laten betalen, kunnen bedrijven meer voorspelbare en betrouwbare inkomsten genereren dan eenmalige aankopen. Abonnementsdiensten stellen bedrijven ook in staat klantrelaties op te bouwen door in de loop van de tijd exclusieve inhoud of andere voordelen aan te bieden. Het is dus geen verrassing dat veel bedrijven zich wenden tot abonnementsmodellen om hun inkomsten te verhogen. Maar hoe effectief zijn deze modellen als het gaat om het daadwerkelijk stimuleren van de verkoop? 

 

Het antwoord hangt grotendeels af van het vermogen van het bedrijf om klanten geïnteresseerd te krijgen in de abonnementsservice, ze betrokken en tevreden te houden en voortdurend waarde toe te voegen door middel van nieuwe functies of updates. Bedrijven die de tijd nemen om gepersonaliseerde en gebruiksvriendelijke abonnementsdiensten te creëren, zullen vaak een omzetstijging zien. Aan de andere kant kunnen bedrijven die niet aan de verwachtingen van de klant voldoen of onvoldoende stimulans bieden om abonnees terug te laten komen, merken dat hun abonnementsservice niet zo succesvol is als ze hadden gehoopt. 

 

Over het algemeen kunnen abonnementen een uitstekende manier zijn voor bedrijven om regelmatig inkomsten te genereren, maar alleen als ze bereid zijn te investeren in het creëren van een product van hoge kwaliteit en het voortdurend verbeteren ervan. Als het goed wordt gedaan zullen klanten het op prijs stellen toegang te hebben tot exclusieve inhoud. 

 

Uiteindelijk is het aan elk bedrijf om te beslissen welk model het beste bij hen past: een eenmalige aankoop of een op abonnementen gebaseerde service. In beide gevallen is het doel om klanten waarde te bieden die hun verwachtingen overtreft. 

 

Welke bedrijven gebruiken een abonnementsbedrijfsmodel? 

Veel bedrijven hebben het abonnementsmodel overgenomen, waaronder populaire merken als Netflix, Peloton en Apple One. Netflix staat bekend om zijn streamingdienst die abonnees een brede selectie films en tv-programma's biedt. Peloton biedt virtuele fitnesslessen waartoe leden toegang hebben via hun apparatuur of mobiele app. Ondertussen bundelt Apple One de meerdere services samen in één maandelijks abonnement. Elk van deze bedrijven heeft met succes het abonnementsmodel gebruikt om klanten gemakkelijk toegang te bieden tot inhoud of diensten tegen een betaalbare prijs. 

 

Enkele andere bedrijven die deze techniek voor het genereren van inkomsten hebben omarmd, zijn Adobe Creative Cloud, Spotify, HelloFresh, Boldking scheerbenodigdheden, Onthatass en het Amazon Prime-lidmaatschapsprogramma. Deze bedrijven hebben een gestage inkomstenstroom en klantloyaliteit gecreëerd door gebruik te maken van een abonnementsmodel. 

 

Over het algemeen kan het abonnementsmodel ten goede komen aan bedrijven en consumenten. Het biedt niet alleen een gemakkelijkere manier om toegang te krijgen tot inhoud of services, maar het helpt bedrijven ook om elke maand voorspelbare inkomsten te genereren. Met de grote verscheidenheid aan bedrijven die tegenwoordig abonnementen aanbieden, zal er zeker iets voor iedereen zijn. 

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.” 

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn. 

 

Groet 

 

Sipko