VERBETER JE ONDERHANDELINGSTECHNIEK

Onderhandelingsvaardigheden zijn cruciaal in het leven. Of het nu gaat om het regelen van een prijs, het oplossen van een conflict of gewoon om verwachtingen vast te stellen het vermogen om te ruilen is waardevol. Het verbeteren van deze vaardigheden vereist een verandering van perspectief. 

 

Volgens Dr. Victoria Medvec, auteur van 'The Art of Negotiation: A Practical Guide for Executives and Professionals', moeten onderhandelingen gericht zijn op het aangaan van sterke relaties en het bereiken van wederzijds voordelige resultaten, in plaats van het winnen of behalen van het voordeel. Criss Voss, auteur van "Master Negotiating: How To Improve Your Negotiating Skills - In Business And Life", herhaalt dit gevoel en pleit ervoor dat onderhandelaars prioriteit geven aan langetermijnrelaties boven onmiddellijke doelen. 

 

Een ander waardevol boek van Criss Voss dat ik je kan aanraden is “never split the difference”. Een nuttig boek waarin je leert hoe je het beste uit een deal kan halen, kennis waarmee al meerdere van mijn klanten geholpen zijn in het verleden. 

 

Onderhandelingen zijn een tweerichtingsproces en het begrijpen van de behoeften en motivaties van de andere partij kan leiden tot overeenkomsten waar iedereen baat bij heeft. Flexibiliteit en de bereidheid om compromissen te sluiten zijn essentieel want soms kunnen zelfs de beste vaardigheden een situatie niet oplossen. Als er echter een beter resultaat kan worden bereikt was het achteraf een succesvolle onderhandeling. 

 

De praktijk is cruciaal om een expert op dit gebied te worden. Blijf op de hoogte van de actualiteit en grijp elke gelegenheid aan om je vaardigheden aan te scherpen. Door het advies van experts zoals Medvec en Voss op te volgen ben je op weg om een goede onderhandelaar te worden. 

 

Wat zijn onderhandelingsvaardigheden? 

Effectief onderhandelen is cruciaal voor elk productief resultaat. Het vereist sterke communicatieve vaardigheden, het vermogen om problemen op te lossen en de kracht om anderen naar een overeenkomst te leiden. Onderhandelingen kunnen variëren van grote zakelijke deals tot eenvoudige gesprekken met dierbaren. Goede onderhandelingsvaardigheden garanderen dat je krijgt wat je wilt en bouwt duurzame relaties op. Het doel is niet om als winnaar uit de bus te komen, maar om door samenwerking een voordelige oplossing te vinden voor iedereen. Het verbeteren van onderhandelingsvaardigheden kost inspanning en geduld, omdat verschillende strategieën in verschillende situaties beter kunnen werken. Met doorzettingsvermogen en oefening kunt je een bekwame onderhandelaar worden. 

 

Onderhandelingsvaardigheden 

 

Top 7 onderhandelingsvaardigheden

 

1. Communicatie 

Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk in een onderhandeling. Effectief communiceren met de andere partij is essentieel voor een succesvol resultaat. Assertieve communicatie stelt je in staat een goede verstandhouding op te bouwen, jezelf duidelijk en overtuigend uit te drukken, aandachtig te luisteren, verschillende perspectieven te begrijpen en een deal uit te werken waar alle betrokkenen baat bij hebben. 

 

Deze vaardigheid vereist geduld en begrip aan beide kanten van de tafel. Dus is het essentieel om te weten hoe je woorden en toon van je stem overkomen. Je moet ook rekening houden met non-verbale signalen zoals lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen. Het vermogen om de emoties van de ander te lezen, kan je helpen gebieden te identificeren waar aanpassingen moeten worden gemaakt of compromissen moeten worden gesloten om tot een schikking te komen. Het bereiken van een gunstig resultaat voor alle betrokkenen vereist samenwerking tussen beide partijen, en effectieve communicatie is cruciaal voor succes. 

 

Het spiegelen van de communicatie van je gesprekspartner, zowel verbaal als non-verbaal is ook vaak een goede manier om een relatie op te bouwen en vertrouwen te kweken. 

