Scaling up....

Scaling up, hoe doe je dat?

 

Schaalvergroting van de organisatie breidt een startup of klein bedrijf uit om aan de toegenomen eisen en verplichtingen te voldoen. Er zijn veel verschillende manieren waarop bedrijven hun bedrijf kunnen opschalen. Er is echter geen one-size-fits-all aanpak. In plaats daarvan moeten schaalprocessen worden aangepast aan de behoeften en kenmerken van elke unieke organisatie.

 

Enkele veelvoorkomende strategieën voor schaalvergroting zijn onder meer het opbouwen van meer capaciteit op het gebied van personeelszaken en productie, het uitbesteden van taken zoals klantenservice of productontwikkeling en het samenwerken met andere bedrijven om nieuwe producten of diensten te creëren. Bovendien is het essentieel om flexibel te blijven tijdens het schaalproces, zodat je bedrijf zich snel kan aanpassen als zich onvoorziene uitdagingen voordoen.

 

Lees de onderstaande blog voor meer informatie over hoe je je bedrijf kunt opschalen.

 

Betekenis van opschalen

Opschalen vergroot je bedrijf door de efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid te verhogen. Dit omvat vaak het implementeren van de Rockefeller Habits, een reeks krachtige tools en strategieën om je bedrijf effectief te beheren en te laten groeien. Of je nu je startup wilt laten groeien of je gevestigde bedrijf naar een hoger niveau wil tillen, opschalen kan je helpen succes te behalen in een competitieve markt.

 

Opschalen versus uitschalen

Opschalen en uitschalen zijn twee verschillende manieren om een bedrijf te laten groeien. Opschalen richt zich op het vergroten van de capaciteit binnen de bestaande infrastructuur van je organisatie. Het opschalen houdt in het bouwen van een nieuwe infrastructuur om meer gebruikers of klanten te kunnen helpen.

 

Een belangrijk verschil tussen deze twee strategieën is dat opschalen de neiging heeft exponentieel te zijn, wat betekent dat je rendement ook exponentieel toeneemt naarmate je meer middelen of capaciteit toevoegt. Uitschalen daarentegen volgt meestal een lineaire groeicurve, waarbij elke extra resource minder invloed heeft op de algehele prestaties of output.

 

Een andere belangrijke factor waarmee je rekening moet houden bij de keuze tussen opschalen en uitschalen, zijn de kosten. Opschalen vereist vaak een aanzienlijke investering in tijd, arbeid of geld om je infrastructuur uit te breiden. Dit kan een waardevolle investering zijn voor bedrijven die een snelle groei doormaken en gelijke tred moeten houden met de vraag van klanten. Uitschalen is echter vaak een meer betaalbare optie omdat het gaat om het toevoegen van nieuwe middelen of mogelijkheden binnen het bestaande raamwerk van je organisatie.

 

Of je ervoor kiest om op te schalen of uit te schalen, hangt af van verschillende factoren die specifiek zijn voor je bedrijf, waaronder de huidige capaciteitsniveaus, verwachte groeipercentages en algemene financiële doelstellingen. Uiteindelijk is het belangrijkste om beide opties zorgvuldig te evalueren en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je unieke behoeften en situatie.

 

Wat is schaalvergroting in het bedrijfsleven?

Opschalen in het bedrijfsleven is het proces van het laten groeien van een bedrijf of organisatie naar een grotere omvang om nieuwe niveaus van succes te bereiken. Dit kan inhouden het verhogen van de omzet, het uitbreiden naar nieuwe markten en het inhuren van extra werknemers om de groei te ondersteunen.

 

Hoewel veel factoren van invloed zijn op opschaling, heeft één sleutelelement de juiste strategie. Bedrijven hebben een duidelijke visie nodig van waar ze heen willen en hoe ze van plan zijn daar te komen. Ze hebben ook sterk leiderschap en efficiënte processen nodig om operaties op grote schaal te beheren.

