IN GESPREK MET PIET HEIN ZWAAL

BEKIJK DE VIDEO

In dit Business Blog interview ik leuke, interessante ondernemers. Gewone ondernemers uit het MKB bij jou om de hoek, van wie je wat van kan leren. Ondernemers die fouten maken, struikelen, opstaan en ervaring hebben. Die succes hebben, maar ook falen. Ik vind het ongelofelijk leuk om van deze ondernemers te horen wat ze meemaken, wat ze leren en wat voor hen de sleutel tot succes is. Dus niet Bill Gates, maar gewoon de ondernemer bij jou uit de straat. Vandaag ga ik in gesprek met Piet Hein Zwaal. 

 

Sipko

Piet Hein, vertel even: wat voor bedrijf heb jij eigenlijk?

Piet Hein

Bedankt, Sipko! Mijn bedrijf heet MedicalPHIT. De laatste vier letters zijn PHIT: Piet Hein – Hans – IT. En ik heb dat samen opgestart met mijn compagnon Hans in 2001.

 

Sipko

In 2001! Oké, dus je hebt het bedrijf al 22 jaar? 

 

Piet Hein

In september bestaat het bedrijf 22 jaar. 

 

Sipko

En jullie zijn gewoon vanaf niks begonnen?

 

Piet Hein

Ja, we zijn vanaf niks begonnen. Hans en ik zijn twee studiegenoten, en we zijn samen gestart in de gezondheidszorg, waar we IT-consulatie aanbieden. We zijn begonnen met het helpen van ziekenhuizen om zichzelf digitaal te maken. Voornamelijk op het gebied van radiologie, daar was in 2001 heel veel behoefte aan. Er was weinig kennis bij ziekenhuizen hoe je van analoge naar digitale opslag en acquisitie ging. Binnen MedicalPHIT zijn we nu gegroeid met 33 consultants, die op vele vlakken van zorg-ICT, advies geven, implementaties doen, en helpen bij de selectie van zowel systemen als apparatuur.

 

Sipko

En jouw klanten, zijn dat ziekenhuizen?

 

Piet Hein

Dat zijn voornamelijk ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook landelijk bevolkingsonderzoek. Denk aan bevolkingsonderzoek naar borstkanker, baarmoederhalskanker, darmkanker, maar bijvoorbeeld ook de prenatale screeningen. Daarin helpen we mee met het bedenken van functionaliteiten: welke IT-systemen, welke koppelingen zijn er nodig?

 

Sipko

In die 22 jaar hebben jullie een hele ontwikkeling doorgemaakt: met z’n tweeën begonnen, en nu een flink team van consultants. Welke problemen ben je tegengekomen, als je daar op terugkijkt?

 

Piet Hein

Vele problemen. Dus ook altijd: hoe zorg je voor continuïteit bij je opdrachtgever? Wij hebben natuurlijk opdrachtgevers die vaak project-gebaseerd zijn. En dan moet je je dus ook goed kunnen onderscheiden ten opzichte van andere partijen die eigenlijk min of meer hetzelfde zouden kunnen. We zijn op een gegeven moment ook zelf congressen gaan organiseren, zijn zelf platforms gaan starten, waarin we onze kennis, maar ook kennis van onze opdrachtgever en leveranciers konden delen. Daarmee leerden we nieuwe technologie kennen, maar konden we ons ook eigen maken in andere domeinen, zoals digitale pathologie of elektronische patiëntendossiers. En daarmee kregen we een goede reputatie, konden we nieuwe projecten acquireren en nieuwe mensen aan ons gaan binden. En zo zijn we stap voor stap op naar die 33 gegroeid.

 

Sipko

En wat is een grote fout die je in de loop van die tijd gemaakt hebt?

 

Piet Hein

*Lachend* Meerdere fouten. Fouten maken mag. Hele positieve inschattingen, vooral in het landschap waarin wij werkzaam zijn, dus in de zorg-ICT. Wij denken: “die technologie gaat het helemaal worden”. Maar dan duurt het soms gewoon 5 tot 7 jaar voordat dat eigenlijk geïmplementeerd wordt binnen ziekenhuizen of dat er budget voor komt om het te doen. Dus vaak een te opportunistische kijk op hoe snel iets gaat lopen. En daar ga je natuurlijk ook mensen op aannemen, dan ga je dus investeringen doen. We geven bijvoorbeeld ook opleidingen, dan ga je natuurlijk een opleiding ontwikkelen, *lachend* waarna het dan 3/4 jaar duurt voordat je je eerste echte cursist hebt. Dat zijn fouten.

 

Sipko

*Lachend* Ja, dat zijn fouten, dan heb je een opgeleide medewerker die zit te wachten op het eerste project en dat komt maar niet.

 

Piet Hein

En die moet je gemotiveerd houden, zo van: “joh, kom, we gaan toch even met de huidige werkzaamheden door”. Die ook nuttig zijn, maar dan niet helemaal in het onwikkelplan van de consultant passen. 