 

Het hebben van sterke communicatieve vaardigheden is een voordeel in elke situatie waarin het nodig is om tot een deal te komen. Deze vaardigheden kunnen helpen bij het leggen van verbindingen met anderen, het vinden van een gemeenschappelijke basis en het bereiken van resultaten die voldoen aan de behoeften van alle betrokkenen. Wanneer de communicatie effectief is, kunnen afspraken efficiënt en succesvol tot stand worden gebracht. 

 

Dus als je succesvol wilt afdingen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je communicatieve vaardigheden op peil zijn om de best mogelijke resultaten voor alle betrokkenen te krijgen. Het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden zal je voorbereiden op succes in alle aspecten van het leven, vooral wanneer je tot een overeenkomst komt. 

 

Door je vermogen om duidelijk en effectief te communiceren aan te scherpen, bent je beter toegerust om elke situatie aan te pakken die op je pad komt. Onthoud dat sterke communicatieve vaardigheden de sleutel tot succes zijn! 

 

2. Zoek naar slimme afwegingen 

Het is belangrijk om te herkennen wanneer je een slimme afweging kunt maken. Dit betekent dat je moet overwegen wat beide partijen bereid zijn op te geven om iets waardevollers te krijgen. Als de ene partij bijvoorbeeld een lagere prijs biedt, maar met minder functies, is de andere partij misschien bereid om enkele van die functies op te geven in ruil voor een hogere prijs. Het kan ook betekenen dat we verder kijken dan geldwaarden en rekening houden met factoren als tijd en gemak. 

 

Wat er ook voor nodig is, het identificeren van deze kansen en het benutten ervan kan ervoor zorgen dat beide partijen zich tevreden voelen met het resultaat. Slimme compromissen kunnen het verschil betekenen tussen een goede deal en een geweldige deal. Dus de volgende keer dat je je in deze situatie bevindt, neem even de tijd om te zoeken naar manieren waarop beide partijen kunnen profiteren van slimme afwegingen. Het kan je helpen om tot een eerlijke en voordelige regeling te komen voor alle betrokkenen. 

 

3. Emotionele intelligentie 

Wanneer Martin Newman de nadruk legt op het proces van het oplossen van conflicten, brengt hij het belang van emotionele intelligentie (EI) naar voren. Hij is van mening dat EI een cruciale factor is die een ervaren conflictoplosser onderscheidt van een gemiddelde. Hij bedoelt niet dat ze overdreven emotioneel of theatraal moeten zijn in hun aanpak. Het gaat er eerder om dat je je bewust bent van hoe hun gevoelens en reacties het proces beïnvloeden. Ook het herkennen en adequaat reageren op de emoties van andere betrokkenen is belangrijk. 

 

Door onze eigen emoties en die van anderen in een conflictsituatie te erkennen, kunnen we onze vaardigheden in het oplossen van conflicten verbeteren. Als een conflictoplosser bijvoorbeeld kan voelen wanneer iemand anders zich tijdens het proces ongemakkelijk of gefrustreerd voelt, kan hij deze informatie gebruiken om efficiëntere strategieën te vinden om te bereiken wat hij wil. Aan de andere kant, als iemand zich niet bewust is van zijn emotionele toestand, kan hij zich gestrest voelen of onbezonnen handelen in plaats van zijn opties zorgvuldig af te wegen en weloverwogen beslissingen te nemen. 

 

Martin Newman gelooft dat een sterk gevoel voor EI essentieel is om een succesvolle onderhandelaar te zijn. Door onze eigen emoties en die van andere betrokkenen te herkennen, kunnen we dit begrip gebruiken om positieve resultaten te bereiken in elke conflictsituatie. 

 

4. Plannen 

Een gestructureerde benadering van discussies is de sleutel tot het bereiken van de beste resultaten. Chris Voss, voormalig FBI-gijzelbemiddelaar schetst deze strategie in zijn boek "Never Split the Difference” waar ik het al eerder over had. Zijn technieken zijn ontworpen om je uit moeilijke situaties te halen met een win-win resultaat. Planning kan helpen bij het plannen van de doelstellingen die moeten worden bereikt, het vinden van overeenkomsten tussen partijen en het bedenken van effectieve tactieken die je het beste resultaat zullen opleveren. 