 

Succesvol opschalen vraagt echter ook om discipline en focus. Bedrijven moeten prioriteiten kunnen stellen voor hun belangrijkste doelen en afleidingen kunnen vermijden die het bereiken van die doelen in de weg kunnen staan. En ze moeten bereid zijn risico's te nemen en te investeren om te blijven groeien en evolueren.

 

Opschalen

 

10 tips voor het opschalen van je bedrijf

1. Wees voorbereid op groei

Ten eerste is het essentieel om voorbereid te zijn op groei. Dit betekent strategisch nadenken over personeelsbehoeften, toewijzing van middelen en andere vitale aspecten van je bedrijf. Een effectief hulpmiddel om dit te doen, is het strategische plan van één pagina, dat je helpt bij het organiseren van je doelen en het prioriteren van je inspanningen terwijl je groeit.

 

2. Begrijp je niche

Als ondernemer is het van cruciaal belang om je niche te begrijpen om je bedrijf op te schalen en succes te behalen. Dit betekent niet alleen onderzoek doen naar de behoeften en wensen van je kernklanten, maar ook begrijpen naar wat voor soort producten of diensten ze op zoek zijn en hoe concurrerend je branche is.

 

Een manier om dit te doen is door een tool te gebruiken die een sandbox wordt genoemd. Met een sandbox kunt je experimenteren met nieuwe ideeën en strategieën zonder dat je zich zorgen hoeft te maken dat je bedrijfsvoering wordt verstoord. Het kan je helpen potentiële bedreigingen of kansen in je markt te identificeren, terwijl je de vrijheid krijgt om verschillende marketingtechnieken en -strategieën te testen.

 

Uiteindelijk zult je beter gepositioneerd zijn om als ondernemer te slagen en je bedrijf op te schalen door je niche grondig te begrijpen en te profiteren van tools zoals een sandbox.

 

 

 

 

3. Leer van succesvolle concurrenten

Als het gaat om het opschalen van je bedrijf, moet je leren van het succes van je concurrenten. Immers, degenen die veel succes hebben geboekt in je branche, weten waarschijnlijk welke technieken en strategieën het beste werken om een succesvol bedrijf te laten groeien.

 

Door de concurrentievoordelen van andere bedrijven in je vakgebied te bestuderen, kunt je waardevolle inzichten verkrijgen in welke tactieken en strategieën voor hen hebben gewerkt en hoe je dezelfde principes op je bedrijf kunt toepassen. Enkele belangrijke aandachtsgebieden zijn onder meer marktonderzoek, productontwikkeling, marketinginspanningen, strategieën voor klantbehoud en praktijken voor personeelsbeheer.

 

Met zorgvuldige analyse en planning op basis van wat je van je concurrenten hebt geleerd, kunt je een sterke basis voor groei leggen die je bedrijf naar een hoger niveau zal helpen tillen. Wees dus niet bang om te leren van de successen van anderen; gebruik in plaats daarvan deze waardevolle inzichten om je groei en succes in de toekomst te stimuleren.

 

4. Bescherm je kernwaarden

De kern van elk bloeiend bedrijf is een reeks kernwaarden die de activiteiten stuurt en helpt opschalen. Als je wilt dat je bedrijf groeit en slaagt, moet je deze waarden ten koste van alles beschermen.

 

Een voorbeeld van een bedrijf dat zijn kernwaarden met succes heeft beschermd, is Zappos. Zappos, opgericht in 1999, werd snel populair vanwege zijn innovatieve benadering van online retail. Naarmate het bedrijf groeide, kreeg het echter te maken met verschillende uitdagingen met betrekking tot het opschalen van zijn activiteiten met behoud van zijn unieke cultuur en klantgerichte focus.

 

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, implementeerde Tony Hsieh, CEO van Zappos, verschillende strategieën die het bedrijf hielpen om met succes door snelle groei te navigeren terwijl het trouw bleef aan zijn kernwaarden. Deze omvatten het opzetten van een sterk team van leiders, het investeren in professionele ontwikkelings- en trainingsprogramma's en het rigoureus meten van prestaties om ervoor te zorgen dat medewerkers consistent service van topkwaliteit leveren.