 

Sipko

Ja, en krijg je dan ook dat je mensen hebt opgeleid op takken van sport die uiteindelijk helemaal niet tot ontwikkeling komen?

 

Piet Hein

Nee, dat niet. Dat valt wel mee. Mensen zijn flexibel. En wij zijn eigenlijk veel zelf-doeners, dus ook van de inhoud, en dat is ontzettend goed. Daarbij kun je nog steeds alle trends volgen, maar soms weerhoudt je dat wel. Ik denk dat je misschien de eerste 10 jaar van het echt werken aan je bedrijf, eigenlijk voornamelijk in het bedrijf aan het werk bent. 

 

Sipko

En is dat nu niet meer zo?

 

Piet Hein

Dat is veel minder want die ruimte hebben wij ook niet meer, dus je moet een aantal dingen op een betere manier organiseren, structureren en dus ook op een leuke manier delegeren. En dan worden de dingen ook veel voorspelbaarder en worden anderen eigenlijk minder afhankelijk van jou. Vaak gaat de kwaliteit dan ook nog eens omhoog. 

 

Sipko

Ja, en dan moet je dingen loslaten.

 

Piet Hein

En dat is lastig, want als je vooral inhoudelijk heel erg georiënteerd bent, dan denk je dat je het zelf sneller en beter doet. Dat lijkt in het begin als ondernemer zo, maar op de lange duur blijken anderen veel beter te zijn in heel veel dingen. En ook nog veel meer lol in zaken te hebben die jou zelf misschien veel energie kosten.

 

Sipko

Maar goed, je moet dus ook vertrouwen hebben in je teamleden?

 

Piet Hein

Ja, en je moet er natuurlijk echt aan bouwen dat er voldoende ruimte is om goed te kunnen overleggen, dat mensen ook kennis en ervaring met anderen kunnen ophalen en kunnen delen. En dat je mensen misschien soms ook beschermt tegen opdrachtgevers die veeleisend zijn, die natuurlijk niet bezig zijn met of die ene consultant die ze nodig hebben wel de tijd en ruimte krijgt om goed dingen intern af te stemmen en bijvoorbeeld rapporten te checken. Dus dat moet je eigenlijk allemaal organiseren. Dat is leuk om te doen, maar dat zijn wel leerpunten. Dat je dus ook de goede opdrachten kiest en dat je de ruimte inbouwt dat mensen zichzelf inhoudelijk kunnen ontwikkelen en dat ze fouten kunnen maken, waarbij anderen ze dan ook helpen.

 

Sipko

Waar is het bedrijf over 5 jaar?

 

Piet Hein

Veel verder. Wij hebben echt gekozen voor een groeistrategie waarbij we met meer experts werkzaam zijn, want dat is bij ons de belangrijkste schalingsfactor. En we willen eigenlijk een verdubbeling van het aantal experts om meer impact te kunnen maken en grotere zorg-ICT projecten te kunnen aanpakken en implementeren. 

 

Sipko

Oké, dus over 5 jaar ben je gewoon twee keer zo groot?

 

Piet Hein

Ja, dat is het doel. 

 

Sipko

En ben jij dan nog eigenaar van het bedrijf tegen die tijd?

 

Piet Hein

Wij zijn mede-eigenaar, want we hebben ook nog collega-consultants die deeleigenaar zijn als ze dat willen. Zij kunnen een certificaat in het bedrijf aanschaffen en dan delen ze op die manier ook mee in de resultaten.

 

Sipko

Wauw, mooie grote stappen! Dus nog 30 man erbij over 5 jaar? Dat is dan ruim een man of 8 per jaar erbij?

 

Piet Hein

12, volgend jaar. Nou, misschien gaat het dan wel iets harder dan in 5 jaar. We willen eigenlijk een verdubbeling in 4 jaar. Dat is hoe het er nu uitziet. Maar we zijn begonnen met z’n tweeën. *Lachend* we hebben een wat langzamere start gemaakt. 

 

Sipko

Maar goed, die mensen komen binnen, zij moeten dan ook projecten hebben, zij moeten ook declarabel aan de slag. 

 

Piet Hein

Ja, maar dat is wat wij dus ook doen, wij organiseren zelf congressen, dus we zetten thema’s in de steigers, en er is gewoon wel veel behoefte aan de soort expertise die wij hebben. De afgelopen COVID-periode heeft ook laten zien dat er krapte is op de zorgmarkt. Er is natuurlijk krapte aan personeel, maar wij richten ons dus heel erg op de digitalisering van de zorg. Daar is erg veel behoefte aan. Aan die vraag-zijde zien wij niet echt een knelpunt, het is meer: vinden we de goede mensen? En ook mensen die nu afgestudeerd zijn, die we begeleiden om zich verder te ontwikkelen, kunnen we dat goed aan? Dat is eigenlijk de grootste uitdaging. 

 

Sipko

Een 18-jarige die nu het plan heeft om te ondernemen, wat zou je tegen zo iemand zeggen? Wat zou je hem voor advies meegeven?