 

Door een doordachte benadering te kiezen en vooraf een schets te maken, kunnen beide partijen effectief en efficiënt met elkaar in gesprek gaan, terwijl miscommunicatie of misverstanden tijdens het proces worden vermeden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat alle partijen elkaars doelen beter begrijpen en tot een wederzijds voordelige overeenkomst komen. Door te plannen kunnen beide partijen zich concentreren op het vinden van de juiste oplossing in plaats van zich te verliezen in de details. Het plannen van discussies stelt alle betrokken partijen in staat om een duidelijk beeld te hebben van wat er op het spel staat en hoe het beste verder kan worden gegaan. 

 

En onthoud: de technieken van Chris Voss zijn ontworpen om je te helpen uit moeilijke situaties te komen met een win-win resultaat! Door zijn gestructureerde aanpak te gebruiken, zorgt de voorbereiding van je discussies ervoor dat je kunt krijgen wat je wilt terwijl je eerlijk bent tegenover de andere partij. Dus vergeet niet te plannen! 

 

5. Waardecreatie 

De sleutel tot harmonieuze onderhandelingen ligt in het concept van waardecreatie. Het is een filosofie die zich richt op het vinden van manieren waarop beide partijen kunnen profiteren van de discussie in plaats van dat de een iets moet opgeven zodat de ander er baat bij heeft. In discussies gericht op het bereiken van consensus, betekent waardecreatie het zoeken naar creatieve oplossingen die tegemoetkomen aan de behoeften en belangen van beide partijen. 

 

Dit kan worden bereikt door open communicatie, het uitwisselen van informatie en het verkennen van ideeën. Met een waardecreërende benadering zullen beide partijen de discussie tevreden verlaten met het resultaat, en kan een middenweg worden bereikt die iedereen tevredenstelt. 

 

Waardecreatie leidt niet alleen tot een succesvolle onderhandeling, maar versterkt ook de relaties tussen de betrokken partijen. Dit vormt de basis voor toekomstige discussies om soepel te verlopen en productiever te zijn. Kortom, waardecreatie is een cruciaal aspect van onderhandelingen dat altijd moet worden overwogen om een win-winsituatie te creëren en positieve relaties voor de toekomst op te bouwen. 

 

6. Strategie 

Als het gaat om onderhandelen, is strategie de sleutel. Volgens Daniel Shapiro, een gerenommeerd psycholoog van Harvard, kan het begrijpen van de onderliggende motivaties van de andere persoon je helpen bij het opstellen van een effectieve strategie. Dit kan inhouden dat ze uitzoeken op wat voor soort uitkomst ze hopen of hun aanpak begrijpen en hoe ze deals willen structureren. 

 

Een andere cruciale factor bij het opstellen van een succesvolle strategie is dat je je bewust bent van je eigen belangen. Je moet altijd precies weten naar welke resultaten je streeft en ervoor zorgen dat je deze tijdens het hele proces in gedachten houdt. Bovendien kan het hebben van een schriftelijke of mondelinge overeenkomst van alle betrokken partijen ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit en miscommunicatie helpen voorkomen. 

 

Uiteindelijk is het hebben van een goed doordachte strategie essentieel. Door de motivaties van zowel uzelf als je partner te begrijpen kan je je aanpak aanpassen en ervoor zorgen dat beide partijen het best mogelijke resultaat krijgen. Door het belang van strategie in gedachten te houden bij het onderhandelen, kunt je ervoor zorgen dat alle betrokkenen tevreden zijn met hun resultaten. 

 

7. Luister actief 

Actief luisteren is een essentieel onderdeel van het onderhandelingsproces, omdat het je helpt te begrijpen wat er wordt gezegd en, nog belangrijker, hoe het wordt gezegd. Zoals Ed Brodow het verwoordt: "Actief luisteren houdt in dat je de volledige context en betekenis achter andermans woorden in je opneemt, zodat je hun boodschap nauwkeurig kunt interpreteren." 

 

Door actief te luisteren kan je de behoeften en interesses van de andere partij beter begrijpen. Als je subtiele aanwijzingen zoals toon en lichaamstaal kan oppikken kan je effectieve strategieën ontwikkelen die specifiek zijn toegesneden op hun situatie. 