 

Zappos is vervolgens uitgegroeid tot een van de grootste online retailers ter wereld, met een jaarlijkse omzet van meer dan $ 2 miljard. Door zijn kernwaarden in elke groeifase te beschermen heeft Zappos zijn bedrijf opgeschaald met behoud van de kwaliteiten die het in de eerste plaats succesvol maakten. Dus als je wilt dat je bedrijf op de lange termijn slaagt, zorg er dan voor dat je je kernwaarden altijd centraal stelt. Anders kan het zijn dat je moeite hebt om de concurrentie bij te houden.

 

5. Bouw een sterk team van medewerkers

Als het gaat om het opschalen van je bedrijf, is een van de belangrijkste dingen waarop je je moet concentreren, het opbouwen van een sterk team van medewerkers. Dit is van cruciaal belang omdat het hebben van een bekwaam en effectief team je bedrijf kan helpen groeien en bloeien in concurrerende markten.

 

Enkele essentiële eigenschappen die zorgen voor een succesvol team zijn onder andere:

 

Duidelijkheid hebben over doelen en prioriteiten, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren en wanneer. Het inhuren van getalenteerde individuen met de juiste vaardigheden en expertise, zodat je over de middelen beschikt die nodig zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan wanneer deze zich voordoen. Doorlopende training en ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat werknemers zijn uitgerust met de kennis en tools die ze nodig hebben om te slagen. Het opbouwen van een sterk team van medewerkers is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je bedrijf te helpen opschalen en slagen. Met de juiste mensen aan boord kunt je je bedrijf naar nieuwe hoogten tillen en meer succes behalen in de huidige competitieve markt.

 

6. Definieer regels voor je personeel

Om je bedrijf op te schalen, moet je duidelijke regels definiëren voor je personeel. Dit zorgt voor consistente en hoogwaardige resultaten, hoe groot je bedrijf ook wordt.

 

Een van de meest succesvolle voorbeelden van deze aanpak wordt geïllustreerd door Jack Welch, voormalig CEO van General Electric. Onder zijn leiding werd GE een van de meest dominante bedrijven ter wereld, met een groei van 300.000 werknemers tot meer dan 400.000 tijdens zijn ambtstermijn.

 

Om dit succes te bereiken, geloofde Welch sterk in het stellen van verwachtingen voor zijn personeel en hen verantwoordelijk te houden voor deze normen. Hij heeft bijvoorbeeld een 'scorecard'-systeem opgezet dat de prestatiestatistieken van alle afdelingen en niveaus bewaakte, waardoor managers real-time informatie kregen over hun prestaties.

 

Evenzo heeft een andere bedrijfsexpert, Brad Smart, uitgebreid geschreven over het belang van het ontwikkelen van regels en processen die je teamleden kunnen herhalen. Volgens Smart is dit van cruciaal belang voor het opschalen van je bedrijf, omdat je hiermee dagelijkse taken kunt delegeren zonder de focus op je overkoepelende doelen te verliezen.

 

Dus als je je bedrijf wilt laten groeien en naar een hoger niveau wilt tillen, zorg er dan voor dat je duidelijke regels definieert voor je personeel en hen verantwoordelijk houdt voor hoge prestatienormen. Met de juiste aanpak en toewijding aan succes kunt je opmerkelijke resultaten behalen waarmee je bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie.

 

7. Leer wanneer je nee moet zeggen

Als je je bedrijf met succes wilt opschalen, is een van de belangrijkste dingen die je moet leren wanneer je nee moet zeggen. Dit was een les die Steve Jobs en Jack Welch perfect beheersten en het stelde hen beiden in staat ongelooflijk veel succes te behalen in hun respectievelijke vakgebieden.

 

Tim Cook is een ander voorbeeld van iemand die dit principe op significante wijze heeft toegepast.

 

Als CEO van Apple had hij de uitdagende taak om de rol van Steve Jobs over te nemen na zijn dood in 2011. Om in deze rol te slagen, wist Cook dat hij zich moest concentreren op wat echt belangrijk was voor de aanhoudende groei van Apple - niet alleen proberen om repliceren van de strategieën die zo goed werkten onder het leiderschap van Jobs.