 

Piet Hein

Nou, maak een strategieplan, het liefst passend op één pagina. Waarin je jouw missie goed vastlegt en welk probleem je bij je klanten oplost. Dat je ook definieert: welke klantengroep heb je? En wat ga je echt aanbieden? En een ander belangrijk punt, vooral bij ons was dat belangrijk: heb je de juiste mensen? Heb je de juiste strategie? Nog belangrijker: wat doe je wel, wat doe je eigenlijk niet? Dat maakt het veel eenvoudiger, want grote kans dat je heel divers bent en weinig focus hebt. En richt je heel erg op de uitvoering, want dat is eigenlijk nog steeds 90% van je resultaat. Zorg ook dat je voldoende cash hebt. Wat ik daarmee bedoel, is dat je voldoende middelen hebt om ook besluiten te kunnen nemen als bijvoorbeeld een training die je hebt ontwikkeld, niet aanslaat. Of je hebt geëxperimenteerd en het gaat ‘m niet worden. Of de samenwerking met een of andere leverancier is ‘m niet. Dat je de financiële middelen hebt om ook afscheid te kunnen nemen en dat je altijd zelf kan kiezen. 

 

Sipko

En hoe weet je dan wat voldoende financiële middelen zijn?

 

Piet Hein

Je moet gewoon echt voldoende rendement halen. Vooral in het begin moet je een veel beter rendement halen dan een grote organisatie of concurrent. *Lachend* Want je bent veel minder zeker als je klein bent dan als je een heel grote supermarktketen hebt. Het is belangrijk dat je je eigen groei kan financieren. En dat je dus ook de middelen hebt om besluiten te nemen.

 

Sipko

Ja, dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend, veel mensen hebben de middelen zeker niet als ze net beginnen, en banken staan voor een 18-jarige natuurlijk ook niet echt in de rij. Dat zal niet altijd meevallen, om zo je eigen groei te financieren.

 

Piet Hein

Nee, dat klopt, maar dan kun je misschien wel kijken bij familie en vrienden, of echt andere manieren vinden. En gewoon veel dingen proberen, want veel kun je gewoon proberen zonder dat het je direct geld kost. Dat is een beetje afhankelijk van in welke business je zit. Maar dat is een belangrijke.

 

Sipko

Wat is het beste advies dat jij gekregen hebt in de loop van jouw ondernemerschap?

 

Piet Hein

Wat voor mijn compagnons en mij heel goed heeft uitgewerkt, is dat we ooit lid zijn geworden van een ondernemersvereniging. Daar was het advies: lees het boek ‘Scaling Up’ van Verne Harnish. Dat heeft ons geholpen om een beetje uit de operatie te komen en meer naar werken aan je bedrijf dan in je bedrijf te gaan. En daar hebben bepaald: wat is onze strategie? Daardoor hebben we veel meer rust gebouwd en hebben we stap voor stap onze groei vorm kunnen geven.

 

Sipko

Dus word lid van een ondernemersvereniging, daar leer je veel van.

 

Piet Hein

Daar leer je veel van. En, bezuinig daar niet op, neem een coach die jou daarin helpt, een bedrijfscoach. Het gaat je helpen als je zaken ook met anderen doorneemt.

 

Sipko

Wauw, mooi. Doe jij nog iets om de lokale gemeenschap te steunen?

 

Piet Hein

Ja, zeker. Er is een vereniging, KIVA, dat is een kreet van de indianen: ‘Samen één’. Dat is bedoeld om de kinderen in problemen te helpen. Het geld dat wordt ingezameld is bijvoorbeeld voor het geven van zwemles aan kinderen van asielzoekers, of voor kinderen uit gezinnen die geen lidmaatschap van een sportvereniging kunnen betalen. Dat proberen we vanuit de goede doelen te starten, bijvoorbeeld door kerstpakketten in te pakken die verdeeld worden over gezinnen die daar normaal geen mogelijkheden voor hebben of het gewoon niet krijgen. 

 

Sipko

Mooi hoor.

 

Piet Hein

En verder proberen we als bedrijf, omdat we natuurlijk ook heel veel in de zorg zitten, te kijken naar welke initiatieven wij kunnen ondersteunen, waar we onze expertise kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld aan een patiëntenvereniging voor patiënten met kanker.

 

Sipko

Ten slotte, Piet Hein: is er verder nog iets wat je kwijt wilt?

 

Piet Hein

Maak gebruik van iemand die je goed begeleidt, bijvoorbeeld een ActionCOACH als Sipko. Dat helpt echt. Vooral om uit je operatie te stappen. Als je dat volgens een bepaalde methodiek en periodiek doet, gaat je dat helpen om weer terug bij je groeiplannen te komen. 

 

Sipko

En een goed strategisch plan, zeg jij.

 

Piet Hein

Ja, maar dat moet je dus ook met andere mensen bespreken. 

 

Sipko

Mooi. Ik wil je heel erg danken voor dit mooie en inspirerende gesprek.