 

Bovendien helpt actief luisteren om vertrouwen tussen partijen op te bouwen, omdat ze weten dat ze worden gehoord. Dit voorkomt ook misverstanden en moedigt de andere partij aan zich meer open te stellen, wat kan leiden tot meer vruchtbare resultaten. 

 

Over het algemeen is actief luisteren een ongelooflijk belangrijke vaardigheid om onder de knie te krijgen tijdens het onderhandelen. Het helpt ervoor te zorgen dat alle partijen op dezelfde golflengte zitten en vormt een stevige basis voor wederzijds begrip. 

 

Hoe je je onderhandelingsvaardigheden kunt verbeteren 

 

Hoe verbeter je je onderhandelingsvaardigheden? 

Dit zijn de vier gebieden waarop ik me persoonlijk zou concentreren bij het verbeteren van mijn vaardigheden. 

 

1. Identificeer je doelen 

Als je weet wat je hoopt te bereiken voordat je in gesprek gaat, kunt je gefocust blijven op het bereiken van een overeenkomst die voldoet aan je behoeften en die van de andere partij. Bij het overwegen van je doelen is het essentieel om verder te denken dan het onmiddellijke resultaat en na te denken over hoe het resultaat beide partijen kan beïnvloeden. 

 

Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik? Wat is voor mij het belangrijkst?” Het beantwoorden van deze vragen zorgt ervoor dat je onderhandelt vanuit een sterke positie en een resultaat bereikt waar beide partijen tevreden mee zijn. Door de tijd te nemen om je doelen te identificeren, zorg je ervoor dat wat er ook gebeurt tijdens het onderhandelingsproces, je precies weet wat je probeert te bereiken. Dit zal je helpen gefocust en georganiseerd te blijven en mogelijke valkuilen te vermijden. 

 

2. Begrijp je sterke en zwakke punten 

Als je je sterke punten kent, kan je deze gebruiken bij onderhandelingen, terwijl je je zwakke punten begrijpt om strategieën te plannen om ze aan te pakken. Als je bijvoorbeeld weet dat je in deze situaties vaak te agressief bent, kan je je in plaats daarvan concentreren op het gebruik van meer samenwerkingstactieken. Door jezelf te begrijpen, ben je beter uitgerust om met elke situatie om te gaan die zich voordoet. Bovendien zal het je helpen om de positie van de ander goed te begrijpen. Probeer van tevoren wat onderzoek te doen of vragen voor te bereiden zodat beide partijen op dezelfde golflengte zitten en een effectieve dialoog hebben over hun interesses en doelen. 

 

Als je eenmaal een goede grip hebt op jouw positie en die van de andere partij is het belangrijk om met een open mindset naar binnen te gaan en je voor te bereiden op een compromis. Hoewel het verleidelijk kan zijn om vast te houden aan wat je wil zijn er vaak voordelen verbonden aan het vinden van creatieve oplossingen waar beide partijen baat bij hebben. Als twee partijen het bijvoorbeeld niet eens kunnen worden over een bepaalde prijs voor een product of dienst, kunnen ze kijken naar alternatieve opties, zoals betalingsregelingen of kortingen die aan de behoeften van beide partijen voldoen. Bereid zijn om verschillende strategieën en ideeën te verkennen, vergroot de kans op het bereiken van een uitkomst die iedereen tevredenstelt. 

 

Tot slot, oefening baart kunst! Als je je onzeker of nerveus voelt over je capaciteiten, probeer dan een rollenspel met iemand anders die succes heeft gehad in het gebied. Als je dit doet, kan je aan het proces wennen en je meer op je gemak voelen in scenario's uit het echte leven. Met voldoende oefening en inzicht in je sterke en zwakke punten, kan je je vaardigheden verbeteren en gunstige resultaten bereiken voor elke partij. 