 

Door te leren wanneer en hoe je nee moet zeggen, kan je je concentreren op de activiteiten die je bedrijf echt vooruit helpen, terwijl je voorkomt dat je vastloopt in de dingen die misschien urgent lijken, maar niet per se belangrijk zijn. Met deze mentaliteit kunt je je onderneming naar nieuwe hoogten brengen en succes op de lange termijn behalen.

 

8. Trek het juiste talent aan en behoud het

Het aantrekken en behouden van toptalent is essentieel voor elk bedrijf dat snel wil opschalen. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat toptalent in je team aanwezig is, is Topgrading, een praktijk die populair is gemaakt door Brad Smart in zijn boek Topgrading: How Leading Companies Win by Hiring, Coaching and Keeping the Best People.

 

Topgrading gaat over het aannemen van de beste 20% van de mensen voor elke functie, ook wel bekend als "A-spelers". Het omvat het uitgebreid doorlichten van potentiële medewerkers, het creëren van een eersteklas sollicitatieproces, het meerdere keren interviewen, het stellen van gerichte vragen en het verkrijgen van verwijzingen van gerespecteerde bronnen. Het is een grondig proces dat tijd kost, maar het aantal aanwervingsfouten drastisch kan verminderen en posities kan helpen vullen met toptalent.

 

Zodra topmedewerkers zijn aangenomen en aan boord zijn gekomen, moeten bedrijven blijven investeren in deze nieuwe medewerkers. Smart raadt aan om carrièremogelijkheden aan te bieden en A-spelers eerder te promoten dan anderen. Hij stelt ook voor om toptalent uitdagende taken te geven, zodat ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en erkenning krijgen voor hun harde werk. Regelmatige feedback is ook essentieel om A-spelers te helpen zich gewaardeerd en gemotiveerd te voelen.

 

Bedrijven zouden ook moeten overwegen een interne wervingsstrategie te hebben om toptalent aan te trekken zonder afhankelijk te zijn van externe wervingsbureaus. Samenwerken met universiteiten of technische scholen om veelbelovende kandidaten te vinden, carrièrebeurzen bijwonen of professionele netwerken gebruiken, zijn allemaal effectieve methoden om geweldige nieuwe werknemers te vinden zonder veel geld uit te geven aan recruiters.

 

Ten slotte moeten bedrijven hun topspelers behouden door een ondersteunende omgeving te bieden waar ze kunnen leren en professioneel kunnen groeien. Denk hierbij aan het aanbieden van flexibiliteit met betrekking tot gewerkte uren of vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden zoals seminars of conferenties, of mentorprogramma's waarbij meer ervaren medewerkers hun kennis kunnen doorgeven aan nieuwere medewerkers. Deze initiatieven helpen een cultuur te creëren waarin toppresteerders zich gewaardeerd en beloond voelen voor hun inspanningen, wat hen aanmoedigt om op langere termijn loyaal te blijven.

 

Door deze benadering van Topgrading te volgen, zullen bedrijven in staat zijn om de beste kandidaten aan te trekken – degenen die de groei van het bedrijf zullen stimuleren door middel van creatief denken en toewijding – en hen op de lange termijn gemotiveerd te houden, waardoor duurzaam succes in de toekomst wordt gegarandeerd.

 

9. Doe nooit concessies aan kwaliteit of consistentie

Bij bedrijfsleiders over de hele wereld zijn kwaliteit en consistentie twee kwaliteiten die nooit in het gedrang komen. Dit geldt met name als het gaat om het opschalen van je bedrijf en het naar nieuwe hoogten brengen.

 

Een van de beste voorbeelden hiervan is te zien in het verhaal van Steve Jobs en de lancering van de iPhone. Nadat hij de release verschillende keren had uitgesteld vanwege problemen met kwaliteit en consistentie, stond Jobs er uiteindelijk op een product te lanceren dat aan zijn hoge eisen voldeed. Als gevolg hiervan werd de iPhone meteen een succes en werd het een van de meest populaire smartphones op de markt van vandaag.

 

Als je wilt dat je bedrijf gedijt in het huidige competitieve landschap, is investeren in kwaliteit en consistentie essentieel. Of je nu aan een nieuw product of nieuwe dienst werkt, of gewoon probeert je bestaande bedrijf soepel te laten draaien, het is van cruciaal belang dat je je klanten altijd op de eerste plaats zet en je richt op het leveren van de best mogelijke resultaten. Door prioriteit te geven aan kwaliteit en consistentie, kunt je ervoor zorgen dat je bedrijf jarenlang succesvol zal blijven.

 

10. Identificeer wat de groei van je bedrijf verhindert

Een van de grootste uitdagingen voor groeiende bedrijven is het identificeren van wat hun groei belemmert. Om je bedrijf met succes op te schalen, is het essentieel om de factoren te begrijpen die je groei belemmeren en stappen te ondernemen om deze aan te pakken.

 

Enkele mogelijke belemmeringen voor bedrijfsgroei zijn onder meer een gebrek aan bedrijfsstrategie, onvoldoende financiering of middelen, slechte klantbetrokkenheid en ineffectieve marketinginspanningen. Om deze obstakels te overwinnen en duurzame groei te realiseren, moet je mogelijk deskundig advies inwinnen of effectieve strategieën implementeren, zoals het implementeren van het Rockefeller Habits 2.0-framework, focussen op belangrijke klantsegmenten of je marketinginspanningen verbeteren door middel van gerichte campagnes en innovatieve tactieken zoals sociale netwerken. 

 

Opschalen: hoe enkele bedrijven het redden en waarom de rest niet?

Het boek van Verne Harnish, "Scaling Up: How a Few Companies Make it and Why the Rest Don't", is een must-read voor elke ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien. In dit boek geeft Harnish een diepgaande bespreking van wat er nodig is om een bedrijf succesvol op te schalen - vanuit het perspectief van zowel de bedrijfseigenaar als zijn werknemers.

 

Een van de kritieke thema's van het boek van Harnish is dat zakelijke beslissingen moeten worden genomen op basis van een duidelijk begrip van wat er nodig is om een bedrijf op te schalen. Dit betekent vaak dat conventionele wijsheid terzijde wordt geschoven en dingen op nieuwe, innovatieve manieren worden gedaan die in eerste instantie contra-intuïtief lijken. Harnish benadrukt bijvoorbeeld het belang van het afstemmen van de bedrijfsdoelstellingen op die van de werknemers en niet alleen te focussen op de bottom-line resultaten. Dit vereist een mentaliteitsverandering voor veel ondernemers, die misschien gewend zijn om beslissingen uitsluitend op basis van winstgevendheid te nemen.

 

Over het algemeen is het boek van Harnish een waardevol hulpmiddel voor elke ondernemer die zijn bedrijf naar een hoger niveau wil tillen. Of je nu net begint of al vele jaren actief bent, zijn inzichten en praktische adviezen kunnen je helpen slagen in het huidige competitieve zakelijke landschap.

 

Conclusie

Een bedrijf opschalen is lang niet altijd eenvoudig. Veel CEO's hebben het raamwerk van Verne Harnish gebruikt om de groei binnen hun bedrijf te versnellen. Het Scaling Up-boek is geschreven zodat iedereen een raamwerk kan hebben waarmee bedrijfsleiders hun bedrijf succesvol kunnen opschalen. Veel van de concepten die in het boek worden gebruikt, zijn afkomstig van opinieleiders zoals Jim Collins, Patrick Lencioni, Brad Smart en talloze andere zakelijke experts. Het opschalen van een bedrijf vereist dat iedereen op dezelfde golflengte zit en naar hetzelfde doel toewerkt, zonder tussenkomst van Silo's Politics and Turf Wars (wat trouwens weer een geweldig boek is geschreven door Patrick Lencioni).

 

Veelgestelde vragen

Hoe schaal je een klein bedrijf op?