 

3. Bouw je zelfvertrouwen op 

Als het om onderhandelingsvaardigheden gaat, speelt vertrouwen een sleutelrol. Het is belangrijk om te onthouden dat je alles kan leren met de juiste training en oefening. Het verbeteren van je vaardigheden vereist inspanning en toewijding, maar zoals elke vaardigheid kan het in de loop van de tijd worden aangescherpt en geperfectioneerd. Begin met het onderzoeken van verschillende strategieën en tactieken om succesvol te onderhandelen. Doe vervolgens praktijkervaring op door te oefenen met vrienden of familieleden in nepscenario's. Door dit te doen kan je je vaardigheden aanscherpen en je zelfvertrouwen vergroten. 

 

Onthoud dat succesvol onderhandelen niet altijd afhankelijk is van winnen; het vinden van een minnelijke oplossing is vaak belangrijker dan 'winnen'. Laat de angst om te verliezen je er daarom niet van weerhouden om wederzijds voordelige resultaten te bereiken. Leer ook om op je instinct te vertrouwen en luister naar de woorden van de andere partij. Door dit te doen, kan je waardevolle inzichten krijgen in hoe je het beste kunt onderhandelen over een positief resultaat. Met toewijding en oefening zal je binnenkort elke schikking met succes kunnen benaderen. 

 

4. Wees niet bang om fouten te maken 

Het is niet erg om fouten te maken wanneer je je onderhandelingsvaardigheden probeert te verbeteren. Het is tenslotte alleen door vallen en opstaan dat we leren wat werkt en wat niet. Wees niet bang om met verschillende strategieën te experimenteren en risico's te nemen; als iets niet werkt zoals je had verwacht, ga dan verder en probeer het de volgende keer opnieuw. In het begin voelt het misschien als een mislukking, maar onthoud: elke fout is een kans om te groeien! Je zult snel handig worden met oefening, geduld en doorzettingsvermogen. 

 

Conclusie 

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid in het leven en kan in veel verschillende situaties nuttig zijn. Het vereist dat je snel nadenkt, goed luistert, kalm blijft onder druk en weet wanneer je een deal moet verlaten als dat nodig is. Het verbeteren van je vaardigheden vereist oefening, maar met de juiste houding en strategieën zoals hierboven besproken, kun je meer vertrouwen krijgen in het krijgen van wat je wilt uit elke situatie. Onthoud dat er geen "winnaars" of "verliezers" zijn - iedereen zou tevreden moeten zijn met hun resultaat. Houd deze tips dus bij de hand de volgende keer dat je aan de onderhandelingstafel zit! 

Veelgestelde vragen 

 

Wat is de gouden onderhandelingsregel? 

De gouden regel, bekend als Chris Voss' Rule of Mutual Respect en Brian Tracy's Win-Win Strategy, stelt dat het best mogelijke resultaat voor beide partijen centraal moet staan. Het moedigt aan om oplossingen te vinden voor conflicten waardoor iedereen zich tevreden voelt in plaats van geconfronteerd te worden met een situatie waarin de winnaar alles krijgt. Dit betekent zoeken naar gemeenschappelijke gronden en compromissen, maar ook rekening houden met de belangen van alle betrokkenen. 

 

Om met deze regel te slagen, moet iedereen voorbereid aan tafel komen, openstaan voor compromissen en bereid zijn om samen te werken aan een oplossing. Door de regel van wederzijds respect van Chris Voss en de win-winstrategie van Brian Tracy te volgen is het mogelijk om tot een uitkomst te komen waarbij iedereen wint! De Gulden Regel kan helpen zorgen voor succes tussen twee partijen. Wederzijds respect en een win-win-mentaliteit resulteren in een regeling die voor iedereen gunstig is en leidt tot duurzame relaties. Er zijn meestal verschillende manieren om tot een billijke uitkomst te komen en het streven naar harmonie is beter dan afdingen of hardball-tactieken. 

 

Wat zijn de belangrijkste onderhandelingsstrategieën? 

George J. Siedel, een vooraanstaand onderhandelingsexpert, identificeert zeven hoofdstrategieën. Deze omvatten distributieve onderhandelingen, integratieve onderhandelingen, competitieve of harde tactieken, concessies doen en het uit elkaar halen van de pakketten van te bespreken kwesties. Hij erkent ook gezamenlijke probleemoplossing en principiële onderhandeling voor complexe beraadslagingen met implicaties op de lange termijn. 