Als het gaat om het opschalen van een klein bedrijf, zijn er een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. De kern van elk succesvol opschalingsproces is een solide bedrijfsstrategie die rekening houdt met alle aspecten van het bedrijf, inclusief marketing, operaties en financiën.

 

Daarnaast is het belangrijk om een holistische benadering van schaalvergroting te hanteren, met de nadruk op de 7 lagen van bedrijfsgroei: product- en serviceontwikkeling, marktonderzoek, verkoop en distributie, kapitaal en financiering, bedrijfsvoering, bedrijfsplanning en management. Door deze verschillende gebieden op een samenhangende manier aan te pakken, kunt je ervoor zorgen dat je bedrijf is toegerust om te gedijen in elke fase van zijn groeitraject.

 

Of je nu net begint of je bedrijf naar een hoger niveau wilt tillen, het is cruciaal om een duidelijke visie en groeiplan te hebben. En met de juiste tools en ondersteuning kunt je je kleine bedrijf met succes opschalen en succes op de lange termijn behalen.

 

Wanneer moet je een bedrijf opschalen?

Er zijn een paar signalen die je kunnen helpen bepalen of het tijd is om je bedrijf op te schalen. Het eerste waar je naar moet kijken, is het groeitraject van het bedrijf. Is je omzet de afgelopen maanden gestaag gegroeid en lijkt het erop dat de zaken klaar zijn voor nog meer expansie? Dan kan dit een indicatie zijn dat opschalen een goede volgende stap voor je kan zijn.

 

Naast het volgen van de algehele financiële prestaties van je bedrijf, kan het ook nuttig zijn om een idee te krijgen van waar de markt naartoe gaat. Ziet het ernaar uit dat er opkomende trends in je branche zijn die suggereren dat dit het juiste moment is om hiervan te profiteren? Als je bijvoorbeeld in een B2B-industrie werkt en ziet dat er steeds meer aandacht is voor digitale marketing, dan kan dit een indicatie zijn dat het tijd is om je eigen inspanningen op te voeren om de concurrentie voor te blijven.

 

Een ander ding om naar te kijken is of je een team hebt dat klaar is om dingen naar een hoger niveau te tillen. Heb je medewerkers die gekwalificeerd, deskundig en ervaren genoeg zijn om extra verantwoordelijkheden op zich te nemen? Als dat het geval is, kan je overwegen om ze fulltime op de loonlijst van het bedrijf te plaatsen of om meer eigendomsmogelijkheden aan te bieden. Dit helpt ervoor te zorgen dat je bedrijf soepel blijft draaien, zelfs als het groter wordt en gaandeweg nieuwe uitdagingen aangaat.

 

Uiteindelijk is de beslissing over wanneer je je bedrijf moet opschalen er een die alleen jij als ondernemer kunt nemen.

 

Is schaalvergroting nodig?

Schaalvergroting is nodig omdat de markt hierdoor efficiënter kan werken. Het stelt bedrijven in staat om gemakkelijker te groeien en uit te breiden, wat tijd en geld bespaart voor zowel consumenten als producenten. Bovendien creëert het concurrentie tussen bedrijven die innovatie stimuleren, wat leidt tot betere producten of diensten die in de loop van de tijd tegen lagere kosten worden geproduceerd.

 

Schaalvergroting is een belangrijk onderdeel van economische groei, waardoor nieuwe ideeën zich gemakkelijk en snel van het ene bedrijf naar het andere kunnen verspreiden. Natuurlijk zijn er risico's verbonden aan het opschalen. Ook – als een bedrijf te snel groeit of zich richt op uitbreiding op de verkeerde gebieden, kan het zijn dat het de vraag niet kan bijhouden of aanzienlijke financiële verliezen kan lijden als gevolg van slechte besluitvorming.

 

Over het algemeen zijn de meeste economen het er echter over eens dat schaalvergroting gunstig is voor bedrijven en economieën en daarom een belangrijk onderdeel is van voortdurende economische ontwikkeling.

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.”

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn.

 

Groet

 

Sipko

 

 

Let's Get Started

"Choose a job you love and you will never work a day in your life." - Confucius

Sign Up