 

Distributief onderhandelen is een win-verliesbenadering waarbij beide partijen onderhandelen voor hun belangen zonder rekening te houden met de behoeften van de ander. Integratieve onderhandelingen streven naar wederzijds gewin door rekening te houden met de belangen van elke partij om het voor beide partijen mogelijk te maken hun doelen te bereiken. Competitieve of harde tactieken zijn ontworpen om iemands positie te maximaliseren ten koste van de andere partij. Tegelijkertijd is concessies doen een strategie van geven en nemen om tot een aanvaardbare deal te komen. 

 

Het uit elkaar halen van de pakketten met onderwerpen waarover moet worden onderhandeld, is een tactiek waarbij een partij probeert alle onderhandelingspunten in kleinere delen op te splitsen, zodat ze een beter begrip kan krijgen en effectiever kan afdingen. Gezamenlijk probleemoplossen is een alternatieve methode die samenwerking tussen partijen stimuleert door samenwerking, communicatie, respect en vertrouwen te bevorderen. 

 

Ten slotte erkent George J. Siedel principiële onderhandelingen ook als een manier om complexe onderhandelingen met langetermijngevolgen aan te pakken. Deze benadering richt zich op belangen in plaats van op posities, legt de nadruk op wederzijds voordeel, hanteert objectieve besluitvormingscriteria en streeft naar bevredigende regelingen voor iedereen. Door op de hoogte te zijn van deze hoofdstrategieën, kunt je je tactiek daarop aanpassen en de best mogelijke uitkomst bereiken. 

 

Waarom is onderhandelen een belangrijke vaardigheid? 

James K Sebenius, een andere beroemde expert en professor aan de Harvard Business School, heeft gezegd dat "onderhandelen gaat over het uitzoeken wat het belangrijkste is voor de andere persoon, en vervolgens rond die belangen werken om een deal te sluiten die voor beide partijen werkt." Onderhandelingsvaardigheden zijn belangrijk omdat ze ons helpen creatieve oplossingen te ontwikkelen die goed werken voor alle betrokken partijen. Ook kunnen ze ons helpen om sneller tot overeenstemming te komen, wat tijd en energie bespaart. Door de belangen van elke partij te begrijpen, kunnen we een gemeenschappelijke basis vinden en innovatieve oplossingen bedenken die aan ieders behoeften voldoen. 

 

Bovendien vereist effectief onderhandelen goede communicatieve vaardigheden; door onze wensen en behoeften effectief te communiceren, kunnen we betere resultaten voor iedereen bedenken. Onderhandelingen helpen ook bij het bevorderen van betere relaties door mensen in staat te stellen vertrouwen te ontwikkelen en voort te bouwen op wederzijds begrip. Uiteindelijk is het essentieel voor het beslechten van geschillen en het stimuleren van vooruitgang in elke situatie waarin twee of meer partijen verschillende doelen hebben. 

 

Solide onderhandelingsvaardigheden kunnen dus zeer nuttig zijn in zakelijke en persoonlijke situaties. Het helpt ons overeenkomsten te sluiten die collectief voordelig zijn en wederzijds winstgevende resultaten opleveren. Door de basisprincipes van onderhandelen te leren, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen die bij een geschil betrokken is, tevreden is met de uitkomst. Kortom, onderhandelen is een essentiële vaardigheid omdat het ons in staat stelt om creatieve oplossingen te creëren en tegelijkertijd de belangen van alle betrokken partijen in evenwicht te brengen. Met oefening en toewijding kan iedereen deze waardevolle vaardigheid onder de knie krijgen! 

 

Onthoud: “Succes is niet voor de happy few. Het is voor hen die de meeste stappen zetten en hun eigen gedachten kunnen overwinnen.” 

 

Ik ben Sipko Visser, Businesscoach, spreker, blogger en oprichter van Ondernemers TV. Sinds 2018 heb ik tientallen bedrijven in het MKB geholpen om hun doelen te behalen. Van eenpitters tot de teams van grote bedrijven. Mijn klanten werken met mij omdat ik een bewezen aanpak heb die meer oplevert dan ze kost. Als je belangstelling hebt om door mij gecoacht te worden en het daar eens over wil hebben boek dan even een afspraak in mijn agenda via de website of LinkedIn. 

 

Groet 

 

Sipko